Teknofest Drone Şampiyonası için başvurular başlıyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı onayı ile ülkemizde 2017 yılından bu yana düzenlenen, 2019 yılından itibaren de TEKNOFEST kapsamına alınan STM yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST Drone Şampiyonası, havada büyük bir rekabete sahne oluyor.

Haberin Devamı

Türkiye Hava Sporları Federasyonu, İnsansız Hava Araçları Branşı bünyesinde, Gençlik Spor Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından verilen sporcu lisansına sahip tüm kişiler TEKNOFEST Drone Şampiyonası’na bireysel başvuru ile katılabiliyor.

Teknofest Drone Şampiyonası için başvurular başlıyor

Bu yıl yine 3 etaptan oluşacak olan TEKNOFEST Drone Şampiyonası’nın birinci etabı 02-05 Mart tarihlerinde İzmir’de, ikinci etabı 16-19 Mart tarihlerinde Ankara’da gerçekleşecek. İki etap sonucunda en iyi puanı alan sporcular TEKNOFEST 2023 İstanbul’da gerçekleşecek olan Büyük Final’de yarışmaya hak kazanacak. Dereceye giren sporculardan birinciye 30.000 TL, ikinciye 20.000 TL, üçüncüye ise 10.000 TL ödül takdim edilecek. Ayrıca TEKNOFEST Drone Şampiyonası Büyük Final yarışının birincisi yine TEKNOFEST 2022 kapsamında düzenlenecek olan World Drone Cup’ta ülkemizi temsil edecek.

Haberin Devamı

TEKNOFEST kapsamında ilk kez 2018 yılında düzenlenen World Drone Cup, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ yürütücülüğünde dünyanın en iyi drone yarışçısını bu yıl da TEKNOFEST İstanbul’da belirleyecek. Dünyadan en fazla ülkenin ve en fazla sporcunun katıldığı yarışmaya bu yıl yine rekor sayıda başvuru bekleniyor. Yarışma 02-05 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak. Dereceye giren birinci 80.000 TL, ikinci 60.000 TL, üçüncü ise 40.000 TL para ödülü kazanacak.

Sporcular tarafından büyük ilgi gören TEKNOFEST Drone Şampiyonası ve World Drone Cup yarışmalarının heyecanına ortak olmak için hemen www.teknofest.org adresi ziyaret edilebilir.

GÜNÜN SÖZÜ

“Geçmiş yıllarda hırsızlıktan, rüşvetten, irtikaptan, yalan söylemiş olmaktan utanılırdı, namuslu adamın elbisesinin yamasından utanılmazdı.” Yavuz ŞEN

SUSAMIN DEĞERİNİ BİLMİYORUZ 200 MİLYON DOLAR VERİYORUZ

Antalya’da susam üretiminin dünü, bugünü ve yarınının konuşulduğu toplantıda, susam üretiminin devamı için yapılması gerekenler ilgili kurumlar tarafından gündeme getirildi. Çok kıymetli bir ürün olan susamın sahipsiz kalması nedeniyle susam ithalatına 200 milyon dolar harcandığı bildirildi. Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Uzun Antalya ve özelinde, Manavgat için susamın ihmal edilmiş bir bitki olduğunu belirterek, “Topraklarımızda üretebilecekken, yeterince üretmediğimiz için 200 milyon dolarımız yurtdışına gidiyor. Bu az bir para değil” dedi. Susamın ürün kaybı nedeniyle makinayla hasadının yapılamadığını, bu nedenle susamda en büyük sıkıntının işçilik olduğunu söyleyen Uzun, ıslah çalışmalarıyla makina ile hasatta ürün kaybı yaşanmayan çeşit geliştirdiklerini ancak patent için maddi desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi. Uzun, “Tohumun kapsülden kolay kolay ayrılmadığı bir çeşit geliştirdik. Patent için maddi destek bekliyoruz. Patentini alırsak susamda makina ile hasat çok rahat yapılır. İşçilik sorunu da ortadan kalkar” diye konuştu. Dekarda 200 kilogram ürün alınabilecek bir çeşit geliştirdiklerini ancak üreticiden talep görmediklerini anlatan Uzun, “Manavgat susamıyla aynı kalitede bir çeşit geliştirdik ancak maalesef talep yok” dedi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, susam üreten çiftçinin ürününü kaç liraya satacağını bilmeden ekim yaptığını belirterek, “Hububatta alım fiyatlarını ekim öncesi açıklamalı ki çiftçi üründen ne kazanacağını bilmeli. Özellikle susamda sulama da çok önemli” diye konuştu.

