‘Senin Adın Corona Olsun’

Örnek, iyi gazeteci Umur Talu, koronavirüs sürecinde geçen yaz ‘Senin Adın Corona Olsun’ (Literatür) adlı bir kitap yazdı. Hikâye veya roman değil. İnsanlığın yaşadığı salgın maceralarını anlatıyor. İçindekiler kadar, böyle bir kitabı yazmak için yaptığı çalışma ve gösterdiği emek dikkat çekiyor önce. Bunu da tecrübeli bir gazeteci yapabilirdi, nitekim öyle de olmuş...

Haberin Devamı

Birbirini kovalayan, bir diğeri içine geçiveren öyküler var. Kitap bilimsel bir kitap değil ama bilime, araştırmaya, meraka, buluşa, saygı var. Hayaller ve hayal kırıklıkları da... Korku ve cesaret, iyi ve kötü, çaresizlik ile çözüm, teslimiyet ile mücadele var.

İnsan hayatları için hayatlarını ortaya koyan insanları da yazmış. Bazılarının arka planına girmiş. Bazen milyonları yok eden ve hayatta kalan milyonların da kaderini etkileyen salgınların dibine kadar inmiş. Umur Talu, tarihçi değil, bilim insanı değil, edebiyatçı da değil; bugün 41 yıllık gazeteci... Yüzyıllar arasındaki vakaları, insanlığın gelişimini merak ederek, şaşırarak, bağlantılar arayarak, kurarak, bunları karşılaştırarak, uzun bir yolculuk sonucunda bu öyküleri çıkarmış Talu.

Haberin Devamı

Kendi ifadesiyle, “Bodrum’da günlük gazete yapar gibi çalıştım bu kitap için” diyor. Salgınların arasında dolaşmış, ipin ucunu çeke çeke yürümüş, bütün dünyayı taramış ekranda günlerce...

İlk olarak Fahri Aral’a okutmuş, o da bir kapak yazısı yazmış; özetle diyor ki: Yıllardır tanıdığım, gazetecilik dönemlerindeki serüvenini yakından izlediğim, yazılarını severek okuduğum Umur Talu, gerçek anlamda gazeteciliğinhaberciliğin yerlerde süründüğübugünlerde yaşadığımız korona günlerinin kapılarını aralayarak bizleri farklı yolculuklara taşıyor.”

DÜNYA DA OKUMALI

Burada ‘örülmüş hikâyeler’ ilginizi çekebilir. Belki biraz nefes alabildiklerinde, sağlık çalışanları da kendi tarihi yolculuklarına dair izler bulabilirler. Belki insanlığın salgın maceraları geçmişe, bugüne ve geleceğe dair küçük pencereler açar.

Bu kitap esas bir araştırma kitabı da sayılabilir bizce. Bu çalışmanın bazı ülkelerde yayınlanması gerektiğini söylediğimizde Umur Talu bazı teklifler aldığını söyledi.“Unutmayalım: Salgına karşı her cephede mücadele ederken yitirdiklerimizle birlikte, tüm ülkelerden her yaş, her cins, her ırktan bütün kayıplarımızın anısına; mücadeleyi sürdürenlere saygıyla” diyor Talu... Biz de aynı dilekleri sunarız.

GÜNÜN SÖZÜ

“ULUSAL kimliği ifade eden ulusal andı her yolu deneyerek kaldırmak demek, artık Cumhuriyet’in ilkelerini, ulusal kimliği hedef almaya ant içmek demek!” Ömer F. EMİNAĞAOĞLU-Hukukçu

Haberin Devamı

‘AŞI İNSANLIĞINDIR, PATENTİ OLAMAZ’

ÇOCUK felcinin üstesinden gelerek halkın sevgisini kazanan Dr. Jonas Salk’a bir gazeteci aşının patentinin kime ait olacağını sordu.

Salk bakın ne dedi: “İnsanlar sanırım. Patent diye bir şey yok. Güneş’i patentleyebilir misiniz!” (Bilim ve Gelecek’ten)

AŞI BİTTİ! AŞI İSTİYORUZ!

