Mühür fekki oyunları

Belediyeler arasında koordinasyon olmazsa Boğaz’daki gibi kazalar çok olacaktır

Haberin Devamı

İSTANBUL Boğazı’nda 14 kişinin ölümden döndüğü Arnavutköy’deki Danış Ethnic Restaurant’ın çöken iskelesinin ‘sigara’ içmek isteyenler için kaçak yapıldığı ortaya çıktı ya... Geçmişi iyi bilmek lazım. İBB’nin, restoranı daha önce üç kez mühürlediği, iki ay önce de yıkım için binaya gittiği ancak içeride müşteri olduğu için yıkım yapamadığı öğrenildi.

Kimse konuyu kurumların görevleri açısından incelemedi.

Göz göre göre gelen kazanın ardından İBB’nin açıklamasına göre, “İskelesi çöken restoran, geçtiğimiz ekim ayında el değiştirdi. Yeni sahiplerinin tadilat çalışmaları sırasında yapıda iki kez aykırılık tespiti yapıldı ve restoran mühürlendi. ‘Tescilli’ olan yapı, aykırılıklarının işletmeci tarafından giderileceği söylenmesine rağmen mühür bozularak, aykırılığı büyüterek devam etti” ifadeleri yer aldı.

OYUN BAŞLIYOR

Haberin Devamı

İşletme sahibi tarafından aykırılıkların giderileceği söylenmesine rağmen bir işlem yapılmadı.

Aslında bu açıklamada anlaşılan şu: Biz gittik, mühürledik, ancak işletmeci mühür fekki yaparak çalışmaya devam etti. Mühür fekki yapan işletmeci ile ilgili 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 203. maddesi gereğince Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuş mudur? Varsa evrakları basınla niye paylaşılmadı? İBB iki kez mühür işlemi yapıyor, ikisinde de mühür fekki yapılıyor. Bunun anlamı şu; böyle bir kaza olduğunda biz kurum olarak görevimizi yaptık aldatmacasıdır! Gerçekten mühürlediysen tehlike varsa kapısında bir zabıta görevlendirirsin, yıkım kararı çıkıp yıkım yapılana kadar oraya kimse girip çıkamaz; esas mühürlemek böyle olur. Daha sonra yıkım yapmaya gidiyorsun, bilinen cevap, yıkım yapılacak işletme işgalli, yıkamadık. İşgalli olduğu belli değil mi? Her gün restoran hizmeti veriliyor ve yer bulunmuyor.

İKİNCİ PERDE

Yıkımda ikinci perde şöyle oluyor. İBB olarak İSKİ, İGDAŞ, TEDAŞ vb. gibi kurumlara yazı yazdık, “Kurumlar gelip gerekli kesintileri yaptıktan sonra yıkacağız”; bu da bir aldatmaca! Bu kurumlara yazı yazılır, kurumların hiçbiri gelmez ve dolayısı ile yıkım da yapılamaz. Ama İçişleri Bakanlığı soruşturma açarsa, biz İBB olarak gerekli yasal işlemleri yaptık, demek için yapılmış işlemlerdir. Yani özetle şudur: Biz mühürleriz, sen işine devam et oyunu.

Haberin Devamı

Nitekim öyle olmuş, esasında İstanbul’da işleyiş böyledir. Benzer birçok işletme vardır.

Siz hiç mühür fekki yapmış, hapse girmiş bir işletme sahibi duydunuz mu?

İKİSİ DE AYNI PARTİDEN

İBB mühürlediği zaman, İlçe Belediyesi Beşiktaş Belediyesi’ne yazılı bilgi verir. Her iki belediye aynı partiye aittir. İşletme ruhsatını Beşiktaş Belediyesi vermektedir. Ruhsat İşleri Müdürlüğü, kendisi de restoran işletmecisi olan Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz’a bağlı bulunmaktadır.

