Sporda herkes yönetici olamayacak

Tekirdağ’da çıkan yerel Habertrak’ta yer alan “İşte yeni düzenleme, artık herkes yönetici olamayacak” yazısını okumamızı önerdi gazetenin sahibi Cenap Kürümoğlu. Haber, bölgede kulüp yöneticilerini heyecanlandırdığı gibi tedirgin de etmiş. Timuçin Çınar imzalı haber, geçen baharda çıkan 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu’na dayanıyor. Kanun spor dünyasında yeterince tartışılmamış ve geçiştirilmiş gibi geldi bize. Evet, kulüp yöneticisi olmak zorlaşıyor.

Haberin Devamı

Bir özet yapmak istiyoruz: Kanunda ceza ve müeyyideler ‘Çeşitli ve Son Hükümler’ bölümünde birtakım atıflarla düzenlenmiş.

Madde 47, 1. Bentten 20’ye, 4. 5. ve 8. bende atıflar olmuş. Hapis cezaları ile ilgili olmak üzere. Madde 47, 2. 3. 4. ve 5. bentte de benzer atıflar var. 47. Madde’nin 19. bendinde de konu çeşitli adli/idari para cezalarıyla düzenleniyor.

Burada temel amaç şu ki Türkiye’de ağırlıklı olarak futbol olmak üzere sporun kötü hatta kimilerine göre ‘kirli’ yönetildiği iddia ediliyor. MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı önderliğinde bir grup milletvekili yasanın üzerinde çok emek verdi. Yasa kapsamı sporu/futbolu temiz insanlar, düzgün bütçelerle yönetsin; devlet de olması gerektiği yerde spor kulüplerine federasyonlar vasıtasıyla destek olsun. Yasayla ilgili genel kanaat şu ki, 22.4.2022’de çıkan bu düzenlemenin gerek tüzük gerek yönetmelik ama öncelikle de yaşanmışlıklarla alakalı değişip gelişebileceği. Yasada menajer faaliyetlerinden tutun da devletin arazi tahsisine, bütçe denkliğinden tutun da gider/gelir kalemleri sıralanmasına kadar çok ayrıntı var. En çok bu ‘yönetici cezaları’ konusu gündeme geldi. Ayrıca denk bütçe de çokça konuşuldu. 20. maddedeki ‘Spor Kulüpleri ve Spor Anonim Şirketlerinin Bütçe ve Harcama İlkeleri’ bölümü dikkatle okunmalı. Yönetici cezaları ve denk bütçe ayrıntıları da bu kapsama dönük. 20. madde de titizlikle okunursa konu büyük ölçüde anlaşılır.

Haberin Devamı

İLHAN CAVCAV’I HATIRLAMAK

Bu konu başta rahmetli İlhan Cavcav olmak üzere özellikle büyük takımlara gönül vermiş Anadolu Kulüpleri başkan ve yöneticileriyle ilgili tartışmayı hizaya getirmek için yapıldı. Hatırlanırsa geçen yıl Başakşehir Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ, yasa öncesi Galatasaray üyeliğinden istifa etmişti.

Dileriz kanun ‘öğretici’ olur; kulüpler kazanır.

GÜNÜN SÖZÜ

“Rüşvet ve kamu fonlarının kötüye kullanılması şeklindeki yolsuzluk, demokrasinin ve ekonomik kalkınmanın önündeki en büyük engeldir.” Ulla Tornaes

DİLİPAK’IN İSTİFASI

“MASKE takmayacağım, PCR testi yaptırmayacağım ve ‘aşı’ da olmayacağım” diyen, ‘5gvirusnews’ platformunun kurucusu ve sözcüsü Abdurrahman Dilipak, TV’de yayınlanan ‘Derin Gerçekler Programı’na müdahale geldiği için, 30 yıl yazdığı Yeni Akit gazetesi yazarlığından ayrıldığını dünkü köşe yazısında duyurdu. Açıklamayı aynı platform üyesi Muammer Kara yaptı.

Haberin Devamı

İMPARATOR ‘TERİM’ BELGESELİ

GALATASARAY’ın eski teknik direktörü Fatih Terim’in belgeseli 15 Eylül’de bir dijital platformda yayına giriyor. Dört bölümlük belgeselin adı ‘Terim’.

Altuğ Gürkan ve Burak Aksoy tarafından yapılan belgeselin duyurusu büyük ilgi gördü ve “Bize Terim belgeselinden haber verin, ne zaman yayınlayacaksınız?” mesajları dikkat çekti. Fatih Terim, belgeselinin girişinde kendi ağzından yaşamını anlatırken, kendisini ‘futbolcu, kaptan, hoca, baba, dede ve imparator’ olarak tanıtıyor. “Ben ve benim gibi insanlarda hikâye bitmez ama hikâyesinin sonu da olmaz” diyen Terim, “Ortada hangi kupa varsa almak isterim” diyerek futbolculuk ve teknik direktörlük hırsını sergiliyor.

Haberin Devamı

TGF TOPLANTISI TEKİRDAĞ’DA
TÜRKİYE Gazeteciler Federasyonu (Yılmaz Karaca) ve Batı Trakya Gazeteciler Derneği’nin (Necmi Işıksal) Tekirdağ’da düzenlediği 67. Başkanlar Konseyi toplantısı dün başladı. Toplantıya TGF Onursal Başkanı ve İzmir Milletvekili Atilla Sertel ile Türkiye’nin dört bir yanından gazeteciler katılıyor. Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Almanya, Hollanda ve Belçika temsilcilerinden başka, KKTC Basın Birliği temsilcilerinin de son anda toplantıya katılma kararı aldıkları duyuruldu. Türk basınının bir nevi Balkan ve Avrupa ülkelerindeki yasaları ve özgürlük alanları ile kıyaslanacağının altının çizilmesi dikkat çekti. Yalçın Bayer, Mustafa Dolu, Celal Toprak ve Özkan Dikmen gibi isimler de Tekirdağ’daydı.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU
Fiskobirlik nasıl gelişecek

TARIM Kredi Kooperatifleri’nde kooperatif ürünleri veya küçük üreticinin ürünleri satılmalıdır. Yereli kalkındırmak böyle mümkün. Sen gidip Nutella’yı oraya koyarsan FİSKOBİRLİK nasıl gelişecek? Kooperatif mantığına aykırı marketleri istemiyoruz.  Nilay ATEŞOĞULLARI

İBB, İzmir’in kurtuluşunun 100. yılını 9 Eylül’de Kordon Boyu’nda Tarkan konseri ile kutlayacak.

1000’DEN 2116’YA ÇIKTI

SON doğalgaz zammıyla birlikte mart sonunda ödediğimiz 1.000 liralık doğalgaz faturasını kasım ayında 2.106 lira olarak ödeyeceğiz. Ev kirası gibi faturalar. Eskiden herkese bir ev, bir araba diyorlardı. Şimdi herkese iki ev kirası ödetiliyor. C.S.

Haberin Devamı

ATATÜRK’ün kıymetini en çok Türkiye’de yaşayan kadınların bilmesi lazım. (S. Arabistan’da kadınları döven kadınların görseli nedeniyle.) Yusuf ELMAS
İYİ bir sokak gözlemcisiyim. Günlerdir gözlemliyorum. Sokaklarda bırakın gülmeyi, tebessüm eden yok! Nihat MATKAP

BİLİYOR MUSUNUZ?

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz’un “Türk öğrenciler yabancı kontenjanı kılıfında üniversiteye sokuluyor, bu uygulama karşı çıktığım için görevden alındım” dediğini...

Yazarın Tüm Yazıları