İÜDK öğrencileri taşınmak istemiyor - Konservatuvar yerinde güzel

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın (İÜDK) Kadıköy’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait binadan Göztepe’ye taşınma kararının alınmasına tepkiler sürüyor.

Haberin Devamı

İÜDK Öğrenci İnisiyatifi bugün 17.00’de Kadıköy Rıhtım’da yetkililere tekrar seslerini duyurmak için buluşacaklar.

1986’da İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na ve 1989’dan beri de İstanbul Şehir Tiyatroları Haldun Taner Sahnesi’ne ev sahipliği yapan, İBB’nin restorasyona aldığı bina, restorasyondan sonra Haldun Taner Sahnesi olarak kullanılmaya devam edecek. Ancak konservatuvarın artık o simge binaya dönemeyeceği anlaşılıyor.

Konservatuvar öğrencileri ne istiyor: “Aynı tarihi binada restorasyon sonrası eğitime devam etmek.”

1100 öğrenci, 57 piyano ve sayısız enstrümanıyla sanat için çıkması gereken seslerin, binalarını kurtarmak için duyulacak olması üzücü...

Konservatuvarı kazanmak ve ‘O’ binada okumak binlerce gencin hayali...

Yıldız Kenter’in emaneti, Cumhuriyet’in en köklü kurumlarından olan İÜDK için, “Neden ‘cam kaplama’ bir binaya yerleştiriliyor?” sorusuna cevap arıyorlar.

Haberin Devamı

Ve haklı olarak soruyorlar: “Neden taşınmak zorundayız?”

Doğan Hızlan, Fatih Altaylı, Fatma Aksu ve Ozan Ömer Kadüker’in yazılarından, İtalyan mimar Umberto Ferrari’nin 1922’de yaptığı binanın başından neler geçtiğini okurken; bizim de yakın dostumuz yazar ve ressam Fikret Otyam’ın ağabeyi Nedim Otyam’ın okul müdürlüğünde, Eminönü ve daha sonra Kadıköy’de bu gençlerin nasıl yetiştiklerinin, velilerin ne sıkıntılar yaşadıklarının gözlerimizin önüne gelmesi, bu tür yapılara daha çok saygı gösterilmesi gerektiğini hatırlatıyor sanki.

GÜNÜN SÖZÜ

“Söylenen sözü iyi dinlemeden söyleyene hemen hayran ya da düşman olma!” Erhan TIĞLI

DİŞ HEKİMLERİ ZORDA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, pandemi kısıtlamalarının kaldırılması ile diş hastanelerinin tekrar açıldığını belirterek “Tekniker eksiği nedeniyle 1 Mart’ta açılan ağız ve diş sağlığı merkezlerinde yoğun kuyruklar oluşuyor. 8 bin teknikerin istihdam edilmesi gereken hastanelerde bin 600 tekniker görev yapıyor, derhal tekniker atanmalı” diyor. Ayrıca yönetmelik gereği her 2 diş hekimine 1 ağız ve diş sağlığı teknikeri atanması gerektiğini hatırlatıyor.

Haberin Devamı

ÇEK’ÇİLERDEN İRONİ!

“ÇEKE hapis cezası kalksın diyoruz, alacaklı ne olacak, anlat diyorlar?
Bir kişi de çıkıp sen niye iflas ettin, senin alacakların ne oldu diye sormuyor.

Biri çıkıp anlatsın, anlatsın da, bataklığı kurutalım, sorunu kökünden çözelim, diyen yok.”  Kenan KARA

ÇYDD CUMHURİYET ÖDÜLÜ KONGAR’IN

15. Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü’ne, Cumhuriyet değerlerinin korunması, yaşatılması ve tanıtımı için büyük emek veren; toplum bilimi, sanat ve medya alanında yaptığı sayısız çalışma ile ülkemizin toplumsal-kültürel sorunlarına getirdiği çözüm odaklı yaklaşımları ve ülkemizde eğitimin ve toplumsal hayatın gelişimine katkıları nedeniyle Prof. Dr. Emre Kongar layık görüldü.

Haberin Devamı

ÇYDD 2007’den beri her yıl, TBMM’nin 10 Nisan 1928 tarihli toplantısında, Anayasanın 2. maddesinin “Türkiye Devleti’nin dini İslam’dır.” fıkrası ile 26. maddesinde yer alan “Şeriat hükümlerinin TBMM tarafından yürütüleceğini” belirten cümlenin laikleşme ilkesi doğrultusunda kaldırılışının yıl dönümünde ‘Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü’ veriyor.

Ödülün verileceği kişiler, Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun belirlediği isimler arasından ÇYDD üyesi gönüllülerin ve gençlerin oylarıyla belirleniyor.

KİMLERE VERİLMİŞTİ

Bu yıl 15.’si takdim edilecek ödül sırasıyla Muazzez İlmiye Çığ, Fazıl Say, Sabih Kanadoğlu, Rıza Türmen, Yıldız Kenter, Genco Erkal, Gülriz Sururi, Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen, Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, Prof.Dr. Nermin Abadan Unat, Prof. Doğan Kuban, Prof.Dr. Ümit Kocasakal, Prof.Dr. İlber Ortaylı, Müjdat Gezen, Prof.Dr. Yücel Aşkın, Prof. Dr. Mehmet Haberal, Prof.Dr. Mehmet Haberal, Prof.Dr. Mustafa Yurtkuran ve Prof.Dr. Ferit Bernay’a verildi.

Haberin Devamı

Etkinlikte, ÇYDD Başkanı Prof.Dr. Ayşe Yüksel ve ödül sahibi Prof.Dr. Emre Kongar konuşacaklar; mezzo-soprano Ayşe Ece Güneşşen ve piyanist Mert Solmaz internet üzerinden canlı yayın ile konser verecek. 15. Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödül Töreni online olarak yarın 17.00’de ÇYDD’nin Facebook ve Twitter sayfaları ile YouTube kanalı Çağdaş Yaşam TV’den canlı yayınlanacak.

BİLİYOR MUSUNUZ?

‘SİYASETTE TUTKUYLA YAŞANAN YILLAR’

19., 20., 22., 23. dönemde CHP İstanbul milletvekilliği, 50 hükümette Devlet Bakanlığı yapan, partinin çeşitli kademelerinde etkin görevlerde bulunan Algan Hacaloğlu’nun üzerinde 4 yıldır çalıştığı ‘Siyasette Tutkuyla Yaşanan Yıllar’ (Cinius Yayınları) kitabının internet sitelerinde satışa sunulduğunu...

Haberin Devamı

‘ROTA 37’ (Cep) dergisinin Kastamonu’nun taşı toprağı, tarihi, kültür, doğa, gezi, ekonomi dergisi olarak Adem Salcıoğlu’nun yönetiminde ilk sayısıyla yayına başladığını...

PEN ayın kitabı olarak Firuzan’ın ‘Parasız Yatılı’ kitabını seçerken “Parasız Yatılı 50 yılın kitabıdır, nice 50 yılların da kitabı olacaktır” açıklamasının yapıldığını...

MESAJ PANOSU

ADI kısıtlama, hafta sonu yollar insan kaynıyor. Bu kadar aracın gerçekten izni var mı? Hafta içi toplu ulaşım araçları kalabalık, işimiz çok zor.” Efe DURMUŞ

Yazarın Tüm Yazıları