TEKNOFEST’i 100 binler gezdi - Türkiye’nin umudu gençler

Dünyanın en büyük teknoloji etkinliği, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Teknofest’e üç torunumla (Cem, Kerem ve Ayşe) gidip gezdik. Bu ziyaretimizin amacı, biraz da Almanya’dan gelen gazeteci dostumuz Halit Çelikbudak’ın  (aynı zamanda makine ve uçak mühendisidir) uyarısı sayesinde oldu: “Mutlaka görmelisin, iftihar ettim, Avrupa’nın böyle bir etkinliği kıskandığını söylemek durumundayım” dedi.

Haberin Devamı

Bizim gittiğimiz gün pazardı, hiçbir etkinlikte böyle bir kalabalık olamaz diye düşündük. Gösteriler muhteşemdi, herkes bayıldı. Hesap edebildiğimiz kadarıyla 20 bin aracın sırası, Florya’ya kadar uzanıyordu. Bayraktar’ın ekibinden bir polis, bize sahadaki stantlardan çok şey anlattı, 100 binden fazla ziyaretçinin alınmaması gerektiğini söyledi.

Böyle bir günde ‘bakım’ gerekçe gösterilerek metro niye çalıştırılmaz? Büyükşehir, Bayraktar’la gerginliğini ortadan kaldırmalı.

Çelikbudak Almanya’ya döndükten sonra şu notları gönderdi:

Cuma günüydü. Bu yıl dördüncüsü İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 21-26 Eylül arasında yapılan etkinlik gerçekten etkileyiciydi. İki gün önce Teknofest’e katılan NOBEL ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar da “Gördüklerim gerçekten beni gururlandırdı” diyordu. 450 bin metrekarelik alana pandemi önlemleri çerçevesinde 100 bin kişi alınmış her gün. Kapanış günü de doluydu.

Haberin Devamı

Nereye baksanız büyük bir heyecan içinde dev çadırlarda stantları gezen, sergilenenleri inceleyen, soran, cevapları can kulağıyla dinleyen gençler vardı. Gezip görmenin yanı sıra hafta boyunca yarışmalar da yapılmış. Mardin’in Savur ilçesinde okuma-yazma bilmeyen bir anne ve babanın çocuğu olan Prof. Dr. Sancar da gençleri gördükçe gelecek Nobellerin Teknofest’ten çıkabileceğini söyledi. Çok iddialı gözükse de biz de aynen onun gibi düşünüyoruz. Geleceğin Nobelleri arasında işte bu teknoloji etkinliğini gezip etkilenen gençler arasından da çıkması dileğimizdir.

2022’DE SAMSUN’DA

Türkiye Teknoloji Tanıtım Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, önemli kurum ve kuruluşlarının destekleriyle yapılan Teknofest, gelecek yıl Samsun’da yapılacak. Aralarında KKTC, Ukrayna ve Endonezya’nın olduğu birçok ülke teknofest’in kendi ülkelerinde yapılmasını istiyormuş. Ama öğrendiğimize göre, yurtdışındaki ilk Teknofest Azerbaycan’da yapılacakmış.

Sadece savunma sanayii değil, hayatın her alanına dokunan çalışmaları sergileyen etkinliğin düzenlenmesinde Bayraktar’ların emeği, rolü büyük. Dostluğumuz yıllara dayanan baba Özdemir Bayraktar oğulları Selçuk, Haluk ve Ahmet ile birlikte İHA, SİHA’larla bu alanda Türkiye’yi dünyanın ilk üç ülkesi arasına soktu. Her şey İstanbul İkitelli’deki makine parçaları üreten küçük bir atölyede başlamıştı. Alanda Bayraktar’ların BAYKAR çadırına uğradık. Kalabalıktı. Mühendisler, gençlerin sorularını cevaplıyordu. Şimdiki hedefin 2 süpersonik motorlu MUİS-Muharip İnsansız Savaş Uçağı’nın 2023’te hangardan çıkması olduğu söylendi.

