Kaçak mango fidanı da getirilmiş

İklim koşullarından tropikal meyve üretiminin Akdeniz Bölgesi’nde artması dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Biz ta 8 Ocak’ta ‘Kaçak mango fidanı getiriliyor’ diye yazmıştık. Kaçakçılığın bir ucu önümüze geldi.

Türkiye’ye üretim amaçlı Tarım Bakanlığı’nın izni ile meyve fidanı getirilebiliyor. Bu yazımız üzerine gümrüklerin bu konuya dikkat kesildiğini öğrendik.

Yakalanmış...

Gümrüklere fidanın beyanı ‘Çerimoya’ olarak gözüküyor ancak İskenderun’da bir muayene memuru bu fidanları ilgili cihaza soktuğunda bunların mango fidanı olduğu anlaşılıyor (uyuşturucular da bu cihazla yakalanıyormuş).

Mango fidanlarının Mısır’da iki dolara satıldığı öğreniliyor. Türkiye’de ise satış fiyatının 400 liraya kadar fiyat bulduğu söyleniyor. Bir yıl içinde ülkeye kaçak yoldan 10 bin fidanın sokulduğu belirtiliyor. Kaynağımız bize “Facebook’a bakarsanız bu kaçakçılığın aleni olarak yapıldığını görebilirsiniz” diyor. Kendi gruplarına ‘mango severler’ diyorlarmış. Demek ki tropikal meyvecilikte çeteler oluşmuş... Bazı siyasetçiler de bu işe bulaşmışlar. İddialar ilginç... Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a ilgilenilmesi için bu bilgileri iletiyoruz.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

(KILIÇDAROĞLU’na:) “Helalleşeceksen önce tıpkı FETÖ’nün kumpas davaları gibi yürütülen 28 Şubat Davası’ndan dolayı hukuksuz bir biçimde hapse atılan, 90’ına merdiven dayamış generallerle helalleş.”

Haluk KOPKAN

TÜRKİYE ENKAZA MI ÇEVRİLMEK İSTENİYOR!

İSTANBUL Milletvekili Dr. Mehmet Bekaroğlu TBMM’de bir açıklama yaptı, son 1 yıl içinde kurdaki 3 TL’lik artış nedeniyle Türkiye’nin yükümlülüklerinin 1 milyar 800 milyon TL arttığını belirterek, “Yükümlülüklerin artış miktarı 2022 yılı bütçesinin üzerine çıkmıştır” dedi. Henüz görüşmeleri tamamlanmamış 2022 Bütçesi’nin, fiilen ortadan kalktığını ve geçersiz hale geldiğini vurgulayan CHP’li Mehmet Bekaroğlu, yeni şartlara göre yeni bir bütçe hazırlanması gerektiğini ifade etti. Ekonomideki kötü yönetimin kasıt yoksa delilikle açıklanabileceğini kaydeden Bekaroğlu, AKP’nin iktidarı devrederken Türkiye’yi enkaza çevirmeye çalıştığını iddia etti. Şöyle bir cümle de sarf etti:

“Eğer Hükümet üyeleri, en sorumluları dahil birtakım spekülatörlerle çalışmıyorsa, birtakım işlemlerle birileri para kazanmıyorsa, bu işlere karar veren Türkiye’nin sorumluları da bu işin içinde değilse; bu deliliktir!”

Haberin Devamı

YABANCILAR HER ŞEYİMİZİ UCUZA KAPATIYORLAR

EKONOMİST Erdal Özel, “Söylemleri üst üste koyduğumuz zaman ve olacak şeyleri tahmin ettiğimiz zaman, faiz indirimiyle alakalı doları bu yıl sonunda yine söylüyorum, 14-15 liralarda görmemiz sürpriz olmaz. O yüzden daha net açıklamalar bekliyoruz ekonomi yönetiminden. Bu tabloda korkunç senaryolar görebiliriz. BİST 100’de kırılan rekorlar, piyasayı canlandırdı. Dolar yükselirken borsa hisselerini yükselmesi kafa karışıklığına yol açtı” dedi. Ekonomist Özel bunu şöyle açıkladı: “Garanti BBVA’nın kalan hissesine talip olduğu ortada, çok ciddi sevinç çığlıkları var. Burada sevinilecek bir şey yok. Yabancılar halihazırda kurulu olan her şeyimizi çok ucuza alıyorlar. Ben bu sürecin bir anca önce durdurulması için ekonomi yönetiminin buna bir an önce müdahale etmesi gerektiğini düşünüyorum.”

