İngiliz mutasyonu süper bulaşıcı - ‘Uçurumun kıyısındayız’

İnsanlık tarihinde bazı olaylar vardır. Tarihin akışını değiştirir. ‘COVID-19 salgını’ da böyle bir şey sanırım. Bugüne kadar dünyada 3 milyon kişinin ölümüne yol açtı. Her geçen gün de daha çok can alıyor. Ülkemizde de vefat edenlerin sayısı 35 bini aştı. Hepsine Allah’tan rahmet diliyoruz.

Haberin Devamı

Belli ki salgın kısa sürede ortadan kalkmayacak. Virüs daha hızlı yayılıyor; özellikle de İngiliz mutantı süper bulaştırıcı. Bu sadece bize özgü değil. Avrupa’da ve dünyanın diğer ülkelerinde de böyle. Almanya’daki gazeteci dostumla görüşüyorum. 114 gündür aşı kampanyası yapan Almanya’da bugüne kadar 5.5 milyonu iki doz olmak üzere 21.3 milyon kişi aşılanmış. Ama virüs orada da hızla yayılıyor. Ölenlerin sayı 80 bin sınırına dayanmış. Virüs 3.15 milyon kişiye bulaşmış. Almanya haftalardır sıkı önlemler almak istiyor, alamıyor. Çünkü federatif sistemde her eyalet kendine göre hareket ediyor. Alınan önlemler yetersiz kalıyor. Açıklanan rakamlar eksik, deniyor. Dört yüzü aşkın il sağlık dairesinin çoğunun hâlâ faks ile veri toplamaya çalışması, buralarda askerlerin gönüllü çalıştırılması, hafta sonları yeterli test yapılmaması dolayısıyla gerçek rakamın çok yüksek olduğu öne sürülüyor. Şansölye Merkel’den günlerdir ‘masaya yumruk vurması’ isteniyor. Vuramıyor. Şimdi ‘Salgın Hastalıklar Yasası’nda değişiklik yapıp şansölyeye ‘Acil fren’ yetkisi verilecek. Şansölye mesela isterse tüm ülkede geçerli akşam sokağa çıkma yasağı getirebilecek. Eyaletler “Biz o saatlerde değil de şu saatlerde yapabiliriz” veya “Bu bizim eyalete uymaz” diyemeyecek.

Haberin Devamı

Almanya’da salgın hastalıklar konusunda tek yetkili kurum Robert Koch Enstitüsü’dür. Başkanı veteriner hekim Dr. Lothar Wieler, geçen perşembe günü Sağlık Bakanı ile yaptığı toplantıda şöyle diyor: “Uçurumun kenarında hızla gidiyoruz. Yuvarlandıktan sonra acil frenin varmış, frenlerin sağlammış, hiç faydası yok.” Yani “herkes aklını başına toplasın”.

Koronadan etkilenen firmalara maddi destek veren yılların tecrübeli siyasetçisi Alman Ekonomi Bakanı Peter Altmaier de ülkenin pazar gazetesindeki demecinde “Durum dramatik. Vaka sayıları artıyor. Daha fazla insanın ölmesine göz yumamayız. Her yer açılsın diyorsanız alternatifi binlerce ölüm, sağlık sisteminin dayanma noktasını geçmesi. Bazı çalışmalar yaptık ama 3. dalga ve hızlı bulaşan virüs yüzünden bazı kararları geri almak zorunda kaldık. Aksi takdire salgının kontrolü tamamen elimizden çıkar gider. Akşamları örneğin saat 21.00’den sonra sokağa çıkma yasağı makul bir önlem. Ben de aşı oldum, ama kurallara sıkı sıkıya uyuyorum” diyordu.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Cahilsin, okur öğrenirsin. Gerisin, ilerlersin. Adam yok, yetiştirirsin. Paran yok, kazanırsın. Her şeyin bir çaresi vardır. Fakat insan bozuldu mu, bunun çaresi yoktur.”
A.H.TANPINAR

DÜNYAYA NE CEVAP VERECEĞİZ (2)

