‘Kenevir’in merkezi ‘Yozgat’ oluyor

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kenevir Araştırmaları Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, önceki günkü yazımızda keneviri gündeme almamıza sevindiğini ancak bazı eksikleri de bildirme gereğini duyduğunu bildirdi. Yılmaz’ın paylaşmak istediği bilgiler şöyle:

Haberin Devamı

“Öncelikle bilmelisiniz ki kenevir konusunun son 5 yıl içinde gündeme gelmesi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyuna beyanatları ile ivme kazandı, hatta kendisi YÖK Devlet Üniversiteleri’nden biri olan Yozgat Bozok Üniversitesini ‘Endüstriyel Kenevir’ alanında ihtisaslaşması için yetkilendirdi. Ocak 2020’de Yozgat Bozok Üniversitesi’ni kenevir alanında bölgesine ve hatta ülkemize katkı vermek üzere ‘İhtisas Üniversiteleri’ kapsamına dahil etti. Bu tarihten sonra Yozgat Bozok Üniversitesi, bünyesinde Kenevir Araştırmaları Enstitüsü’nü de kurarak, bilimsel araştırma faaliyetlerine çok yönlü bir şekilde başladı. Farklı araştırma alanlarında 100’den fazla akademisyenle kenevir esaslı AR-GE faaliyetlerini yürütmektedir. Bir taraftan da bu alanda insan kaynakları oluşturmaya, lisansüstü tezler yürütmeye, eğitim öğretim faaliyetlerinde kenevire daha fazla yer vermeye çalışmaktadır. Diğer taraftan kenevir esaslı yeni proje alanları oluşturarak, iç ve dış kaynaklı desteklerle farklı alanlarda (tarım, kimya, sağlık, tekstil, kozmetik, inşaat, mobilya, enerji, gıda vb.) 40 civarında aktif projeyle bilgi üretmeye devam etmektedir.”

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“YAŞAMI zorlaştıran sorunların çözümünde sen, ben ve o yoktur. Devlet ve milletle bütünleşmiş sadece kamu otoritesi vardır.” Faruk ÇEBİ

MEMURLAR DAHA DA YOKSULLAŞIYOR

BASK Genel Başkanı Bayram Zengin, memurlara ikramiye verilmesi için Cumhurbaşkanı’na 21 Ocak’ta 20. kez başvurduklarını ve kamu işçilerine olduğu gibi memurlara da ilave tediye (ikramiye) verilmesini istediklerini açıkladı.

Zengin, “Kamu işçilerine 65 yıldır ödenirken memurlara 1 kuruşluk ikramiye bile yok. İşçi sendikalarını ve konfederasyonlarını bu başarılarından dolayı tebrik ediyor, sendikalarına örnek olmalarını diliyoruz. Biz memurlar olarak ayrımcılığa ve haksızlığa isyan ediyoruz. Memurların satın alma gücünün düştüğünü ve hızla yoksullaştıklarını bildirmek istiyoruz” dedi.

BM’YE DÜŞEN GÖREVLER

BALKANLAR’DA ve Ortadoğu’da birçok ülkede sıcak çatışmalara Barış Gücü statüsü üzerinden müdahale eden BM’nin bugün giderek bir savaş ortamına dönüşen “Kırım, Ukrayna, Bosna, Yunanistan, Trakya, Libya ve Kazakistan” bölgelerine de müdahale etmesi gerekmektedir. Bu bölgelere gönderilecek Barış Gücü operasyonları ile savaş süreçleri önlenemezse, o zaman yeni dönemde etkin bir biçimde ortaya çıkması beklenen “Dünya Orduları” uygulamasına, BM merkezi bir barış örgütü olarak yönelmelidir. Böylesine bir olumlu sonucun alınabilmesi için dünya barışı için kurulmuş olan BM örgütü bu sıcak çatışmaların büyük savaşlara dönüşmesini önleyecek çizgide olmalı, sıcak bölgelere müdahale edebilmelidir. Böylesine bir olumlu sonucun alınabilmesi için Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği aracılığı ile harekete geçilerek ve New York’ta olağanüstü bir Genel Kurul toplantısı yapılarak Dünya Ordusu oluşumu ile ilgili karar hızla alınmalı ve çatışma yerlerindeki sıcak gelişmeleri durduracak yeni bir yapılanmaya uluslararası alanda yönelme sağlanmalıdır. ABD ve İngiltere üstünlüklerini yitirirken onların yerini alacak bir yönde, Çin ve Rusya’nın ya da Almanya ve Fransa’nın yeni hegemonyacı güçler olarak, kendi çıkarları doğrultusunda dünya barışını tehdit edecek savaş senaryolarına hiçbir biçimde izin verilmemelidir. Küresel şirketlerin her türlü oyunlarına karşı çıkacak güçte bir BM yeniden kurulursa, o zaman cihan savaşı girişimlerine, BM Güvenlik Konseyi yönetiminde bir Dünya Ordusu izin vermeyecek ve bu alandaki her türlü tırmanmanın önü kesilerek evrensel barış korunabilecektir. Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN

Haberin Devamı

STOK DOĞALGAZLAR NEREDE?

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Türkiye’de Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisleri ile tuz kavernalarından oluşan Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Tesisi olmak üzere iki ayrı sahada depolama tesisi bulunduğunun resmi olarak açıklandığını söyleyerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e “Türkiye’nin şu anda en büyük ihtiyacı olan sanayi üretimini durdurmaya yönelik bu eylemleri anlamak mümkün değil” dedi.

SAROS İTİRAZINA RET

KORUMA altındaki Saros Körfezi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde bilime ve hukuka aykırı şekilde yapıldığı iddia edilen Saros FSRU limanı ve kara boru hattının imar planlarının iptali için ‘Saros Gönüllüleri’nin Edirne İdare Mahkemesi’nde açtığı dava reddedildi.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

MANSUR Yavaş farkının konforunu yaşıyor Ankara. Kaldırımlar dahil anayollar, sokaklar pırıl pırıl, bu kadar kara rağmen. Teşekkürler Sayın Yavaş.  Metin ALTAY

Yazarın Tüm Yazıları