Haberin Devamı

Teknofest’de bir kez daha gördük ki Türkiye’nin dört bir yanındaki gençler, parlak beyinler, ortam sağlanırsa, fırsat verilirse Türkiye’yi teknoloji de koşturacaklar. Alanda dolaşırken gençlere bakıp Atatürk’ü düşündük. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ‘Nutuk’ta gençlere sesleniyor: ‘Bütün ümidim gençliktedir.‘ ‘Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir‘, ‘Cumhuriyet’i biz kurduk, onu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz‘ veya ‘Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır: Çalışkan olmak’ diyor.

Halit Çelikbudak’ın, Teknofest’in Azerbaycan’dan sonra Avrupa’ya da açılacağını söylemesi ilginç bir haberdi.

Haberin Devamı

DEVA, MARDİN KAYYUMU’NUN PEŞİNE DÜŞTÜ

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, İçişleri Bakanı’nın cevaplaması istemiyle Eski Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Kayyumu Mustafa Yaman hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarını sordu.

Yeneroğlu’nun soruları şöyle:

“Vali Mustafa Yaman’ın MBB’ye kayyum olarak ilk atandığı 17.11.2016 tarihinde belediyenin borcu ne kadardır ve 10.06.2020’de görevden alındıktan sonra ne kadar olmuştur? Mülkiye müfettişlerinin incelemelerinde kaç ihalede yolsuzluk ve usulsüzlük tespit edilmiştir? Söz konusu şahıs kayyum olarak MBB’ye atandığı tarihten bu yana belediyeye kaç personel alımı yapılmış bu personelin kaçı belediyeye fiziki olarak gelip işe başlamıştır? Belediyeye hiç uğramadan ve çalışmadan maaş alan kaç belediye personeli vardır? MBB’ye bağlı KENT AŞ’nin yöneticileri arasında söz konusu şahsın akrabaları var mıdır? Mardin valisi ve Büyükşehir Belediyesi Kayyumu, hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddiaları nedeniyle mi görevden alınmıştır? Hakkında disiplin soruşturması açılmış mıdır? Bütün bu iddialara karşın neden mülkiye müfettişi olarak görevlendirilmiştir?”

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Eğer bir yerde bilime, demokrasiye, barışa ve aydınlığa aç bir çocuk senin ışığını bekliyorsa, sönmeye hakkın yoktur. Işıyacaksın, ölüme saniyeler kalmış olsa bile.” Prof. Dr. Türkan SAYLAN

BARINMA HAKKI MÜCADELESİ

YÜKSEK öğrenim politikasının artık milyonlarca diplomalı işsiz yarattığı ülkemizde, üniversite öğrencilerini kent ekonomilerini kalkındıracak müşteri olarak gören yaklaşımdan vazgeçilmelidir. Bu anlamda yüksek öğrenim politikasında rasyonel gereksinimlerden uzak bölüm ve kontenjanlara ilişkin acil düzenleme yapılmalıdır.

Bugün otellerde geçici barındırma, öğrenciye ev sahibinin insiyatifinde olacak şekilde ucuza konut kiralama şeklinde geliştirilen pratiklerin, yukarıda özetlenmeye çalışılan oldukça karmaşık bir sorunun kalıcı biçimde çözümüne olanak sağlamayacağı açıktır.

Haberin Devamı

Sorun alt ve orta gelir grubunun bir bütün halinde Türkiye kentlerinde barınamamasıdır. TMMOB Şehir Plancıları Odası

ADD’DE KEMALİST DÖNEM!

HÜSNÜ Bozkurt’un ADD’yi, adeta bir Müdafaa-i Hukuk cemiyetleri ruhunda yeniden yapılandırıp yeni bir muhalefet söylemi ile siyasete renk ve dinamizm katmasının yanında, ADD’nin sadeleşerek ölü toprağını da üzerinden atacağı yeni bir ‘Kemalist döneme’ girilmiştir. T. ÇALGÜNER

 BİLİYOR MUSUNUZ?

PEN Yazarlar Birliği’nin 100. Yıl Kongresinde hukukçu-yazar Burhan Sönmez’in, diğer iki aday N.Belli (Nikaragualı) ve B.Okeri (Nijeryalı) adlı yazarları geride bırakarak yeni başkan olduğunu...

Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz’ün anısını yaşatmak için ailesi tarafından her yıl düzenlenen ‘Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün on dördüncüsünün Selim İleri’ye verilmesinin kararlaştırıldığını...

Yazarın Tüm Yazıları