NEDEN SATILDI

Haberin Devamı

Şekere gelen zammı değerlendiren Ekonomist Özel, bunların satılmasının ekonomiye etkisini de anlattı: “Bütün şeker fabrikalarımız satıldı, neden? Çünkü, paramız değersiz... Yabancı halihazırda kurulu olan fabrikayı da olsa, bankayı da olsa çok ucuza bir şekilde kendi bünyesine katıyor. Yani burada sevinmemiz gereken bir şey yok. Borsa’daki 1700’lük rakamları görüp sevinmeyelim. Kimler sevinir? Paradan para kazanan insanlar sevinebilir. Ama biz bu ülkenin vatandaşıyız. Yanlış giden bir şey var, biz de bunu dile getirmekle mükellefiz.”

İZİNLİ MAHPUSLAR GERİ ÇAĞRILDI

KOCAELİ Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, ÖFG TV’de Adil Yaşam Derneği Başkanı Haluk Çavuşoğlu ile izinde olan mahpusların Adalet Bakanlığı genelgesiyle 30 Kasım’a kadar cezaevine geri dönecek olmasını değerlendirirken şunları söyledi: “Şok bir karar ile mahkûmlar cezaevlerine geri çağrılıyorlar. Sayın Devlet Bahçeli’nin kader mahkûmlarını affedeceğiz demesiyle MHP’yi 19 milletvekilinden 49 milletvekiline taşıyan bizim oylarımızdı. Sayın Zühtü Arslan açıkladı, yüzde 52.8 adil yargılanma oranı yok diyor. Ülkede dosyaların yarısından fazlası adil yargılanmamış. “Ben suç işledim devlet beni affetsin.” Değil. Devletin bana adil yargılanma talebi açması lazım. Bize af sözünü veren Sayın Devlet Bahçeli ve MHP’dir. Şu an cezaevindekilerin yüzde 65’i uyuşturucu suçundan. Bir ülkede ekonomik sorunlara da bakmak lazım. Virüs 2 bin iken izne gönderdiler, vakalar 20 bine ulaştı, şimdi bu insanları geri çağırıyorlar.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

HERKES İSYANLARDA!

SOSYAL medyada Metin T.’den doğru bir söz: “Eskiden yolsuzluk yapanlar işten kovulurdu. Şimdi ortaya çıkaranlar kovuluyor. Ahlakta geldiğimiz son nokta bu!”

PASAPORT ücretlerine zam gelmiş. Hadi pasaportu aldık, bu kur fiyatlarıyla bu ülkenin insanları, gençleri nasıl gezecekler dünyayı?       Çağlar CİLARA

HAKAN Kara’nın “Söylemlere bakınca Maliye Bakanlığı ve TCMB arasındaki diyalog kopmuş gibi görünüyor. Bu hengamede olan TL’ye oluyor” sözüne Ziraat Bankası eski Genel Müdürü Osman Tunaboylu “Eskiden bu ülkede istifa diye bir şey vardı. Şimdi ulu’l-emre mutlak itaat var” yanıtını verdi.

“Cumhurbaşkanlığında toplanan bu kadar güç ve kudret evliyayı bile azdırır.”             İlhan KESİCİ

 

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?
VİCDANINIZA SESLENİYORUM

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel’in AKP ve MHP gruplarına çağrıda bulunarak “İtfaiyecilik meslek olsun, infaz koruma memurları da o çilekeş mesleğin insanları da güvenlik sınıfı içerisine lütfen alınsın, bu haksızlığa son verilsin” dediğini...

ORDU Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel’in işinsanlarına yeşil pasaport verilmesi için kanun teklifi verdiğini ve “Bundan amacımız yurtdışına işi gereği çıkması gereken, ihracat yapan, ülkeye döviz getiren işinsanlarının önünü açmak için. Sektörü ne olursa olsun 50 ve üzeri çalışanı bulunan tüm işinsanlarına bu hakkın tanınmasını istiyoruz.” dediğini...

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, İstanbullunun yaşamını kolaylaştıracak, demokratik katılıma ve dijital dönüşüme öncülük edecek ‘İstanbul Senin’ uygulamasını bugün kullanıma açacağını...

 

Yazarın Tüm Yazıları