Sanık ayağa kalk... Ayağa kalk insanlık

NEREDEYSE 100 yıldır ölümle yaşamak değişmez yazgıları oldu Filistinlilerin.

Haberin Devamı

Sivil, silahsız ve savunmasız çocuklarını, gençlerini, kadınlarını hep katliamla kaybetmek.

Yine bundan tam 40 yıl önce; 16 Eylül 1982 tarihinde Lübnan’da bulunan Sabra ve Şatilla kamplarında, emperyalist ve siyonist güçlerin desteklediği, ırkçı ve dinci Falanjistler, savunmasız 2000 Filistinli kadın ve çocuğu bir günde katletmişlerdi.

Daha önce yurdundan eden emperyalist ve siyonist güçler, şimdi ulus olarak ortadan kaldırmak istiyorlar seni... Çünkü bağımsızlık özlemi ve özgürlük tutkusu tarihinden; Ortadoğu’da gerici ve kaderci düşünceyi yıkan, ilerici yaşam dolu kültüründen; bu kültürün, bu inancın Arap dünyasını yeniden sarmasından korkuyorlar. İşte bunun için Filistin halkı. Bunun için katliam.

Biliyorlar ki sen, ilerici tarihinle, gerçekleri gösteren göz oldun; Arap dünyasına. Güzeli, doğruyu üreten beyin... Gösterdin Arap’a kendisini ve petrolü. Umut oldun; çöl umutsuzluğunda. Bayrak bunun için Filistin halkı... Bunun için katliam...

Haberin Devamı

Katlediliyor çocuklar, katlediliyor kadınlar, katlediliyor insanlık, ey insanoğlu. Sen ise oturmuşsun televizyonunun başına Filistinlilerin katlini herhangi bir dizi seyreder gibi, tam bir aymazlık ve umursamazlık içerisinde seyrediyorsun.

Halbuki o kurşunlar, doğruya, güzele, bağımsızlığa, özgürlüğe, kısaca insanlığın yarattığı en saygın değerlere sıkılmaktadır; Filistinlilerin şahsında. Ki Filistin halkı siper oldu bizlere. Can verdi yiğitçe. Bizim korkaklığımızda. Tek başına.

İleriki yıllarda, bu korkaklık ve umursamazlığa karşı, tüm dünya çocuklarının utanç dolu bakışlarını görür gibiyim şimdiden. Ve de duyar gibiyim nefret dolu haykırışlarını; sanık ayağa kalk... Ayağa kalk insanlık...

Av. Sedat VURAL-ANKARA

DÜNYA GIDA GÜNÜ’NDE EN BÜYÜK ETKİNLİK YAPILDI

DÜNYA Gıda Günü’nün bu yılki teması; Su Hayattır, Su Gıdadır-Kimse Geride Kalmasın idi... Gıda üretimini tehdit eden en büyük silah da, kuraklık.

Sürdürülebilir gıda güvenliği için suyu tasarruflu kullanmak zorundayız. Gıda sektörüne yönelik en kapsamlı toplantı, ‘Güvenilir Ürün Zirvesi ve Feed the Future Ödül Töreni’ydi. 12 ülkeden gıda sektörüne yön veren isimler İstanbul’da bir araya  geldi. Bu yıl ‘El Ele’ temasıyla gerçekleşen program kapsamında uzman konuşmacıların yer aldığı paneller, “İsrafa dur” diyen reçete denemeleri, workshoplar ve 12 ülkenin kamu ve özel sektör temsilcileri ile gerçekleştirilen ülke masası toplantıları düzenlendi.

