Kaş çatmak ve tetik çekmek için kaç kas kullanılır

Cumhuriyet’in büyük değerini bugün toprağa veriyoruz

Haberin Devamı

Cumhuriyet’in büyük değeri Hıfzı Topuz’u bugün 100 yaşında toprağa veriyoruz. Kendisini yıllar önce bizim Serdar Taşçı’nın yazdığı ‘Medya Etiği’ kitabı üzerinde sohbet ederken tanımıştık. Gazetecilik, yazarlık ve iletişim konusunda Türkiye’ye ve dünyaya çok şeyler kazandırdı. Yaş itibarıyla eski kapıları kapatmış, yeni kapılar açmıştı. Bunları gazetecilere ve topluma duyurmak istedi, duyurdu da. İstanbul Gazeteciler Sendikası Başkanlığı yapması mesleğini ne kadar çok sevdiğini gösterir. Uzun yıllar Avrupa’da ve Afrika’da yaşadı; son yılları Türkiye’de geçti. Hep üretti, hep yazdı. Kitaplarının sayısını neredeyse kendi de bilmiyordu. Kendini iyi yetiştirmiş bir büyüğümüzdü. Ondan kimse nefret etmedi, hep saygı duydu. Ağzımız kapalıyken nasıl esnemek gerektiğini de anlattı, her konuda öğretti, öğüt de verdi, ama hiçbir şeyi empoze etmedi. Onun şu sözünü unutmam: “Kaş çatmak için 42, keskin nişancı tüfeğinin tetiğini çekmek içinse sadece 4 kasını kullanılır.”  

Haberin Devamı

Gazeteciler Cemiyeti Onur Ödülü, Burhan Felek, Sertel Gazetecilik, Demokrasi... Romanlarıyla da Orhan Kemal ödüllü büyük bir yazar ve kültür insanı demek gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin bilim ve kültür hafızasının Nazım Hikmet gibi önemli isimlerinden biri olarak sayılır. Yalnız o değil tabii, son yıllarda kaybettiğimiz Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Vedat Günyol, İlhan Selçuk, Doğan Kuban, İlhan Tekeli, Melih Cevdet Anday ve Turgut Özakman’ı da unutmamamız gerekiyor.

‘ATATÜRK SESLENİYOR’U OKUYUN

Hıfzı Topuz’un kitapları arasında ‘Atatürk Sesleniyor’da (Remzi Kitapevi) Gazi ile sohbetler ve anılar yer alıyor. İşte o kitaptan bir bölüm:

“Atatürk eğlenmeyi, dans etmeyi, şarkı ve türkü söylemeyi, doğayı, hayvanları seven, alçak gönüllü, bir o kadar da duygusal bir kişiydi. Olur olmaz yapılı insanlarla güreş tutmaya kalkar, yüzer, kürek çeker, satranç ve bilardo oynardı. Düşman başkomutanını “Üzülme, Napolyon da savaş kaybetti” diyerek teselli etmeye çalışmış; Yunan bayrağını yere serenleri ve esire kötü davranışları azarlamıştı.

Haberin Devamı

Diktatörlerden ve dalkavuklardan hiç hoşlanmazdı. Osmanlılığa hiç özenmedi. Mutlu geleceği hep aydınlıklarda aradı. Bir yurttaş gibi halkın arasına karışmanın özlemi içindeydi.”

Hıfzı Topuz, kendi anılarının eşliğinde Atatürk’le ilgili özel sohbet ve tanıklıklarından seçtiği parçalarla yaşayan Atatürk’ü bir kez daha tanıtıyor bize.

Bu kitabın geniş bir dizin ve kaynakça kitabı var; ayrıca sonunda desen, karikatür resim ve cam altı resimlerinin kopyaları yer alıyor.

YENİKAPI REPLİKALARI RAHMİ KOÇ MÜZESİ’NDE CEM GÜRDENİZ KONUŞACAK

1- NORVEÇ Oseberg Viking Miras Vakfı’nın bir projesi olan, MS 10. yüzyıla ait Viking Ticaret gemisi replikası Saga Farmann, Tuna Nehri üzerinden İstanbul’a intikal ederek 15 Ağustos 2023’ten bu yana Rahmi M.Koç Müzesi/Hasköy’de halkın ziyaretine açılmıştır. Gemi Ekim 2023 sonu Akdeniz’e açılacaktır.

