Gıdada dev kongre

Antalya’da bugün ve yarın hububat ve un sektörünün kalbi atacak. Türkiye’nin 7 yıldır un sektöründe dünyanın ihracat şampiyonu olmasında büyük katkı sunan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), Antalya Titanic Mardan Palace’da 16. Uluslararası Kongre ve Sergisi’ni düzenliyor.

Haberin Devamı

Yerli ve yabancı 1000 delegenin ağırlanacağı kongrenin bu seneki teması ise ‘İklim Değişikliği ve Küresel Salgın’. Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş’un, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ve Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın katılım göstereceği kongrede, buğday ve un piyasaları, tarımda sürdürülebilirlik dinamikleri gibi pek çok konu, uzman isimlerin panelistliğinde masaya yatırılacak.

2020 yılında 3 milyon ton un ihracatıyla 1 milyar 100 milyon dolar gelir sağlayarak, 7 yıldır Türkiye’nin dünyanın un ihracat şampiyonu olmasında büyük katkı sağlıyor TUSAF. Dev kongrede, aynı zamanda 50 sergi alanı bulunacak. TUSAF Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy: “18 milyar TL büyüklüğe sahip un sanayi sektörü, Türkiye’yi dünya liginde birinciliğe taşıyan nadide sektörden bir tanesidir. Sanayicilerimiz şu anda 163 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Un sanayisi, 11,6 milyon tonluk dünya un ticaretinin yüzde 30’unu gerçekleştiriyor. Başka bir deyişle dünyaya satılan her 3 kilogram unun 1 kilogramını Türkiye satıyor. Dünyanın ihracat şampiyonu un sanayicilerimiz, 2020 yılında da yeni bir dünya rekoruna imza attılar. 2020 yılında 3 milyon ton ihracat gerçekleştirerek Türkiye’nin kasasına 1 milyar 100 milyon dolar girmesini sağladılar” dedi.

Haberin Devamı

Kongrede, un üreten ve un ticareti yapan Türk firmaları, Avrupa, ABD, Karadeniz, Ortadoğu ve Afrika Bölgeleri un ithalatçıları ve hububat ihracatçılarının yanı sıra un üretim makineleri alanında önemli firmalar, tedarikçiler, mühendislik şirketleri, bankalar, borsalar, tüccarlar ve diğer pek çok firma da katılım gösterecek.

GÜNÜN İSTEĞİ

TÜM Emekliler Eşgüdüm Kurulu Dönem Sözcüsü İsmail Tutoğlu diyor ki: “Emekliler yüzde 50’den az olmamak kaydıyla maaşlarının artırılmasını istiyor.”

ASGARİ ÜCRETLİ, 122 GÜN VERGİYE ÇALIŞIYOR
PATRONLAR İNSAFA GELDİ

ASGARİ Ücret Tespit Komisyonu toplantısı yaklaştıkça yeni ücrete ilişkin görüş ve rakamlar havada uçuşuyor.

Haberin Devamı

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik komisyon, 2022 yılında uygulanacak ücreti saptamak üzere aralık başında ilk toplantısını gerçekleştirecek.

Komisyona işçi tarafını temsilen katılan ‘Türk-İş’in Başkanı Ergün Atalay, “Toplumu tebessüm ettirecek, güldürecek, hoşnut edecek, razı gelecekleri tablo çıkarsa altına imza atacaklarını” açıkladı. Atalay, asgari ücretin önümüzdeki dönemde hiç olmadığı kadar önemli olduğunu belirterek, 45 yıla bedel bir ücretin saptanabileceğini ifade etti. Türk-İş Başkanı’nın sözleri, emekçi kesiminde yüksek zam beklentilerini artırdı.

Siyasi iradenin de en az yüzde 30 zamdan yana olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bugüne dek maliyeti artıracağı gerekçesiyle yüksek zamma hep karşı çıkan patronların komisyondaki temsilcisi TİSK insafa gelmiş olmalı ki emekçinin refah düzeyini yükseltecek bir asgari ücretin saptanması gerektiğini açıkladı. Komisyondan 3500 ile 3800 lira arasında rakamın çıkması kuvvetle muhtemel.

Açlık sınırının 3 bin 93 liraya ulaştığı ortamda zam yağmuru altında iyice bunalan 10 milyona yakın emekçinin rahatlaması için net asgari ücretin 3800 liradan düşük olmaması şart. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1976 yılından bu yana, 1993, 2008, 2012 ve 2019 yılları olmak üzere 45 yılda 4 kez oy birliği ile ücreti belirledi. Bu yıl da tekrarı olası. Şükrü KARAMAN

Haberin Devamı

PROF. DR. OSMAN MÜFTÜOĞLU MİLAS’TA

MEMECİK türü 13. milyona yakın zeytin ağacı ile Muğla ilinde, Türkiye’nin en çok zeytin ağacının bulunduğu Milas’ın 7. Zeytin Hasat Şenliği yarın başlıyor. Kortejin geçişi ile hasat ve sıkım etkinliklerinden sonra Prof.Dr. Osman Müftüoğlu’nun beklenen söyleşisinin, şenlikteki en büyük ilgiyi yaratacağı bekleniyor. Mahalleler arası yemek yarışmaları, müzik dinletisi, zeytin temalı fotoğraf sergisinden sonra pazar günü bir başka söyleşiyi de, gazeteci-sunucu Mesut Yar’ın Ömer Rino Disperati, Mustafa Tuğrul Göktepe ve Bülent Aydın’la gerçekleştireceği ‘Kadim meyve zeytin’ konusunda olacak. İklim değişikliği ve zeytincilik panelinde Doç.Dr. Figen Çukur, Prof.Dr. İlkay Dellal, Doç.Dr. Ceyhun Özçelik konuşacaklar. Şenliklerde ‘Gece Yolcuları’ grubu ve Melek Mosso’nun konserleri var.

Haberin Devamı

ATATÜRK NE DİYOR?

“BEN diktatör değilim.

Benim kuvvetim olduğunu söylüyorlar;

Evet bu doğrudur.

Benim isteyip de yapamayacağım bir şey yoktur. Çünkü, ben zoraki ve insafsızca hareket etmesini bilmem. Ben, kalpleri kırarak değil, kazanarak hükmetmek isterim.”

M. Kemal ATATÜRK

10 KASIM 2021

SAAT 09.05’te ülkenin her yerinde hayat durdu! Anıtkabir gün boyu akın akın gelenlerle doldu taştı. Haberiniz olsun fesli Kadir hayranları, haberiniz olsun numaracılar! Atatürk’ün devlet himayesine ihtiyacı yok! O, artık sivil. Haberiniz olsun o, artık sine-i millete döndü! Kemal ANADOL

BİLİYOR MUSUNUZ?

ROMAN DİLİ TEHLİKE ALTINDA

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun “UNESCO tarafından 21 Şubat 2019 Dünya Anadili günü öncesinde yayımlanan ‘Tehlike Altındaki Diller Atlası’na göre, Türkiye’de 15 dil tehlike altındadır. Bu rapora göre, roman/çingene dilleri olarak adlandırılan dilimiz ‘Kesinlikle tehlikede olanlar’ kategorisinde bulunmaktadır. Dil, bir kültürün yapı taşıdır. Bu nedenle, Roman dilinin korunması adına üniversitelerin, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşları ve elçiliklerin bünyesinde Roman diline yönelik araştırmalar yapılarak, bu konuya ilişkin kaynaklar bir araya getirilmelidir. Çünkü dil, toplumların kültürünü muhafaza etmesini sağlar” dediğini...

 

Yazarın Tüm Yazıları