Haberin Devamı

Asrın afetini yaşayan illerin tarımsal üretim ve gıda arz güvenliği açısından stratejik bir konumda olduğunu dile getiren Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, “Bu nedenle kent merkezleri ile birlikte kırsalın da hızlı bir şekilde ayağa kalkması için bakanlık olarak tüm imkânlarımızı seferber ettik. Bölgeye 14 milyar TL’ye yakın tarımsal ödeme desteği sağladık. Bölgeden 300 bin ton hububat ürünü aldık ve karşılığında 1 milyar 600 milyon TL ödeme yaptık” diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Bağcı, ‘tohumdan çatala kadar’ ifadesinin içerdiği anlam ve öneme değinerek, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün kullandığımız tohumun yüzde 97’si yerli üretimdir. Son 21 yılda üreticimizi tarımsal üretime teşvik etmek için onlara reel olarak 850 milyar TL tarımsal destekleme ödemesi yaptık. Üreticimizin doğal afetlere karşı emeğini ve alın terini korumak için TARSİM’i kurduk ve bu kapsamda 20 milyar TL’ye yakın ödeme yaptık. Su, sulama ve toplulaştırma alanında 479 milyar TL yatırımla 9 bin 585 tesisi hizmete aldık. Kırsal kalkınma yatırımlarıyla hem üretimi hem de ürün işlemeyi destekledik.

Haberin Devamı

Bu kapsamda yaklaşık 93 milyar TL hibe desteği sağladık. Bu yaptığımız çalışmalar neticesinde sadece bitkisel üretimde Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunu kırarak 128.6 milyon ton üretim yaptık. Yine, hayvansal üretimdeki hayvan ve verim artışları ile büyük bir üretimin önünü açtık. Türkiye genelinde 7 bin 500’den fazla gıda denetçimiz ile yılda 1.3 milyonun üzerinde gıda denetimi yapıyoruz.”

Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak da bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İLGİNÇ PROTOKOL

Toplantıda en dikkate değer konuşma: “Herhangi bir yerdeki çatışma tüm dünyanın gıda arz güvenliğini tehdit eder hale geldi.” Toplantıya iki bakan yardımcısı Ahmet Bağcı (Tarım), Sezai Uçarmak (Ticaret), İstanbul Valisi Davut Gül, Ordu ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanları Hilmi Güler ve Fatma Şahin, Güvenilir Ürün Platformu  Başkanı Celal Toprak ile Genel Sekreter Alif Aktepe, Ali Kopuz, Yılmaz Tokgöz, Demet Sabancı, Leyla Alaton, Alp Önder Özpamukçu, Cemal Özen ve Kutay Kartallıoğlu yerel üretime, kırsal kalkınmaya destek vermek amacıyla gerçekleştirilecek projeye destek imzası atarak işbirliği, güçbirliği yaptılar.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“İnsan, kavga eden binlerce tür arasında kavgasını, yıkıcılığa ulaştıran, kitle katliamcısı olan tek türdür.”

Nikolaas Tinbergen

KURTULUŞ VE KURULUŞUN 100. YILINDA ÇAL MÜFTÜSÜ

OĞUZ/Hun Türkü soyundan gelen Kuvva-i Milliyeci ve Atatürkçü Çal Müftüsü İzzet Çalgüner’i dönemindeki halife ve manda yanlısı mevkidaşlarından ayıran özelliği; iki İstiklal madalyası ile onurlandırılan tarihimizdeki tek Kuvva-i Milliyeci olmasının yanı sıra, Denizli’nin Çal ilçesindeki Şapka Devrimi’nin önderlerinden biri olmasıydı. Halen daha bölgedeki camilere şapka ile gidenler 100 yıldır onun geleneğini yaşatırlar.

Tahir ÇALGÜNER

BİLİYOR MUSUNUZ

- DÜNYANIN çaresizce seyrettiği Gazze halkına uygulanan soykırımı kınamak için Türkiye Yazarlar Birliği’nin bir ‘İnsanlık Bildirisi’ hazırlayıp imzaya açtığını...

Haberin Devamı

- 17 Ekim’in ‘Dünya Yoksullukla Mücadele Günü’ olduğunu...

MESAJ PANOSU

- İŞTİRAK etmediğimiz, çilesine katlanmadığımız bir kurtuluş mümkün değildir.

Aykut EDİBALİ

Yazarın Tüm Yazıları