Haberin Devamı

2- Aynı müzede 2019 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi Yenikapı Batıkları Kazısı ve Konservasyonu Projesi kapsamında Yenikapı (Thedosius) Limanı karasalında ortaya çıkan ve 9. yüzyıl Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait olan Yenikapı 12 ticaret gemisi batığı replikası da Rahmi M. Koç Müzesi’nde bulunmaktadır.

3- Her iki replika da temsil ettikleri dönemlerin tekniklerine uyumla inşa edilmiş ve denizde seyir kabiliyetine sahip teknelerdir. Her iki teknenin aynı ortamda ve Haliç’te bulunması nadir bir vakıadır.

4- Bu kapsamda Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi ve Norveç/Oseberg Viking Miras Vakfı işbirliği ile 18 Ekim Çarşamba 13.00-18.00 saatleri arasında RMK Müzesi Konferans Salonu’nda ‘İki Gemi ve 10. Yüzyılın İki Gemi İnşa Tekniği: Yenikapı 12 ve Saga Farmann’ başlıklı panel icra edilecektir.

Mine SOFUOĞLU

Haberin Devamı

Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü

Cem GÜRDENİZ

KÜDENFOR Kurucu Direktörü

BU SORULAR SIKINTI YARATIYOR

SOSYAL medyada iki video gördüm. Sorular ve yanıtlar:

- Türkiye’de kaç bölge vardır?

“Trabzon, Diyarbakır, Mardin, Antalya, Muğla... Bilmiyorum. Kafadan sallasam, 30-40 vardır. Okumuyorum ki, 81 mi olur. Amerika, Almanya, Paris, bir de Trabzon!”

- Japonya’nın  başkenti neresidir?

- “Barhun, Çin, Erzurum, Tayland olabilir mi? Evet bilmediğim yerler... Trakya olabilir mi?”

Halimiz iyi değildir!

KIBRISLI GAZETECİ METİN MÜNİR HAYATINI KAYBETTİ

KIBRIS kökenli, uluslararası medyada en fazla ve en uzun görev yapan başarılı ve itibarlı gazeteci dostumuz Metin Münir’i (79) de kaybettik. Münir, aort yırtılması sonucu kaldırıldığı hastanede ameliyata alındı ancak kurtarılamadı. Cenazesi önceki gün Girne’de toprağa verildi. 1944’te Lefkoşa doğumlu Metin Münir, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Kıbrıs Türkleri’nin yanında mücahitlik yaptı. BBC, London Times, Financial Times gibi yabancı basın kuruluşlarının Türkiye temsilciliğini yürüten Münir, Turkish Daily News, Güneş, Yeni Yüzyıl, Yeni Binyıl, Sabah ve Vatan gazetelerinde, muhabirlik, yayın yönetmenliği ve yazarlık yaptı. Bir süre Hürriyet’te de danışman olarak çalışan Münir, 2012’ye kadar da Milliyet gazetesinde köşe yazdı. 2 kitap yazan Münir, 2 evliliğinden 4 çocuk babasıydı.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

- DÜNYANIN en büyük gemisi ‘MSC Türkiye’ Cumhuriyetimizin 100. yılında Tekirdağ Asyaport’a geliyor. Heybetli gemi 400 m uzunluğunda, 61.3 m genişliğinde ve 24.346 TEU taşıma kapasitesine sahip.

- ANNE-baba olarak bu dünya için yapacağınız en güzel şey, iyi, saygılı, insan gibi insan yetiştirmektir. Prof. Dr. Bengi BAŞER

OKUYUNUZ

YEKTA Güngör Özden ‘Atatürkçülüğe Adanmış bir Ömür’ Nehir Söyleşisi (İleri Yayınları)(Hazırlayan: Hazar Arısoy), Nihat Genç ‘Bu Toprağın Dalkavukları’ (Pankuş), Mehmet Sağnak ‘Niyazi Dalyancı 1943-1923’ (Adalı Yayınları), Ali Rıza Özdemir ‘Kayıp Türkler/Kürtleşen Türkmen Aşiretleri’ (Kripto), gazeteci-turizm yazarı Fehmi Köfteoğlu’nun anıları ‘Yarım Asrın Ardından’ (Ekin Kitap)

TOKER-PERİNÇEK DİYALOĞU

CEM Toker (Liberalizmin sözcüsü): Neoliberalizmin insanlığa daha yararlı olduğuna inanıyoruz. Devletin ekonomik faaliyetten elini çekmesi gerekir.

Doğu Perinçek (VP Genel Başkanı): Devlet olmasa enkazdaki insanları yıkıntıdan kim kurtaracak? Salgın hastalığı kim tedavi edecek, okulu kim yapacak?

Yazarın Tüm Yazıları