İşçi ve Bağ-Kur emeklisi üvey evlat mı... Makas giderek açılıyor

Satın alma gücü hızla gerileyen milyonlarca emekli yeni yılda aylıklara yapılacak zammı umutla bekliyor.

Haberin Devamı

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın 55. Maddesi uyarınca işçi ve Bağ-Kur emekli aylığına yılda iki kez son 6 aylık enflasyon oranında ocak ve temmuzda zam yapılıyor. Memur emeklisi maaşına memurlar adına bağlanan toplu sözleşme zammı ile 6 aylık enflasyon farkı yansıtılıyor.

Emeklinin birine toplu sözleşme zammı verilirken, diğerinin bu haktan yoksun bırakılması vicdanları incitiyor. Eşitsizlik doğal olarak hoşnutsuzluğa yol açıyor. Yıllardır uygulanan bu sistemden ötürü 7.500 lira aylık alan işçi ve Bağ-Kur emeklisi ile bu tutarın altında eline para geçen dul ve yetim sürekli mağdur oluyor. Her zam döneminde işçi ve Bağ-Kur emeklisi ile memur emeklisi arasındaki makas giderek açılıyor.

Yasada yapılacak düzenleme ile emeklilerin büyük çoğunluğunu oluşturan SSK ve Bağ-Kur’luların da toplu sözleşme zammından yararlanmaları sağlanmalı.

Haberin Devamı

Yakınmalara neden olan ayrımcılığı gidermek için 2000 yılı sonrası emekli olanları kapsayacak yeni intibak yasası mutlaka çıkarılmalı.

YENİ DÜZENLEME

16 milyonu aşkın emekliye 2024 yılının ilk altı ayı için yapılacak net zam oranı 3 Ocak’ta duyurulacak, TÜİK enflasyonu ile belli olacak.

Temmuz-kasım dönemini kapsayan beş aylık süreçte TÜFE oranı yüzde 33.66 oldu. Beklentiler aralık enflasyonunun yüzde 3-4, son 6 aylık verinin de yüzde 37-38 aralığında olacağı yönünde.

Ocakta toplu sözleşme zammı ile birlikte memur emeklisi maaşında yüzde 50 oranında artış olacağını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı. Eğer refah payı yansıtılmazsa işçi ve Bağ-Kur emekli, dul ve yetim aylığına yüzde 40’a yakın zam söz konusu. Böyle olursa yine emekli arasında ayrımcılık ve yakınmalar olacak.

Temmuzda yüzde 25 zamma layık görülen işçi ve Bağ-Kur emeklisine de ocakta en az yüzde 50 zam vermek sosyal devletin temel görevi.

Asıl yüksek zam 7.500 lira ve altında aylık alan sahipsiz garibanlara yansıtılmalı ki mutfağı yakan hayat pahalılığı karşısında bir ölçüde soluklanabilsinler.

Düşük emekli aylıklarının mutfağı yakan hayat pahalılığı altında erimesi sosyal güvenlik mevzuatında geçmişte yapılan bazı değişikliklerden kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

2000 yılı öncesi, Ocak 2000-Eylül 2008 ve Ekim 2008 sonrasında çalışanlara uygulanan karma emekli aylığı hesaplaması aylıkları düşüren sisteme dönüştü. Bu uygulamadan ötürü aylık bağlama oranları yüzde 70’lerden yüzde 30’a dek geriledi. Şükrü KARAMAN

GÜNÜN SÖZÜ

“Tarih hiçbir zaman tekrar etmez; insanlar ise her zaman kendini tekrar eder.” Voltaire

ŞEHİTLER GÜNÜ’NDE ATATÜRK’E ‘HAİN’ DİYE LAF SOKUŞTURULMAZ

12 askerimizi şehit verdik, üzgünüz. Ama Atatürk’e saldırılar yine eksik kalmadı. Önceki gün Süleymaniye Camisi’ne gitmiş bir dostumuz, Şehitler Günü ruhuna okumuş, namaz kılmış. Sonunda cami imamının konuşmasını dinlemiş ama Atatürk’e ‘hain’ deyince kahrolmuş.

Haberin Devamı

Bizi aradı, gayet üzgündü. Böyle önemli bir caminin imamının, Şehitler Günü’nde Atatürk’e yönelik olarak “‘Hainler Ayasofya’yı kapattı’ demesini affedemem” diye de ekledi.

Camideki bazı cemaat de kendisi gibi kızmış bu sözlere. “Bu imamlara ne oluyor?” diye sorgulamışlar imamı kendi aralarında.

