Moskova’da Türkan Şoray rüzgârı

Nâzım’ın 122. doğum yıldönümünde Ferhat ile Şirin’in 46 yıl sonraki galasına katıldı

Haberin Devamı

Türk şiirinin evrensel ismi, Türkiye ile Rusya arasındaki ortak değerimiz Nâzım Hikmet, 122. doğum yıldönümünde ünlü sanatçı Türkan Şoray’ın katıldığı ‘Ferhat ile Şirin’ filminin özel gösterimiyle Moskova’da anıldı. Moskova’da ilk etkinlik olarak Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Koordinatörü Mehmet Ülker’in ev sahipliğinde Rus ressamlardan oluşan ‘Art Vue-Moskova’ adlı sanatçılar grubunun eserlerinden seçilen ‘Türkiye’den Manzaralar’ temalı resim sergisi gerçekleşti. Türk mutfağından lezzetlerin ikram edildiği etkinlikte Rus kadın ressamlardan oluşan bu grubun Türkiye eserleri yoğun ilgi gördü.

1978 yılında yönetmenliğini Ejder İbrahimov’un yaptığı ‘Ferhat ile Şirin-Bir Aşk Masalı’ filminde başrol oyuncusu olarak yer alan Türkan Şoray, 46 yıl sonra filmin yeniden gösterimi için onur konuğu olarak Moskova’da hayranlıkla karşılandı. Dakikalarca ayakta alkışlandı. Yeniden Moskova’da olmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Şoray, “Onun şiirleri, aşkları, memleket sevgisi dev gibiydi. Yaşanmış, yaşanmamış, yarım kalmış o güzel aşklarımı hatırlarım” dedi. Filmin çıktığı yıl Moskova sinemalarında tanıtım olarak basılan film kartının granit taşına işlendiği bir hediyeyi Şoray’a sunan Moskova Büyükelçimiz Tanju Bilgiç’in Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğindeki sergi açılışında akıcı Rusça konuşması dikkati çekti. BilgiçSanatın evrensel olduğunu hep söyleriz. Nâzım Hikmet ölümünden yıllar sonra bile, burada Türkleri ve Rus dostlarımızı aynı salonda buluşturabiliyor. Bugün Nâzım’ın en lirik ve en dokunaklı oyunlarından biri olan Ferhat ile Şirin’in sinemaya uyarlamasını hep birlikte seyredeceğiz” diyerek Türkan Şoray’a ve katılımcılara teşekkür etti.

Haberin Devamı

Çok sayıda diplomatik kurum ve temsilcilerinin de yer aldığı etkinliğe Türkiye’den bir basın grubu ile CHP 24. dönem milletvekili ve YEE Vakfı Denetleme Kurulu üyesi Ali Özgündüz de katıldı. Onlardan aldığımız bilgiye göre, Özgündüz, Nâzım’ın “Büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın hayatı” diyerek, dediği gibi yaşadığını ve ortaya koyduğu büyük eserleriyle, şiirleriyle hâlâ yaşamaya devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

FERHAT İLE ŞİRİN 2 SALONDA

Ferhat ile Şirin’in gösterimine Türk ve Rus katılımcılar yoğun ilgi gösterdiler. Film Dom Kino Sineması’nın 600 kişi kapasiteli bir diğer salonunda aynı anda gösterime konuldu. Yaklaşık 2000 kişi aynı anda filmi izledi.

‘PARTİLER ADAY BELİRLEMESİN’

