Kurtuluş ve kuruluşu İnebolu temsil eder

DOLMABAHÇE Inner Wheel Kulübü Başkanı Ferda Baycan, Türkiye Yardım Sevenler Derneği Genel Başkanı Dilek Bayazıt başkanlığında; İnebolu Türk Ocağı tarafından ünlü İnebolu Türk Ocağı Müzesi’nde organize edilen Cumhuriyet’in 100. Yılında Tarihe Mühür Vuran Türk Kadınları Konferansı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Konferansın düzenleyicisi ve sunumlarını yapan Eyüp Kömeçoğlu, İnebolu Türk Ocağı ve İstiklal Yolu Müzesi sorumlusu Nurhayat Ergün, Atatürk’ün İnebolu ziyareti ve Şapka Devrimi ile ilgili sunumunu gerçekleştirdi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Emekli Amiral Cem Gündeniz, “İnebolu olmasa biz bugün burada olamazdık, diyorum. Bunu abartarak söylemiyorum. İnanın bana, o cephane ve silahlar olmasaydı biz İngiliz emperyalizmini arkasına almış Yunan ordularını yenemezdik. Tekrar İnebolu’ya bu geleneği artırarak sürdürmelerini, buna Türkiye’nin çok ihtiyacı var” dedi.

LENİN-ATATÜRK MEKTUPLAŞMASI

İnebolu’ya ikinci kez geldiğini bildiren Gürdeniz, şunları söyledi:

“Çok kıymetli milletvekilimiz Kemal Anadol ve diğer katılımcılar, Atatürk Lenin’e ‘Kafkas setini beraber yıkalım, sen içerde işgalle savaşla uğraşıyorsun, ben içerde savaşla uğraşıyorum, başka çaremiz yok, stratejik işbirliğine gidelim, bize yardım et, yani demir yolla’ diye mektup yollar. Savaşın özü demir ve kan. Türk halkının demiri, yani cephanesi yok. 300 bin ton cephane geliyor, o mektup üzerine... Türkiye’nin kaderini değiştiren bir mektuptur. Bunu 2019’de (99. yıl dönümünde), burada güzel bir panelle andık ve salon yine tıklım tıklımdı. İşte İnebolu hem kurtuluşu hem kuruluşu temsil eder.”

Haberin Devamı

Gürdeniz, Atatürk’ün Şapka ve Kıyafet Devrimi için 25 Ağustos 1925 yılında İnebolu’ya mareşal üniformasıyla geldiğine dikkat çekerken “Size soruyorum, niye mareşal üniformasıyla geldi? Yani Büyük Taarruz’dan bir gün evvel. Burada çok ciddi bir mesaj var. Atatürk sembolleri, mesajları çok iyi kullanan biriydi. (…) Ayrıca şunu eklemek isterim. Milli mücadelede kurtuluşun ve özgürlüğün denizden geldiğini ifade etmek isterim. Niçin kurtuluşta deniz çok önemliydi? Çünkü cephane oradan geldi, 300 bin ton cephane. Yüzde 60’ı buradan gitti. Bunu getirenler kimdi? Takalar... 28 adet tekne var. Tonajı 100 tonun biraz üzerinde. Geri kalanları çürük, çaruk tekneler. Bir mucizedir. Toplam tonaj mı; bütün gemileri yan yana getirip şuraya dizin 7 bin 800 ton. Liman var mı, yok. Bu gemiler yanaşmıyor, alargada bekliyor. Değişik boyutlardaki kayıklar, dalgaları fırtınayı onu-bunu kollayarak o yükü indiriyorlar. Bu donanmayı kim karşılıyor, karada ‘Kağnı Donanması’nın komutanları kim, kadınlar. Amiralleri kim, kadınlar. Şehitler kim başta Şerife Bacı... O bakımdan İnebolu çok özel bir yerdir. Atatürk telgraf çekiyor. Kağnı konvoylarının geciktirilmesi mahkeme sebebidir. Yani o kadar hayati ki! Niçin ‘Gözüm Sakarya’da, kulağım İnebolu’da’ diyor, sebebi bu. Çünkü cephane olmadan savaşamazsınız!”

Haberin Devamı

Cem Gürdeniz devam ediyor:

“Malzemenin karadaki varış noktalarına erişmesi gerekiyor. Önce Kastamonu oradan da Çankırı üzerinden Ankara’ya ulaşan ‘İstiklal Yolu’nu ve ona stratejik değer katan ‘Kağnı Donanmasını’ İnebolulular kurdu ve donattı. İnebolu demir ile kanı buluşturmuş, Mustafa Kemal’e 30 Ağustos 1922 sabahı ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir’ komutunu verecek stratejik ortamın hazırlanmasında en büyük rolü oynamıştır.”

(Sayın Gürdeniz’in konuşmasının dörtte birini özetleyebildik. Bu konuşmanın bütünlüğünü kendisinden isteyebilir ve çok da yararlanabilirsiniz. Askerinden akademi mensuplarına, bürokratlardan öğrencilere ve de siyasilerden gazetecilere çok önemli bir bilgi hazinedir. Değerini bilmek gerekiyor. Biz bölgeden notlara devam edeceğiz.)

Haberin Devamı

İSTANBUL’DA KİM KAZANDI, KİM KAYBETTİ?

İSTANBUL seçim sonuçları İstanbul’un geleceğini belirleyecek. İstanbul’da kaybedenlerin başında Canan Kaftancıoğlu, Oğuz Kaan Salıcı, Battal İlgezdi ve Eren Erdem var. Aynı şekilde bu ekibe güvenen belediye başkanları Ali Kılıç, Şerdil Dara Odabaşı, Muammer Keskin, Kemal Deniz Bozkurt da var. Kazanan tarafın başında Erdoğan Toprak ve Ekrem İmamoğlu olduğunu söyleyelim. Ancak kazanan tarafta yer alan Rıza Akpolat, Gökhan Yüksel, Kemal Cebi de siyaseten kaybedenlerin başında geliyor.

Özgür Çelik’in kazanmasıyla Ekrem İmamoğlu, İstanbul Belediye Başkan adaylığında bir adım daha atmış oldu. Eğer Cemal Canpolat, kazansaydı Ekrem İmamoğlu erken bir yol ayrımına gelmiş olacaktı. Şimdi Ekrem İmamoğlu İstanbul seçimlerinde uyumlu bir yönetimle çalışma imkânı bulacak.

Haberin Devamı

- Ekrem İmamoğlu Genel Başkanlığa aday olur mu?

İmamoğlu, CHP Genel Başkanlığına değil başkan adaylığına aday. Seçim sonuçları ne olursa olsun, CHP’yi yeni seçimlerden sonra bir olağanüstü kurultay bekliyor. Onun için Ekrem İmamoğlu şimdi aday olmaz.

Yani seçim sonuçlarına göre herkes seçim sonrası kurultayda kozları paylaşır.

GÜNÜN SÖZÜ

“Devletin imkânlarını seçim atmosferine sakın alet etmeyin.”

(İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar’ın, Köylere Hizmet Götürme Birliği Meclisi’ndeki konuşmasından)

ASGARİ ÜCRETLİ DE ZAM BEKLİYOR; PEKİ KAÇ LİRA OLACAK

EMEKLİ kadar 10 milyona yakın asgari ücretli de hayat pahalılığı altında en çok ezilen ve sorunlarla boğuşan kitle. 1 Temmuz’dan geçerli yüzde 34 ara zam ile net 11 bin 402 liraya yükseltilen asgari ücret, son üç aylık enflasyonun yüzde 25.11’e ulaşmasıyla satın alma gücünü oldukça yitirdi. Yeni ücretin geçerli olacağı ocak ayına dek daha da gerilmesi söz konusu.

Haberin Devamı

Yakıcı hayat pahalılığı karşısında emekçi yeni zam için gözünü komisyona dikti. 15 kişilik komisyonun bakanlık tarafından aralık ayı başında toplantıya çağrılması bekleniyor. Yeni ücretin saptanmasına enflasyon tartışmaları damgasını vuracak.

Evet, 2023 yılında TÜİK enflasyonun yüzde 65-70 arasında, 2024 için  ise 35-40 arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Gözler komisyonun ne zaman toplantıya çağrılacağı ve yeni ücretin kaç TL olacağında. Bakalım asgari ücret oy birliği ile mi yoksa oy çokluğu ile mi saptanıp, kamuoyuna duyurulacak.

Şükrü KARAMAN

BİLİYOR MUSUNUZ?

KALEİÇİ TURİZME YASAKLANDI

- ANTALYA Muratpaşa Kaleiçi’ni 12 ay 24 saat turizm faaliyetine konu olmasına, iş ve aş üretir hale gelmesinde büyük katkı sağlayan Uluslararası Kaleiçi Old Town Festivali için amfi tiyatroyu kullanma talebinin Milli Emlak Dairesi Başkanlığınca ‘ticari nitelik taşıdığına’ karar verilerek reddedilmesinin tepki uyandırdığını...

- NEJAT F. Eczacıbaşı Tıp Onur Ödülü’nün Prof. Dr. İmran Özalp’e verilirken, Tıp Bilim Ödülü’nün sahibinin ise Prof. Dr. Seza Özen’in olduğunu...

MESAJ PANOSU

- GAZZE’DE ölümcül saldırılar soykırım boyutuna geldi. En az 1 milyon çocuk hayat mücadelesi veriyor. Yetim Vakfı çocuklar için ‘Filistin’e Acil Yardım’ seferberliği başlattı.

Yazarın Tüm Yazıları