Haberin Devamı

MUZ SERALARI TEHDİDİ

Üreticiler konuşmalarında, Manavgat’ta muz seralarının bölgenin nem dengesini bozması nedeniyle susamda rekolte kaybı yaşadıklarını kaydettiler ve Manavgat susamının coğrafi işaret almasına rağmen markalaşamadığından yakındılar.

BÜROKRATLAR VE SİYASETÇİLER KOALİSYONU

Türkiye’de, kim hangi görevde olursa olsun, başta yargı mensupları olmak üzere, kendi kurumları veya amirleri izin vermedikçe, kamu görevlilerinin yargılanamadığını belirten Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, “Görevini yapmayan bürokratlar ile siyasetçiler arasında adı konulmamış bir koalisyon oluşmuş durumda. İmtiyazlı zümreler haline gelmiş, türlü ayrıcalıklardan yararlanan, haklarında hukukun işlemediği, hukuken ve fiilen dokunulamaz olan siyasiler ve onlara bağlı bulunan üst düzey kamu görevlileri ve yandaşlarından oluşan kabaca 4 bin 500 kişi, siyasi güçlerine göre değişen fakat yazılı olmayan kendi özel hukuklarını uyguluyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yargının işlevini kısıtlayan bütün imtiyaz ve istisnaların kaldırılması, yargının özgürleştirilmesi, kanun önünde herkesin eşit olmasının sağlanması gerekliliğine işaret eden Av. Mehmet Gün, “Böylece bürokrasiye, siyasilere karşı hukuk güvencesi ve disiplini kazandırılabilir. Hukukun kusursuz ve istisnasız üstünlüğü için, yargı dahil kamu görevlilerinin suçlarını soruşturmada kurum ve idari amir izin şartı kaldırılmalı” dedi.

BİLİYOR MUSUNUZ

-Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı ekiplerinin yaptığı çalışmalarda, bu yıl tarihi eser niteliğindeki 1120 kültür varlığının yurtdışından Türkiye’ye iadesinin sağlandığını...

Haberin Devamı

-Atilla Dorsay’ın ‘Hepsi Senin İçin’ (Altın Kitaplar) hikâye kitabının 12 yıl sonra yeniden basılmış haliyle yayımlandığını...

MESAJ PANOSU

 

FÖNLEME VE FONLAMA

-Sahipli hayvanını çipletmeyen sahibine 3.000 TL ceza üzerinden vergilendirilmeye ilaveten; sahipli hayvanın ölümünü çip üzerinden bildirmeyen hayvan sahiplerinden de alınan cezanın tamamından oluşan, öneri “sokak hayvanları bakım fonunun” belediyelerce toplamasına ve kullanılmasına yönelik bütçeleme için belediyeler kanununa ek madde ilave edilmelidir.            Tahir Çalgüner

-UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe’nin çevresinde yapılan sondaj çalışmalarında, MÖ 13.600’lü yıllara kadarki polenler gün yüzüne çıkarıldı. Bitki toplulukları içerisinde Artemisia (yavşan otu) stepleri, Asteraceae Cichorioideae, Asteraceae Asteriodeae (yıldız şeklinde çiçekleri bulunan bir cins) ve Poaceae (çiçekleri başak durumunda büyük bir bitki familyası) otsul bitkileri görüldü.

Yazarın Tüm Yazıları