Okurumuz “Bunu lütfen yazın” dedi. “Bu ülkeyi kurtaran ve kuran bir büyüğümüz için Şehitler Günü’nde ‘laf sokuşturmanın’ hem günah hem de ayıp olduğu bilinmiyor mu?” diye sordu, “İsterim ki bu ihbarımı bir savcı dikkate alsın ya da Diyanet İşleri Başkanlığı arasın, aradıklarında benim ismimi ve numaramı veriniz lütfen” diye ekledi.

MESAJ PANOSU

İMAMOĞLU’NDAN TANITIM

Haberin Devamı

- İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun dün basın bürosundan aradılar, “Sayın İmamoğlu’nun çarşamba günü 11.00’de, Haliç Kongre Merkezi’nde adaylık lansmanı var” dendi. “İlçe adaylarının sunumu da mı var?” dedik, sonra tekrar aradılar “İmamoğlu’nun adaylık lansmanı” dendi yeniden.

- BUCA Belediye Başkan Yardımcısı Barış Özreçber, aday adaylık dilekçesini verdi ve “En büyük hedefim 3.5 yılda yaptığımız planların uygulamaya geçmesini hızlandırmak. Zaten ana proje belli; sosyal belediyecilik” açıklamasını yaptı.

ÇORLU VE EREĞLİ’YE HÜCUM

- TRAKYA’nın en büyük kenti Çorlu’da, CHP’nin ağırlığı nedeniyle şimdiki başkan Ahmet Sarıkurt’tan başka eski milletvekili Emre Köprülü, eski ilçe başkanı Yıldıray Arıcı, eski ilçe başkan yardımcısı Müjdat Uysalcan ile Çorlu’nun ilk kadın adayı Feray Karagöz isimleri dikkat çekiyor. AK Parti’nin aday tespitinde zorluk çektiği konuşuluyor.

Haberin Devamı

Tekirdağ Marmaraereğli’de CHP’den 10 aday adayı olması şaşırtıcı sayılıyor. İki dönemdir CHP’nin oy oranını arttıran ilçe başkanı gazeteci Tolga Çalışkan’ın ismi öne çıkarken, Bakırköy’de siyaset yapan Onur Bozkurtel, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan ile aralarında emekli, harita mühendisi, eski CHP’liler, bir AK Partili müteahhitin olduğu 7 aday adayı bulunuyor. DSP’den AK Parti’ye geçen Belediye Başkanı Hikmet Ata’nın durumunun henüz belli olmadığı belirtiliyor. Tekirdağ’ın ilçeleri, Süleymanpaşa ve Muratlı’da delegelerin katılacağı önseçim, Ergene, Şarköy, Hayrabolu, Çerkezköy, Kapaklı ve Malkara’da da eğilim yoklaması ve memnuniyet anketleri ile adayların belirleneceği belirtiliyor.

- KAMUOYU yoklamasında ilk sırada çıkan CHP’nin belediye başkan aday adayı şehircilik uzmanı Başak Arslan, “Seçilirsem ilk işim, bir zamanlar ‘yeryüzü cenneti’ olarak anılan Marmaris’in, ciddi bir planlama ile betona teslimiyetini önleyeceğiz” açıklamasını yaptı.

İSTANBUL CHP ADAY ADAYLARI

- BEYKOZ: Örgüt emekçisi, harita mühendisi, Beykozlu, yıllarca ilçe başkanlığı yapmış, eski İBB Meclis üyesi, kamuoyu araştırmasında en çok tanınan aday olarak çıkan Aydın Düzgün aday adaylığını açıkladı. Beykoz’da diğer aday adaylarının bir tepkisi var. Altı dönem milletvekilliği, CHP Genel Sekreterliği, TBMM Başkan vekilliği yapan Akif Hamzaçebi’ye; genel sekreterlikten belediye başkanlığına aday olunur mu? Artık yeter diyorlar...

- ATAŞEHİR: Eski İBB Meclis üyesi, 1994-2009 yıllarında Çamlıca Mevlana Mahallesi’nde 15 yıl muhtarlık ve İstanbul Site Spor’da 10 yıl yöneticilik yapan Erol Dolu aday adaylığını açıkladı.

- ESKİ ERZİNCAN belediye başkan adayı, eski Meclis üyesi mimar İsmail Taş Bakırköy’den aday adaylığını açıkladı.

- İBB eski Meclis üyesi, işinsanı, ABD’de uluslararası finans ve ekonomi alanlarında lisans eğitimli Hakan Şişik Kadıköy’den aday adaylığını açıkladı.

Yazarın Tüm Yazıları