Turizmin ilacı COVID aşısı

SALGIN teraziye benziyor. Kontrollü de olsa gevşeme başlayınca ekonomi canlanıyor, bir kefe ağır basıyor ama diğer kefe, yani vaka sayısı hemen artıyor. Bu bizde de böyle, Avrupa’da da öyle. Angela Merkel, “Mart sonuna kadar gevşetmeyelim. Dişimizi biraz daha sıkalım” dedi ama dinletemedi. Almanya’daki gazeteci dostumla konuşuyorum. Gevşeme ekonomiyi canlandırmış ama vaka sayıları artıyormuş. Mesela Avusturya da gevşetti ama orada da durum aynı. Avusturya Sağlık Bakanı mütemadiyen “Bir ayağım frende” diyor.

Haberin Devamı

Kefelerin dengede durmasını ancak aşı ile maske, mesafe ve hijyen kurallarına riayet sağlayabilir. Maalesef kurallara riayet disiplini kaçtı ama aşıda iyi gidiyoruz. 10 milyon dozu geçtik. Kurallara da riayet edebilsek... Almanya 73 gündür aşı kampanyası yapıyor, ama dün itibarıyla ancak 7.8 milyon doz aşı yapılabilmiş. Bugüne kadar BionTech, Moderna ve AstraZeneca aşılarından ancak 10.5 milyon doz tedarik edilebilmiş. Dördüncü aşı ABD’li Johnson&Johnson’un AB’de onay alması el kulağında. AB 200 milyon doz ısmarladı, sözleşmeyi yaptı çoktan ama şirket dün birdenbire “Sıkıntı var, yetiştiremem” dedi. Bir tuhaflık var. AB, aşı şirketlerinin oyuncağı oldu sanki.

AŞI PASAPORTU

Avrupa’da aşı pasaportu da konuşuluyor. Merkel, şimdilik sıcak bakmıyor. “Olabilir ama aciliyeti yok” diyor. Daha çok Yunanistan, İspanya istekli bu konuda. “Turizmde Türkiye’nin önüne geçebilir miyiz” çabası. Turizmci Hüseyin Baraner, “Aşılama ağır aksak gidince tatil planını engelliyor. Almanlar bunaldı. Türkiye’de her şey dahil tatil bir rehabilitasyon gibi olacak onlar için. Almanya aşıyı hızlandırsa sanırım eylülden itibaren canlanma başlar. 2015’teki gibi 5.6 milyon Alman turist rekoru olmayacak ama yaz sonuna doğru ve sonbaharda 3-3.5 milyon Alman gelebilir” diyor.

Haberin Devamı

Avrupa’daki tek tur operatörü BenTour’un yönetim kurulu başkanı Kadir Uğur da benzer şeyler söylüyor... “Alman turistin bir bölümü şimdi bile gelecek ama PCR testi pahalı. Her şey dahil sistemiyle gelen aileler zaten orta halli. Düşünüyor. Gelmiyor. Ama aşı pasaportu olsa hemen gösterip gelecek. Almanlar tatil şampiyonu. Nasıl bir Japon’a fotoğraf çekmeyi yasaklamak ‘Harakiri yap’ demek gibi şeyse Almanlara da ‘Bu yıl tatil yapma, boş ver’ demek hayal dünyasını yıkmak gibi bir şey” diyor.

Turizm krizden en fazla etkilenen, ağır bedeller ödeyen sektörlerden biri. 2019’da 34.5 milyar dolar olan turizm gelirimiz geçen yıl 12 milyara kadar geriledi. 1-1.5 milyon kişi bu sektörde çalışıyordu. Haydi Almanya, elini çabuk tut diyelim mi!

GÜNÜN SÖZÜ
“HİÇBİR şey korkuya dayanan saygı kadar iğrenç değildir.” Albert CAMUS

Haberin Devamı

ÖĞRETMEN MAAŞLARI 18’DEN 5.9 ÇEYREK ALTINA DÜŞTÜ

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, eğitim emekçilerinin yoksulluk sınırın altında maaş altında söyledi. Maaşları, altın fiyatlarıyla değerlendirdi:

“Göreve başlayan bir öğretmen 4 bin 369 lira maaş alıyor. 2002 yılında göreve yeni başlayan bir öğretmen 540 lira olan maaşı ile 18 çeyrek altın alabiliyorken, 2020 yılında sadece 5.9 çeyrek altın alabiliyor. OECD verilerine göre Türkiye öğretmen maaşları açısından 33 ülke arasında 28. sırada yer alıyor. Her koşulda yandaş için gönül rahatlığı ile açılan kesenin ağzı söz konusu işçi, emekli, öğretmen, sağlıkçı ve esnafa gelince sıkı sıkıya kapatılıyor.”

