İhracatçı firmalar çöktü Arsuz limonu toplanamadı

Adana üzerinden Hatay’da İskenderun’un komşu ilçesi Arsuz’a gittik önceki gün.

Haberin Devamı

Hatay’ın tahribatının ilk izleri bu ilçe sınırlarından başlıyor. İskenderun’da haddehanelerin dumanı tütüyor, demek ki tesisler devreye girmiş. Yoldan ünlü gümrük yangın yerini fark edemedik. MSC’nin depremzedeler için gönderdiği gemi hâlâ limanda... İlk anlardaki Asya Port’un bu katkısı unutulmuyormuş. Arsuz ne kadar hoş bir yermiş, depremden harap olan komşu kentlerin ‘yazlığı’ imiş, denizi de çok temizmiş. Yazlık evlerin ‘çatlak’lığını fark ettik. “İskenderun sınırlarında kalan üç mahallesinden 600’e yakın canımız gitti” dedi Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven... Arsuz’un deprem nüfusu göçlerle birlikte 60 binden 105 bine yükselmiş hemen. Yaz nüfusunu 400 bin olarak açıkladı.

Kentin ayrık mahallelerinde yoğun tarım yapılıyor. İlk kez maydanoz tarlaları gördük. Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 60’ı buradan karşılanıyor.

Haberin Devamı

Maydanozlar biçilmeyi bekliyor. Bir yandan talep düşmüş, “Bölgede kebap yapan mı kaldı?” diye acı bir söz sarf etti bir vatandaş.

Asıl limona gelelim. Hatay’da depremlerle birlikte gıda perakendecilerinin binaları da yıkılınca, Arsuz ilçesinde limon dalında kaldı. Hasadın sürmesi ve üreticilerin desteklenmesi için Güvenilir Ürün Platformu ve Gıda Perakendecileri Derneği ‘Hasat ve Ekim Seferberliği’ başlattı. Arsuz ilçesine gelerek inceleme yapan Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu, deprem bölgelerindeki tedarikçilerle işbirliği içerisinde olduklarını belirterek “Amacımız, ürünlerin olabildiğince bedeliyle buradan çıkmasının sağlanması ve üreticilerin bir kayıp yaşamamasıdır. Çünkü üreticilerin bir sonraki dönem ekim yapabilir halde olması gerekiyor. Eğer bu süreci doğru yönetmezsek, gelecek yılı da riske atabiliriz. Özellikle limon ve maydanoz olmak üzere bölgeden alımlar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Fakat Arsuz ilçesi, limon konusunda sadece iç tüketime değil, ihracata yönelik üretim yapıyor. Yani ortalama 80-100 bin ton limonun ihracata gitmesi gerekiyor. Mutlaka ihracatçıların buraya ayrı bir ihtimam göstermesi gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bir grup gazeteci olarak gelişmeleri izledik. Ülkenin dört bir yanındaki perakendeciler, bu ürünleri değerini koruyarak satın almak için girişimde bulundu. İstanbul Ticaret Odası Başkan Vekili Ahmet Özer, Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak, Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven ile beraberindekiler, ilçedeki üretim sahalarını inceleyip üreticilerle bir araya geldi.

Saha çalışmasının ardından Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan İstanbul Ticaret Odası Başkan Vekili Ahmet Özer, bölgedeki çiftçilere maddi ve manevi destek sağlamak için çalışma yaptıklarını belirterek, “İstanbul’da bu konuyu bundan sonra daha sıkı gündeme getirip, deprem bölgelerindeki ürünlerin satış, dağıtım ve pazarlanmasını sağlamak adına çalışacağız. İnşallah bir faydamız dokunur” dedi.

Haberin Devamı

Daha geçen hafta Şanlıurfa ve Adıyaman’daki sel felaketinde 20 kişi yaşamını yitirdi.

Deprem bölgelerindeki ürünlerin alımı konusunda çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Özpamukçu, “Şu ana kadar 30 ila 40 TIR mal çekimi yaptık. Mağazalarımız ve perakendecilerimiz de buradan gelen ürünleri ayrı bir rafa koyuyor. Deprem bölgesinden gelen ürünlere ayrı bir yaklaşım var. Zincir marketler buradaki ürünlerde gerekirse kârlarını düşük tutacaktır. İyi niyetli bir gayret içerisindeyiz” ifadesini kullandı.