Önemli bir konu da şudur; bu restoranın bulunduğu bina tescilli ikinci derece tarihi eserdir ve her türlü tadilat İstanbul 3 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden alınacak izinlere göre yapılmak zorundadır. Tarafımıza gelen bilgiler, onaylı restorasyon projesine uygun olmadığı yönündedir. Ayrıca restoranın kara ve deniz tarafından günde binlerce araç geçmektedir, hiçbir yetkili burayı görmemiş olur mu? Kurumlar topu taca atmamalı, yaptıkları iş ve işlemleri takip etmek zorunda olduklarını bilmelidirler. Eğer takip yapılsaydı 21. yy’da böyle bir kaza yaşanmazdı. Batıya bakan hiçbir restoranın iskelesi çöktü diye bir haber yapılmış mıdır? Bazı belediye başkanlarının anılan işletmenin müdavimleri olduğu bilinmektedir.

Haberin Devamı

Ayrıca geçen dönemki Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve bazı belediyecilerin tutuklandığını anımsatmaya gerek var mı? Ders alınmıyor mu?

 

GÜNÜN SÖZÜ

“HER toplumda aptal oranı aynıdır. Farkı oluşturan, bunlara verilen pozisyonlardır.”

Carlo Maria CİPOLLA

 

 

ELEKTRONİK OYLAMA

“DEĞERLİ Tuncay Erciyes’in, Sayın Kılıçdaroğlu’na yapmış olduğu ve hayati önemi olan önümüzdeki seçimlerde elektronik oylama sistemine geçilmesinin önemini içeren yazısı ve Kılıçdaroğlu kadar CHP yönetiminin de bu konuda duyarsız kalması düşündürücüdür! “Atlantik ötesi bizden ne istiyor?” yerine, “Türkiye’miz ne bekliyor?” düşüncesinde ilerlemeyen bir muhalefet ile kurtuluşumuzu olası görmediğimi üzüntü ile paylaşıyorum! Dr. Mustafa ATAÇ

 

Haberin Devamı

MESAJ PANO

YILBAŞINDA KAR YOK

YILBAŞINDA, bölgemizde (Trakya’da, İstanbul’da ve Marmara Bölgesi’nde) ve ülkenin batı kesimlerinde kar olmayacak. Ama soğuklar artacak. Haberiniz olsun. Ozan DENİZ @havadandogadan

* 21. yüzyılda yaşadığımız ormancılık sorunlarını 20. yüzyılın söylemleriyle çözemeyiz. Küresel ısınma, sel ve su baskınları, müsilaj ve kuraklık da çağımızın en önemli ormancılık sorunlarıdır. Söz konusu sorunların tartışılmadığı ormancılıkla ilgili toplantılar ‘boşa kürek çekmektir’Faruk ÇEBİ

3. İTTİFAK GELİYOR

* CUMHUR ve Millet İttifakları dışında 3’üncü bir ittifakın ‘Türkiye’ adını taşıyacağını bildiren Milli Parti Genel Başkanı Muhammet Uzun bugün 10 partili ittifakı açıklayacaklarını bildirdi.

Haberin Devamı

* BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş diyor ki: “İtalya’da seçimler 14 partinin birleşimiyle kazanıldı. Seçim sonucunu muhalefetin tavrı belirler. 6’lı Masa genişleyebilir, muhalefet büyüyebilirdi. Yıpranmasın diye açıklanmayan aday meselesi doğru bir durum değil. Biz katılsaydık, masa genişleyebilir, muhalefet büyüyebilirdi.”

 

BİLİYOR MUSUNUZ?

DOKTORLARA SUÇ DUYURUSU 

- 28 Şubat davasından tutuklu bulunduğu cezaevinde yaşamını yitiren emekli Vural Avar’ın eşi Tuna Avar’ın, avukatı aracılığı ile “Cezaevinde kalabilir” raporu veren doktorlar hakkında ‘olası kastla adam öldürmekten’ suç duyurusunda bulunduğunu...

- 2022 yılı Diyanet Akademisi ‘aday din görevlisi alımı’ ilanı yayınladığını; buna göre, 1.300 kuran kursu öğreticisi, 4.600 imam hatip ve 300 de müezzin-kayyım alınacağını, böylece kuruma son bir yılda 18 bini aşkın personel alınmış olacağını, sözlü sınavla alınacak adayların 6 ay Diyanet Akademisi’nde eğitim göreceğini...

- GÖÇ İdaresi Başkanlığı’nın, 2020 yılında 274 bin 311 düzensiz göçmenin Türkiye’ye girişinin engellendiğini ve sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısının 119 bin 817’ye ulaştığını duyurduğunu...

Yazarın Tüm Yazıları