CHP Beşiktaş Belediye Başkanlığı için başvuranlar arasında dikkate alınmayan bir isim Nasuh Mahruki idi. Ama dün Beşiktaş’ta bol ikramlı bir lokalde kadın ağırlıklı taraftarları, delegeleri ve gazetecilerle bir araya geldi. Aklı, fikri ve becerileriyle saf dışı bırakılmasına açıkça kırgındı. Kendisinin kimse ile kıyas edilmemesini, o kriterlerin üstünde olduğunu açık bir dille ifade etmesi ilginçti. Açıklamalarında hayli sert ifadeler kullandı, ‘seçim’ yöntemini eleştirdi, kendisiyle kimsenin konuşmadığının altını çizdi. “Beşiktaş’a yağmayı durdurmak için geliyorum” dedi. Epeyce bir kadın seçmenin kendisini desteklediğini gördük. Beşiktaş’ın dikkat çeken ağır borçları için “Borç yiğidin kamçısıdır” diyerek, projeleriyle başka belediyelere örnek olacaklarını, ‘yoktan var edeceklerini’ anlattı. Seçimde esas mücadelenin kendisi ile CHP arasında olacağını vurguladı ve ancak “İBB seçiminde ben İmamoğlu’nu destekleyeceğim” diye de ekledi. Mahruki, Ihlamur Köşkü karşısındaki evlendirme binasını Beşiktaş’a yakışır bir Cumhuriyet Meydanı yapacağını, ayrıca afet ve yangın gibi olaylarda Beşiktaşlılar’dan batıdaki gibi zaman zaman eğitim verilecek ‘kurtarma ekipleri’ kuracaklarını açıkladı. Her iki proje de büyük alkış aldı. Temiz siyasetle Beşiktaş’ı zirveye çıkartacağı sözünü hınçla söylemesi ilginçti.

Haberin Devamı

Tarihçi İlber Ortaylı kendisine gönderdiği bir videoda “Seni canı gönülden destekliyorum. Artık belediye başkanlıklarını partiler değil, o semtte oturanlar, komşular seçmelidir” dedi. Ortaylı’nın mesajı partililere ‘ders’ gibiydi; Mahruki’nin de... CHP’li adaylar konuşma metnini okumalıdırlar.

HATAY’DA CHP KAZANIR MI?

Şubat depremlerinin yıldönümü etkinliğine Lütfü Savaş’ın adaylık konusu damga vurdu. CHP’nin Lütfü Savaş’la devam kararı tepkilere neden olduğu gibi destekle de karşılandı.

-Hatay’da CHP’nin ancak Lütfü Savaş’la seçim kazanması mümkün. Bu nedenle CHP kaybetsin isteyenler bilinçli bir şekilde Savaş’a karşı kampanya örgütlüyor deniyor. Gerçekten bir yıldır yüzlerce etkinliğe, toplantıya, açılışa katılan Savaş’a yönelik hiçbir tepki yokken şimdi neden birdenbire tepkiler ortaya çıktı deniyor.

Haberin Devamı

YILMAYACAĞIZ, KORKMAYACAĞIZ

-CHP, Lütfü Savaş’tan vazgeçerek Hatay’ı kaybetmeyi göze alabilir mi? Lütfü Savaş yaptığı basın toplantısında “Hatay bizim canımız, Türkiye bedenimiz; korkmayacağız yılmayacağız” dedi ve şunları da ekledi: “Hatay’ın sığınmacılar tarafından işgal edilmesine izin vermeyeceğiz. Hatay’da ranta geçit vermeyeceğiz. Hatay halkıyla birlikte yaralarımızı saracağız. Seçimleri yeniden kazanacağız.”

CHP BAŞARIYI CEZALANDIRIYOR

Genel seçimde ve cumhurbaşkanlığı seçiminde partinin oyunu en çok arttıran ilçe olan Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç aday gösterilmedi. Genç iki dönemdir seçimleri kazanmıştı. Şimdi bu başarılı çalışmaları CHP Genel Merkezi tarafından aday yapılmayarak cezalandırılıyor.

Haberin Devamı

DANANIN KUYRUĞU CUMA KOPACAK

- CHP’de gözler cuma günü yapılacak MYK ve Parti Meclisi’nde. Bir yandan İzmir ve Tekirdağ gibi adayların yeniden gözden geçirilip geçirilemeyeceğinin bilinmezliği var. Bir diğer yanda da CHP’nin kaleleri olarak adlandırılan yerlerin başkan ataması var. CHP içinde, güç ve iktidar savaşını da gözler önüne seren bu kavga hiç bitmeyecek gibi görünüyor.

- CHP’nin ayrıca bütün adayları 12 Şubat Pazartesi günü Ankara’da yapacağı bir toplantıyla duyuracağı söyleniyor. Tabii ki bunun olması için cuma günü yapılacak Parti Meclisi’nde bir uzlaşma olması gerekiyor. Özetle CHP iyi yönetilmiyor savruluyor, onun için de kimse ne olacağını bilmiyor.

Yazarın Tüm Yazıları