ÜRETİCİ SEVİNDİ

Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven de ilçenin tarım ve turizmle geçimini sağladığını dile getirerek depremde büyük yara alan üreticilerin desteklenmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Biz Hatay’ın Arsuz ilçesinde temaslarımızı yaptıktan sonra, saat 21.00’de İskenderun’dan geçerek Adana Havalimanı’na varıp havalandıktan sonra yağmur başlamış.

Sabah bir baktık, İskenderun’u da sel vurmuş.

LİMON VE ÇİÇEK

LİMON TOPLANMAYINCA ÇİÇEĞE DÖNDÜ

Limonun ne zaman çiçek açıp ne zaman meyve verdiğini, ne zaman budandığını veya ağaçtaki değişimini gözleyerek bir hastalığı olup olmadığını öğrendik. Yediveren limon en kıymetlisiymiş, bazıları da kalın kabuklu limonu severlermiş. En acısı ne biliyor musunuz? Limon ve portakal ağaçları çiçeğe vurmuştu. “Tomurcukları birer ikişer patlıyor artık” dediler. Birkaç meyvesi toplanmamış portakal ağacıyla fotoğraf çektirip dalından topladık. Hemen oracıkta yedik.

Haberin Devamı

BAYRAM İKRAMİYESİ KAÇ LİRA OLACAK?

Ramazan Bayramı’na bir ay kala milyonlarca emekli, dul ve yetim bayram ikramiyelerinin kaç lira olacağına odaklandı.

EYT’lilerle sayıları 16 milyonu aşacak kıt gelirli emekli ordusu, Ramazan ve Kurban Bayramları olmak üzere yılda iki kez ödenen ikramiyelerin günün koşullarına göre artırılmasını talep ediyor. İlk ödendiği 2018’de 1000 lira olan ikramiye tutarı, beş yıllık süreçte sadece 2021’de yüzde 10 artışla 1.100 liraya yükseltildi. Yüksek zam beklentisine karşın ikramiye artışı yüzde 10’da kaldı.

ECEVİT HAREKETİ’NDEN AÇIKLAMA

DSP eski Genel Sekreteri Süleyman Yağız, ‘Ecevit Hareketi’ adına açıklama yaparak “71 ilden 659 DSP’li eski ve yeni yönetici Kılıçdaroğlu’na destek verdi” dedi. Ecevit’in “Ne destek ne baskı, ne ezilen ne ezen, insanca hakça bir düzen” sözüyle başlayan açıklamayı imzalayanların, “DSP çatısı altında, kısaca ‘örgüt’ olarak adlandırılan, Ecevit’in dava ve yol arkadaşları” olduğu bildirildi.

BİLİYOR MUSUNUZ?

ADAY ADAYI KULİSLERİ

- Antalya/Alanya Kent Konseyi’nin 16 yıldır başkanlığını sürdüren, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi müzik bölümünü bitiren, Akdeniz Üniversitesi’nde kamu ve siyaset bölümünde yüksek lisansını tamamlayan, TOBB Antalya Kadın Girişimciler örgütü üyeliği, Türkiye Kent Konseyleri Platformu 16. Dönem Başkanlığı yapan, birçok STK’da görev yapan Nurhan Özcan’ın CHP’den milletvekili aday adaylığına başvurduğunu...

- Türkiye Değişim Partisi Genel Başkan Vekili, 22. Dönem İstanbul Milletvekili Hasan Aydın’ın, Genel Başkan Mustafa Sarıgül ile ‘ilkeli, inançlı olma, güven, ortak değerler, samimi olma’ gibi konularda derin bir ayrılığa düştüğünü belirterek, görevinden ve parti üyeliğinden istifa ettiğini bir açıklama ile kamuoyuna duyurduğunu...

- Okur Tahir Çalgüner’in “Memleket Partisi HP yönetiminden rahatsız olan küskün ortalama seçmenin yeridir. Atatürkçü ve Kemalistlerin tamamını temsil etmez” yorumunu getirdiğini...

- Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TÖBB Yönetim Kurulu üyesi Türker Ateş’in CHP’ye aday başvurusunda bulunmasının CHP il örgütünde büyük rahatsızlık yarattığını ve hakkında “Kendisi 15 yıldır oda başkanlığını yürütüyor ama bugüne kadar CHP ile yan yana görünmekten dahi çekindi” dendiğini...

BARIŞ YARKADAŞ 2. KEZ ADAY

- CHP’den ‘önseçim’ taraftarı olarak bilinen gazeteci Barış Yarkadaş’tan başka, Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu’nun kardeşi Mutlu Kerimoğlu’nun adaylık başvurusunda bulunduğunu...

Yazarın Tüm Yazıları