Staj mağduriyeti

Staj sigortası mağdurları, lise ve üniversitede zorunlu staja tabi tutulan kişilerin sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve şu an çalışmaları devam eden emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamına alınmalarını talep ediyor.

Haberin Devamı

Konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Girgin’e verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Türkiye’de yüz binlerce kişinin staj mağduriyeti yaşadığını dile getirdi.

Aydın verdiği önergede şunları söyledi: “Meslek lisesi, üniversite ve çıraklık okullarında eğitim alan öğrencilerin yaptıkları zorunlu stajlarda uzun vadeli sigorta kollarına dahil primlerin değil, meslek hastalığı ve iş kazasına yönelik sigorta primlerinin yatmasıyla ortaya çıkan ve bu insanların emekliliklerini mağduriyet yılı kadar öteleyen toplumsal bir sorundur. Bu kişilere sigorta numarası ve kartı verilmiş ‘Yaşıtlarınıza göre avantajlısınız, daha erken emekli olacaksınız’ tarzı telkinlerde bulunulmuştur. Staj sigortası adı verilen bu uygulamaya göre aktif halde çalışıldığı halde sigorta eksik yatıyor. Söz konusu sigorta uzun vadeli sigorta kollarını kapsamıyor.”

Haberin Devamı

MAĞDURLARI KAPSAYACAK MI?

Aydın, Bakan Bilgin’e şu soruları yöneltti: “TBMM’ye sevk edeceğiniz kısa adı EYT olarak adlandırılan teklif, staj sigortası mağdurlarını da kapsayacak mı? Kapsam dışı kalacaklarsa bunun gerekçesi nedir? Bu konuda çok sayıda mağdur bulunmaktadır. Makul miktar bir borçlanmayla bütçeye yük getirmeden sorunu çözmek için bir planınız var mı?”

SİYASETTE YILBAŞI HEDİYESİ OLUR MU?

Geçen haftanın tartışmalı konularından biri şuydu. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın, CHP’li 135 milletvekili ve PM üyeleri olmak üzere yaklaşık 200 kişiye yeni yıl hediyesi olarak 1500 lira değerinde spor ayakkabısı göndermesi. Olayın basına yansıması üzerine CHP Grup Başkan vekili Özgür Özel bir tweet’e “CHP Grup yönetimi olarak Maltepe Belediye Başkanı’nca yapılmak istenen bu gönderimi doğru bulmadığımızı belirttik ve gönderilen paketlerin Meclis’e kabulünü ve dağıtımını engelledik. Bizi aşan alternatif yollarla yollandı ise paketler milletvekillerimizce iade edilecektir” yazdı.

2 Ocak 2023 günü yapılan Maltepe Belediyesi Meclis toplantısında AKP’li Meclis üyeleri tarafından konu gündeme getirildi. Ali Kılıç cevap olarak “Anadolu kültüründe hediye alıp vermek vardır, daha önce de bayramlarda, bazı özel günlerde hediye alınıp verilir. Hediyenin değerinin bir önemi yoktur. Geçen dönem rahmeti Kadir Topbaş bizlere bilgisayar dağıtmıştı. Bu dönem Ekrem İmamoğlu da dağıttı, birilerinin hediyeleri kabul edip etmemesinin ötesinde sizin bunu yürekten vermeniz önemlidir, bana göre. Vergi dairesinde kayıtlı özel şirketimden bedelini ödediğim faturayı isteyenlere sunabilirim.”

Haberin Devamı

Arayan bir Meclis üyesi, Özgür Özel’in açıklaması sayesinde Ali Kılıç’ın cebinden hediye gönderdiğini öğrendik, ancak faaliyet alanı konusunda bir bilgi verilmemesi ilginç! Burada ‘sakat’ taraf şu, Başkan kendi cebinden bu hediyeleri gönderdiğine göre, hediyeleri ‘cız’ sayan vekillerin hiç olmazsa Ali Kılıç’a bir sitemleri olmuş mudur?