ŞALOM’dan Mois Gabay geçen salı günkü yazımızda “Mısır’ın yeniden turizme dönüşü ile ilgili gövde gösterisi nedeniyle bizim neyimiz eksik!” diye sormuş, Roma ve Bizans mimari eserlerine dikkat çekmişti. Doğru tespitler yapıyor Gabay:

Maalesef kültürel mirasımızın birçok somut örneği bugünlerde yok olma mücadelesi veriyor, diyor. Uzun yıllardır restore edilemeyen Büyükada Rum Yetimhanesi Avrupa’nın en büyük ahşap yapısı olarak ilgimizi bekliyor. Balat’ta, Hasköy’de başta olmak üzere artık cemaati kalmamış bazı sinagoglarımız, binalarımız var olma mücadelesi veriyor. Ayasofya’dan daha eski Studiosus Manastırı Samatya’da, Aziz Polyektus Kilisesi kalıntıları Fatih’te, Arcadius Sütunu Cerrahpaşa’da yok oluş denince ilk akla gelenlerden.

Haberin Devamı

Salgın sonrası önümüzde büyük bir fırsat var. Bir süredir inşaatı devam eden Taksim Camii ve Atatürk Kültür Merkezi çalışmalarında sona yaklaşıldı. AKM Muhtemelen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açılacak. Beyoğlu’nda yepyeni bir sinema müzemiz ve Beşiktaş’ta ocak ayında muhteşem bir restorasyonla yenilenen Milli Saraylar Resim Müzesi bizleri bekliyor. Asıl soru ise bu değerli eserleri dünyaya hangi mesajla duyuracağız? Batılı değerlerden, çoğulculuktan ve çok seslilikten uzaklaşan bir toplumla mı duyuracağız, yoksa tıpkı Mısır’daki gibi köklerimizle moderniteyi yakaladık mı diyeceğiz? Bu süreçte karar bizim. Dünyanın hangi cevabı duymayı beklediğini hepimiz biliyoruz. Kimse huzursuzlukların, belirsizliklerin kol gezdiği bir coğrafyaya gitmek istemez. O zaman bize düşen gerçek zenginliğimizi tekrardan canlandırabilmektir!”

Cevap veren olabilir mi?

Haberin Devamı

BİLDİRİNİN RUHU NEDİR?

“ÖZELLİKLE savunma, iddia ve karar makamlarında yer alan avukatlar, savcılar ve yargıçlar, dış dünyadaki dedikodulara kulaklarını ve vicdanlarını kapatmalı; sadece dış dünyaya yansıyan metnin içinde kalmalıdırlar. Aslında böyle durumlarda havanda su dövmeyi bitiren ve savcıların imdadına yetişen bir kurum 2017’de Ceza Yargılama Yasası’na girmiştir. Bu “soruşturma yapılmasına yer almadığı kararı” (m.158/6).

Bildiriyi lütfen yeniden okuyalım ve art düşüncelerden arınarak kendimize soralım: Bu bildirinin ruhu nedir? Yanıt şudur: Ülkenin geleceği kaygısıyla yapılan öneriler.”

Prof. Dr. Sami SELÇUK
 Eski Yargıtay Başkanı

BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı

TEMELİ 4 yıl önce atılan ve son hazırlıkları yapılan Taksim Camii’nin, ramazan ayının son cuma günü ibadete açılacağını...

TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’ne göre; on bir yılda sigortalı ücretli çalışan sayısının 901 bin, KOBİ sigortalı çalışan sayısının ise 508 bin arttığını; ocak ayında sigortalı çalışan sayısının yıllık olarak yüzde 5.3 oranında artarak 21.1 milyon olarak gerçekleştiğini...

MESAJ PANOSU

ULUSLARARASI Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Bedri Baykam’ın ‘Kayıp Eşyalar Atölyesi’ adını taşıyan 143’üncü kişisel sergisi Piramit Sanat Galerisi’nde 31 Mayıs’a kadar görülebilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları