Siyasilerin vaatleri heyecan yaratıyor: Seçimin gözdesi emekliler

Milyonlarca emeklinin aylığına temmuzda yapılacak zam oranı şekillenmeye başladı.

Haberin Devamı

TÜİK verilerine göre nisan ayı enflasyonu yüzde 2.39, yıllık enflasyon yüzde 43.68 oldu. Ocak-nisan dönemini kapsayan dört aylık süreçte TÜFE yüzde 15.21 gerçekleşti.

İşçi ve Bağ-Kur emekli aylığına temmuzda yapılacak zam oranı dört ayda yüzde 15.21’e ulaştı. Mayıs ve haziran enflasyonları ile yılın ikinci yarısında aylıklara yansıtılacak artış saptanacak. Beklentiler işçi, esnaf, çiftçi, emekli, dul ve yetim aylığına refah payı hariç yüzde 20-25 arası zam yapılması yönünde.

Yılbaşında maaşlarına yüzde 8 oranında toplu sözleşme zammı yansıtılan yaklaşık 7 milyon memur ve memur emeklisi dört ayda yüzde 7’nin üzerinde enflasyon farkı edindi. Mayıs ve haziran enflasyonu ile ödenecek fark netleşecek. Bu kitleye 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı da verilecek. 2024-2025 yıllarını kapsayacak toplu sözleşme görüşmeleri ağustos başında başlayacak. Milyonların sorumluluğu üzerinde olan yetkili konfederasyon Memur-Sen’in kamu çalışanı ile emeklinin hakkından ödün vermemesi isteniyor. Dar ve sabit gelirliler 6 aylık enflasyonun belli olacağı 3 Temmuz’u sabırsızlıkla bekliyor. Zira aylıklarından başka geçim kaynakları yok.Siyasiler, ‘dev’ emekli ordusunun oylarını kazanabilmek için çeşitli vaatlerde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan temmuz ayında emekliye enflasyon farkının yanında refah payı da verileceğini, 7500 liranın üzerindeki aylıkların iyileştirileceğini açıkladı. Aylıklarda kademeli zam uygulanacağı savlanıyor.

Haberin Devamı

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu seçimi kazanmaları halinde emekliye Kurban Bayramı’nda 15 bin lira ikramiye ödeneceğini, ikramiyelerin net asgari ücretten düşük olmayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, en düşük aylığın asgari ücrete eşitleneceğini de bildirdi.

Aileleri ile birlikte büyük oy kitlesi olan emekliler için seçimin gözdesi demek en doğru söz.

İktidara kim gelirse gelsin asgari ücrete de temmuzda hatırı sayılır oranda ara zam yapılacağı aşikâr.

Bu arada, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Vekili Talip Geylan, yaşanan ekonomik gelişmeler çerçevesine kayıpları telafi edecek düzeyde bir ‘ek zam’ yapılmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çektiğini de hatırlatalım.   Şükrü KARAMAN

Haberin Devamı

M.EREĞLİSİ’NE PETROKİMYA YATIRIMLARI

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Twitter’dan yaptığı duyuruda Tekirdağ Marmara Ereğlisi ve Adana Yumurtalık bölgelerinde kurulacak olan ‘Petrokimya Özel Ekonomi Bölgeleri’nin toplam alanlarının yaklaşık 40 bin dekar büyüklüğünde olacağını ve Türkiye’nin cari açığının kapatılmasına büyük katkı sağlayacağını belirtti. Marmara Ereğlisi’nde halen BOTAŞ’ın LNG terminali ve gaz depolama tesisleri ile özel sektörün enerjiden demir çelik sektörlerine birçok yatırımları bulunuyor. Yukarıda belirtilen yatırımlarla kıyaslandığında çok daha büyük bir ölçeğe sahip olabilecek bu Özel Ekonomi Bölgeler yatırımlarının bölgede büyük etki yaratacağı şimdiden konuşulmaya başlandı.

Haberin Devamı

20 BİN MÜFETTİŞ AÇIĞI VAR

Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Basın Sözcüsü Halis Kahraman diyor ki: Mayıs’ın ilk haftası, ‘Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası’dır. Trafik güvenliği polis ve jandarmanın yanı sıra Fahri Trafik Müfettişleri tarafından sağlanıyor. Genelde hâkim, savcı, doktor, avukat, mühendis, asker ve polis gibi çeşitli meslek gruplarına mensup insanlar müfettişlikleri yürütüyor. 34 bin aktif müfettiş vardır. Oysa trafik yönetmeliği uyarınca bir ilde trafikteki motorlu araç sayısının binde 2’si kadar trafik müfettişi görevlendirilmesi öngörülüyor. Müfettiş sayısı 54 bin olması gerekirken bu sayı 34 bin civarında. Ancak yeni müfettiş adaylarına 3 yıldır onay verilmiyor. Soru: Niye onay verilmez!