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel bir sağlık kurumunda bir hasta ve bir hemşirenin yanından seslendi. “Hasta burada, hemşire burada ama aşı yok. -cek, -cak duymak istemiyoruz... Aşı istiyoruz!”

İYİ BİR GAZETECİYİ KAYBETTİK

Cumhuriyet'ten dostumuz yazar Erol Toy’dan sonra Hürriyet’ten çalışma arkadaşımız Seçkin Türesay’ı da kaybettik. Ne lanet salgınmış, bizleri kahrediyor. Türesay, dikkatli ve özenli bir gazeteciydi. Klasik gazetecilik öğretileri unutulamaz. Dostlarımızın, ailelerinin acısını paylaşır, yakınlarına ve basın camiasına sabırlar dileriz.

Haberin Devamı

BELEDİYELERE EMSAL KARAR

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi’nde 2014-2019 CHP’nin grup sözcülüğünü yapan Songül Başkaya, belediyeye ait öğrenci yurdunun dönemin AKP’li başkanı Menderes Türel tarafından TÜRGEV’e ve ayrıca İlim Yayma Cemiyeti, Ensar gibi vakıf ve yandaş kurumlara tahsisine karşı çıkarak konuyu yargıya taşımıştı. Yerel mahkeme, Başkaya’nın davasını reddederken 8. Danıştay Dairesi, oybirliğiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Antalya 1. İdare Mahkemesi’nin temyize konu kararının bozulmasına ilişkin Danıştay kararını değerlendiren Songül Başkaya, “Demokrasiye ve hukuka aykırı olarak alınan kararın yanlışlığı uzun bir hukuki mücadeleyle ispatlandı” dedi ve şunları ekledi:

Haberin Devamı

“Demokrasiye inanan, hukuka saygı duyan her belediye başkanından bu yanlıştan dönmelerini diliyorum. Halkın oyuyla gelen yüce meclislerin hukuktan aldığı hakları kullanması kent yönetimine zenginlik katar. Aksi durumda demokrasiden bahsetmek mümkün olmaz.”

Danıştay’ın kararı, pek çok büyükşehir ve ilçe belediyesinde meclisten alınan yetkilere yapılan tahsis ve kiralamaların da hukuksuzluğunu  ortaya koymuş oldu.

Başkaya, “Hukuksuz kararla alınan kamunun kaynakları ve mülkleri tekrar kamuoyuna dönmeli” uyarısında bulunuyor.

1000 TL’LİK 2 İKRAMİYE ASGARİ ÜCRETE ÇIKARILSIN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ramazan ve Kurban  bayramlarında 12 milyon emekliye verilen 1000 TL’lik ikramiyelerin enflasyon karşısında eridiğini belirtti. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdiğini duyurdu ve ‘1000’er TL’ ibaresinin ‘o yıl için belirlenen net asgari ücret’ şeklinde değiştirilmesini önerdi.

Haberin Devamı

ÖZCAN PURÇU’DAN SERT ELEŞTİRİ

“KENTSEL dönüşüme uğrayan alanlarda birçok mağduriyet yaşanıyor, dolandırıcı müteahhitler gariban vatandaşın emeğini, birikimini, elinden alıyor! Bir ev birden fazla aileye satılıyor, şirketlerin içi boşaltılıyor.” Bunları söyleyen CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İstanbul’dan örnek veriyor. Dönemin AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Fikirtepe’de emsal ve kat yüksekliği konusunda sürekli fikir değiştirmesinin mağduriyetlerinin temelini oluşturduğunu söyleyerek şu çıkışı yapıyor: “Eğer bir ülkede vatandaş dolandırılıyorsa bilin ki devlet dolandırılmıştır. Devletin de gözünün içine baka baka, dolandırıcılar vatandaşın parasını yedileriçtileryemeğe devam ediyorlar. Purçu’nun TBMM’deki basın toplantısında şikâyet ettiği kişiler arasında Fadıl Akgündüz, Raci Şaşmaz ve Rana Yapı’nın adları geçiyor. “Ben bu kişilerden çok devlete kızıyorum, bakanlıklara kızıyorum” diye uyarıda bulunuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları