‘Patlayıcı Mühendisliği’nin rolü... ‘Türkiye Ulusal Risk Kalkanı’ kurulu oluşturulmalı

Yüzölçümünün çok büyük bir bölümü deprem, heyelan, sel gibi doğal afet riski altında bulunan ülkemizin risk ve hasar azaltma politikaları geliştirerek kısa, orta ve uzun vadeli programlarla yerleşim birimlerini yeniden yapılandırması kaçınılmazdır.

Haberin Devamı

Bu kapsamda kentsel yenileme sürecinin afet öncesi ve sonrasında; riskli yapıların yıkımı ile sağlam kaya birimlerinin bulunduğu lokasyonlarda oluşturulacak bina ve tesislerin temel-altyapı kazılarında ‘Patlayıcı Mühendisliği’ uygulama ilkelerinden yararlanılması; teknik, ekonomik yapılabilirlik yanında iş güvenliği ve çevre dostu yaklaşım açısından da zorunludur.

Ne yazık ki ‘Türkiye Ulusal Risk Kalkanı’ kurulunda; son zamanlarda metro, otoyol, baraj, boru hattı inşaatları ile madencilik başta olmak üzere ülkemizin imar ve inşa faaliyetlerinde önemli hizmetlerde bulunan ‘Patlayıcı Mühendisliği’ uzmanlık alanına yer verilmediği anlaşılmaktadır.

Deprem bölgemizde bu aşamada hızla gündeme gelen üç yüz binden fazla orta-hafif hasarlı binanın yıkımı ve 600 binden fazla binanın yeni yerleşim alanlarında inşaatı, oldukça büyük hacimlerin hareketini gerektirecektir. Bu faaliyetlerin teknik, ekonomik yapılabilirlik sınırları içinde hızla gerçekleştirilmesi için “Patlayıcı Mühendisliği” ilke ve uygulamaları ile yönetilmesi gerekmektedir. Gelecekte bu alanda yeni sorunların yaşanmaması için yetkili kurum ve kuruluşların dikkatini aşağıdaki hususlara çekmek isterim.

Haberin Devamı

YAPILMASI GEREKENLER

‘Ulusal Risk Kalkanı’ modelinde ‘Patlayıcı Mühendisliği’ uzmanlık alanına yer verilmelidir.

- Yıkık ve çok ağır hasarlı binaların yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarının klasik makineli yıkım tekniği ile yapılması zorunludur.

- Artçı depremlerin sürmekte olduğu dikkate alındığında çok ağır hasarlı yapıların yıkımında can ve mal güvenliği açısından kesinlikle patlayıcı ile bina yıkımından kaçınılmalıdır.

- Orta hasarlı yapıların yıkımını hızlandırmak amacıyla, her bir yapının hasar durumu yeniden uzman bilirkişilerce tanımlanmak suretiyle patlayıcı mühendisliği ilkeleri kontrollü olarak uygulanmalıdır.

- Kontrollü patlatmalı yapı yıkım uygulamalarında da risk analizi esaslı uygun yıkım yöntemleri seçilmelidir.

- Yeni yerleşim lokasyonlarındaki sağlam kaya birimlerinde temel ve altyapı kazılarında mutlaka ‘Patlayıcı Mühendisliği’ ilkeleri uygulanmalıdır.

Haberin Devamı

- Patlatmalı bina yıkımı konusundaki mevzuat, boşaltılmış, izole edilmiş olan deprem alanlarındaki bina ve tesisler için esnetilmelidir. Bu amaçla ilgili tüzük ve yönetmeliklerde gerekli revizyonlar hızla yapılmalıdır.

- Tüm bu iş ve işlemlerle ilgili karar süreçleri; ‘Patlayıcı Mühendisliği’ uzmanlık alanıyla genişletilmiş olan ‘Türkiye Ulusal Risk Kalkanı’ modeli çerçevesinde yönetilmelidir.

Prof. Dr. ALİ KAHRİMAN-Patlayıcı Mühendisliği Dernek Başkanı

GÜNÜN SÖZÜ

Ne aldanan olmalı ne de aldatan olmalı.” Kuran hocası İmdat KAYA

RANT BÖLGELERİ AĞAÇLANDIRILMALI

İstanbul’un yaşadığı çamur, müsilaj, sel ve su baskınlarının en önemli nedeni, ekosisteme büyük zarar veren ranta dayalı hafriyat yığınları ile hafriyata dayalı rant projeleridir. Gerekli tedbirlerin alınmaması halinde söz konusu sorunların tekrarı ne yazık ki sürpriz olmayacaktır. Mülkiyet ihtilafından dolayı şehir içlerinde yıllardır atıl kalmış arsalar belediyelerce hızla ağaçlandırılmalıdır. Mülkiyet ihtilafı çözüldükten sonra arsaya dikilmiş fidanlar sökülerek peyzaj çalışmalarında kullanılmalıdır. Böylece hem boylu fidan ihtiyacının karşılanmasına hem de şehrin yeşillendirilmesine önemli katkı sağlanabilir. Kuraklığın, hava kirliliğinin, sel ve su baskınlarının büyük sorun olduğu günümüzde, önerdiğim bu proje şehirlerimize can suyu olabilir.Faruk ÇEBİ

Haberin Devamı

FAZIL SAY: ‘ELEŞTİRİYE HEP AÇIĞIM’

Fazıl Say tarafından Cumhuriyet’in 100. yılı için yapılan marş bazı kişilerce eleştiriye neden oldu. Özetle bu eleştirileri veriyoruz: Cumhuriyetimizin 100. yılı için bestelenmiş bir marşta bir kere bile ‘Türkiye’, ‘Cumhuriyet’ sözcükleri geçmez mi? Şiir, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümünü anlamlandırmaktan o kadar uzak ki... Beste de neticede ısmarlama olunca ortaya yapay bir iş çıkmış. Kusura bakılmasın. (Serhan BALİ); Açıkça söylemek gerekiyor, güfte rezalet. Beste bu rezaleti kurtarmaya çalışsa da başarılı olamamış. (Atay BAĞCI); Bu eserden Cumhuriyetimiz için 100. Yıl Marşı olmaz. Yahu marş, hep bir ağızdan coşku içinde söylenir. (Gülhan ZİHNİ); Fazıl Say bu şiiri nasıl da beğenip besteledi, şaştım doğrusu. (Renin YÜKSELER); Bakın kötü demiyorum, ayıp diyorum. (Ünyad DİNÇ); Sözlerini Fazıl Say yazmadı, besteyi yaptı, önemli olan niyet. Şahsım adına söyleyeyim, ben çok beğendim, çok kez de dinledim. (Nurcan Duru MUTLUER)

Haberin Devamı

FAZIL’DAN AÇIKLAMA

Dünyaca ünlü piyanist ve sanatçı Fazıl Say, sözleri şair Ayten Mutlu’ya ait olan 100. Yıl Marşı’na yönelik eleştirilere bir kez daha yanıt vererek “Ben bir sanatçıyım. Eleştiriye hep açığım” dedi. Say şöyle devam etti: “Kimseye bu marşı sevin demedik, söyleyin demedik, hatta dinleyin bile demedik, ne haddime. Müziği, o an sunduğum ürünümü seven olur, sevmeyen olur. Benim için şaşırtıcı bir şey artık kalmadı bu konuda. 30 yıldır yaptıklarımı sevgiyle, takdirle takip edenler var. Düşmanlar da var” ifadelerini kullanan Say, sözlerini şöyle sürdürdü: “60’tan fazla albüm yaptım. Tonla ödül aldı bu kayıtlar, besteler, dünyanın her yerinde. Dolayısıyla eserler kalıcı olandır.

Haberin Devamı

Küfür, hakaret dolu tweet ise geçicidir. Yazan için bile geçicidir. Dolayısıyla önemsizdir. Şaşırdığım, kızdığım veya kırıldığım hiçbir şey yok.”

PAKOP PLASTİK ASKIYA ÇIKARILDI

Tekirdağ PAKOP Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın ilgili başvurusu ile yer seçimi 9.7.2020 tarihinde yapılan yaklaşık 255 hektar büyüklüğündeki alanın OSB Uygulama Yönetmeliği, OSB İmar Planı Teknik Şartnamesi ve ilgili kurum görüşleri doğrultusunda düzenlenmesi hususlarını içeren 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım ve uygulama ilk imar planı teklifi, Bakanlığımız onayına sunulmuştur. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca e-imza ile onaylanmıştır. Tekirdağ Valiliği’nin uygun gördüğü yerde plan 26.04.2023 tarihinden itibaren bir hafta süre ile ilan edilecektir.

BİLİYOR MUSUNUZ?

-İktisadi Kalkınma Vakfı’nın, 28 Nisan 14.00’te ‘AB REACH Tüzüğü ve Kimya Sektörü Açısından Etkileri’ adlı bir toplantı düzenlediğini; TOBB Plaza İstanbul, İbrahim Çağlar Salonu’nda yapılacak toplantıda Ayhan Zeytinoğlu, Claudio Mereu, Pascal Michaux, Pavel Glukhov’un konuşmacı olacaklarını...

MESAJ PANOSU

- Avcılar’da, İstanbul’un ilk ve tek Ekolojik Çocuk Parkı, Paşaeli Piknik Alanı’nda yaklaşık 9.000 metrekare alanda hizmete açıldı.

- Eskişehir’de (Yunan işgali altında) 1.5 sene hiç ezan okunmadı. (Büyük Taarruz’un kazanılmasından sonra) ezanlar okunmaya başladı. (1908 doğumlu Eskişehir Şefika Gülöksüz.)(Sinan Meydan’dan.)

Yazarın Tüm Yazıları