Haberin Devamı

GÜNÜN ÖĞRETİSİ

Yazılarını İngilizce kaleme alan bir Japon ne kadar İngilizse, bin yıl önce eserlerini Arapça yazan bir Orta Asyalı o kadar Araptır! Birkaç istisna dışında, hem din hem de düşünsel alanda eserler vermiş Müslüman alimlerin hemen hiçbirinin Arap olmayışı dikkate değerdir.”

Richard FRYE, ‘Golden Age of Persia’ kitabından.

ROMANTİK BİR GERİLİM FİLMİ: ‘NÜRNBERG’

Dünyanın ilk savaş suçları davası beyazperdeye taşındı. Rus yönetmen Nikolai Lebedev’in çektiği ‘Nürnberg’ filmi, II. Dünya Savaşı sonrası Nazi savaş suçlularının yargılandığı uluslararası askeri mahkemeyi konu alıyor. Aynı zamanda bir aşk hikâyesini anlatan filmin özel gösterimi, Atlas 1948 Sineması’nda yapıldı.

Haberin Devamı

2023 yılının merakla beklenen filmlerinden ‘Nürnberg’, dünya sinemalarında vizyona girmesinin ardından 3 Mayıs’ta Beyoğlu Atlas 1948 Sineması’nda yapılan özel gösterimle İstanbullu seyirciyle buluştu. Rus yönetmen Nikolai Lebedev’in imzasını taşıyan film için Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen galaya Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov ev sahipliği yaptı. Gösterim öncesinde konuklar, hazırlanan fotoğraf sergisini gezme imkânı buldu. Aynı zamanda davanın görüldüğü dönemde başlayan romantik bir aşk hikâyesini de anlatan film, İstanbul’daki özel gösterimde ilgiyle izlendi. Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov, gösterim öncesi yaptığı konuşmada filmde konu edilen davayla ilgili bilgi verdi. Buravov davanın 20 Kasım 1945’te başlayıp Ekim 1946’da tamamlandığını belirterek 12 Nazi savaş suçlusunun ölüm cezasına çarptırıldığını, 7 kişinin de çeşitli hapis cezaları aldığını söyledi.

MESAJ PANOSU

-SODEV Başkanı Rasim Şişman’ın konuşması, SODEV Ar-Ge Kordinatörü Prof. Dr. Cem Okan Tuncel’in sunumuyla, ikinci yüzyıla girerken; Türkiye’de 1067 örneklem ile gerçekleştirilen Türkiye’de Beyin Göçü ve Tersine Beyin Göçü Araştırması Raporu dün açıklandı.

ÖRGÜTÜN İNCELİĞİ

- Siyasi örgütlerde pek yapılmayan bir şeydir; CHP Tekirdağ milletvekili olup bu dönem listede yer almayan Dr. Candan Yüceer’e, Kapaklı ilçe örgütünün sürpriz bir şekilde doğum günü düzenlenmesi dikkat çekti. Yüceer, “Düşünceli yol arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Hep beraber ülkemize baharları getirdiğimiz nice yaşlara” dedi ve alkışlandı.

- Jeofizik Mühendisi Haluk Eyidoğan’ın bir önerisi var: “ÜLKEMİZ coğrafyasının bir gerçeği olan ve yaşama ve ülke kalkınmasına çok olumsuz etkileri olan depremlerin riskini azaltacak mevzuata temel olacak ilkelere (risk, deprem ve afet sözcüklerine) Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda mutlaka yer verilmelidir.”

BİLİYOR MUSUNUZ

- CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün ‘Roboski Uludere’nin Gözyaşları’ kitabının söyleşi ve imza gününün, Tunç Soyer ve milletvekillerinin katılımıyla 6 Mayıs Cumartesi 12.30’da Kültürpark’ta gerçekleştirileceğini...

- Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, 81 ilde aynı anda düzenlenen törenlerle; 37 okul spor kulübü olmak üzere toplam 240 kulübe 6.225.000 TL nakdi ve ayni destek ödemesi gerçekleştirdiğini...

Yazarın Tüm Yazıları