Haberin Devamı

PATARALI PROF. IŞIK’A ÖDÜL

ANTALYA Tanıtım Vakfı (ATAV) bünyesindeki sanal Antalya Müzesi’nin Prof. Dr. Jale İnan 2020 Antalya Yılın Kadını Ödülü, Antalya Üniversitesi’nin ünlü arkeologlarından ve Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık’a verildi.

Ödül töreni ilginç bir diyalogla başladı. ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Prof. Işık’a nasıl arkeolog olduğunu sordu. Havva Hanım da Kütahyalı olduğunu, bir lise gezisinde Çavdarhisar Aizanoi antik kentindeki tapınağın çatısında ve kenarlarında duran figürlerin birinden çok etkilendiğini belirterek “O bakış beni çok büyüledi ve ailemin karşı çıkmasına karşın arkeolog olmaya karar verdim. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne kayıt yaptırdım. O günden bugüne taşlarla uğraşıyorum. Yıllar önce, Jale İnan’ın öğrencisi olan bana, böyle bir ödül alacaksın dense muhtemelen çok inanmazdım” dedi.

Haberin Devamı

2015’te verilmeye başlanan ‘Antalya Kadın Müzesi-Jale İnan Ödülleri’ni bugüne kadar alan kadınlar şunlar: İnşaat mühendisi Hülya Bilgin, avukat Sibel Önder, milli dalgıç Şahika Ercümen, işinsanı Suna Kıraç, ZİÇEV şube başkanı Aylin Ayaz Yılmaz, ‘Bir savaşçı, Jale İnan’ın öğrencisi, Pataralı ve yeni babaanne’ Prof. Dr. Havva İşkan Işık.

MESAJ PANOSU

AŞI NEREDE AŞI!

NÜFUSUMUZUN yüzde 2.5’i aşılandı ve aşı durdu. Yeterli aşı nerede? Engin ÖZKOÇ

GUINNESS dünya rekorlarını kıran, Türkiye’nin en büyük e-spor etkinliği olan 50 bin TL ödüllü İstanbul Tavla Yarışması 10 Nisan’da başlayacak. Katılmak için www.tavla.istanbul

BİLİYOR MUSUNUZ?

DEV TESİSİN HEDEFİ

Haberin Devamı

DOĞRUDAN satış markası Farmasi’nin, İstanbul Ömerli’de yer alan fabrikasıyla aynı mekanda 3 bin metrekare olarak inşa edilen yeni Farmasi plaza binasının açılışını bir törenle gerçekleştirdiğini, Avrupa’nın en büyük entegre üretim tesisinin ve yeni plazanın yer aldığı dev tesise ‘FarmasiCity’ adının verildiğini, küresel çapta dünyanın en büyük 10 kozmetik firma olma hedefi taşıyan markanın Amerika’daki operasyonlarını Emre Tuna ve Sinan Tuna kardeşlerin yürüttüğünü...

ZORLU Holding’in ev sahipliğinde, imece’nin yürütücülüğünde 18-19 Mart tarihlerinde ‘Geleceğe Etki’ temasıyla çevrimiçi gerçekleştirilecek ‘imece summit’te; Ekrem İmamoğlu Fatma Şahin, Bekir Ağırdır, Prof. Ufuk Akçiğit, Ümit Boyner, Ömer Yüngül, Prof. Erhan Erkut, Mehmet Atakan Foça, Sukhrob Khojimatov, John Elkington, Jocelyn Wyatt, Jay Coen Gilbert, Jane Wei–Skillern, Tim Jackson, Otto Scharmer’in katılımıyla çevresel, ekonomik ya da sosyal meselelere etki odaklı yanıtlar bulunmaya çalışılacağını...
(summit.imece.com)

Yazarın Tüm Yazıları