MESAJ PANOSU

 

MUAYENE BEDELLERİ AYARSIZ

-Araç muayenesi 1130 lira! Muayenesiz araçla trafiğe çıkmanın cezası 951 Lira. Buna ne ad koyalım? 1130 liralık ne yapılıyor muayenede Allah aşkına! Muayeneci taşeronlara haksız ve ölçüsüz kaynak aktarmaktır resmen bu. Millet neden düşünülmez? Taşeron firmaların yararları, milletin faydasının önüne geçirilmiştir! Kamu yararı neden gözetilmez? Metin ALTAY

Haberin Devamı

-Geleneksel çevrecilik Küreselcinin şirin görünen yüzü olurken; ekoloji ve sosyal ekolojizm ise karşı mahallenin muhalefet ideolojik ve karşı bilim cephesi olarak keskinleşiyor. Halen daha “Ekoloji ile ‘çevre’ aynı şey” diyen Türkiye akademisine duyurulur.      Tahir ÇALGÜNER

GÜNÜN SÖZÜ

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun Süleyman Demirel’den topladığı bir öğüdünden:

“Konuşmaya başlamadan önce şu dört cümleyi anımsayın:

- Söylediklerimin gereği var mı?

- Anlattıklarım iyilik ve şefkat içeriyor mu?

- Söylediklerim birini incitiyor mu?

- Söz ettiklerim sessizliği bozacak kadar değerli mi?”

(Feride Kobak’a teşekkürler)

DEDE ZAPSU’NUN KİTABI BASILDI

Ceylan Abdülaziz Zapsu ve Hasan Hüseyin Zapsu, dedeleri Abdürrahim Zapsu’nun (Van Başkale 1892-1958 İstanbul) vatanımız ve milletimiz için sadece söz ve fikir ile değil, bilfiil canı ile harp etmiş, gazi olmuş, düşmana esir düşmüş bir mütefekkir olduğunu belirterek, ‘Büyük İslam Tarihi-Hz. Muhammed (S.A.) Dönemi’ (Risale) isimli eserini vasiyetine de sadık kalarak ona olan hürmet ve bağlılıkla, vatanın geleceğinin teminatı olan yeni nesillerin istifadesine sunduklarını bildirdiler. ‘Büyük İslam Tarihi’ adlı eserin, dede Zapsu’nun hayatının fikir yönünü yansıtan onlarca eserinden sadece biri olduğunu hatırlattılar.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

 

AKİF DİZİSİ

- TRT’nin djital platformunda izleyici ile bulaşacak Akif dizisi için geri sayımın başladığını, Türk milli şairi Mehmet Akif Ersoy’un 1913-1924 arasındaki yaşamını ekranlara taşıyacak dizinin yapımcılığını Raif İnan ve Uğur Uzunok, yönetmenliğini ise Selahattin Sancaklı’nın üstlendiğini, senaryo ekibinde Uğur Uzunok’un yanı sıra Nurullah Sevimli ve Tacettin Girgin’in yer aldığını...

SANASARYAN DAVASI

- Ermeni Patrikliği’nin, 2011 yılında, Sanasaryan Han’ın devlete devriyle ilgili olarak itiraz davası açtığını, mahkemeden sonuç alınamayınca Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu, Anayasa Mahkemesi’nin devletin mülke el koymasını hukuksuz bulduğunu, bunun üzerine konu hakkında yeniden yargılama yapılacağını...

Haberin Devamı

20 YILDA 1688 GAZETECİ

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) yayımladığı raporda son 20 yılda 1688 gazetecinin öldürüldüğünü, 2003-2022 arasında yılda ortalama 80 muhabirin yaşamını yitirdiğini açıkladığını... (RSF’ye göre en tehlikeli ülkeler Irak ve Suriye, sıralamanın başındaki diğer ülkeler 125 ölümle Meksika, 107 ölümle Filipinler, 93 ölümle Pakistan, 81 ölümle Afganistan ve 70 ölümle Filipinler. 19 yıl içinde Ukrayna’da 12 gazeteci hayatını kaybetti. Rusya’da 20 yılda 25 gazeteci öldürüldü, Türkiye 2003’den bu yana 9 ölümle gazeteciler için Avrupa’nın 3’üncü en tehlikeli yeri olurken, Fransa 8 ölümle 4’üncü, Azerbaycan ise 6 ölümle 5’inci sırada yer alıyor.)

Yazarın Tüm Yazıları