Gerçek vatansever Uğur Mumcu’yu 31 yıl önce kaybettik... Niçin öldürdüler

GÜZEL ülkemizin gerçek vatanseverlerinden biri olan değerli Uğur Mumcu’yu, haince ve gaddarca saldırı sonucu 24.1.1993’te kaybedişimizin 31. yılında, sevgi ve saygıyla anıyoruz. ‘Adalet ve Demokrasi Haftası’ 31 Ocak’ta, 34 yıl önce öldürülen Muammer Aksoy’un anmasıyla son bulacak. Ayrıca, İsmail Cem (24 Ocak) ve Aydın Güven Gürkan’ın (22 Ocak) da vefat günleri...

Haberin Devamı

Saygıdeğer Uğur Mumcu, bir araştırmacı gazeteci olarak, sanki kendi yaşamının bir özeti sayılan “Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz” özdeyişini bizlere armağan etmiştir.

Yaptığı araştırmalarla, güzel ülkemizin ulusal çıkarlarını gözeten ve korumaya çalışan değerli Mumcu, MOSSAD ile Barzani arasında 70’li yıllardan beri süregelen ilişkiyi açıklayan 7 Ocak 1993 tarihli yazısından sonra öldürülmüştür. Birçok araştırmacı da, ABD emperyalizminin gerçek amacını ortaya koyan ve bugün de geçerliğini koruyan bu yazı nedeniyle onun hayatını kaybettiğini ileri sürmektedir.

Bu çağda, ulusal birlik ve beraberliğimizi korumak amacıyla yaptığı bir araştırma ve inceleme sonucunu içeren kendi yazısının, yazarının hayatına mal olması ne kadar acı ve kaygı vericidir!

Haberin Devamı

Ne yazık ki bugüne kadar, bu hain ve gaddarca saldırının katilleri hâlâ bulunamamıştır. Muammer Aksoy (1990), Çetin Emeç (1990), Turan Dursun (1990), Bahriye Üçok (1990), Uğur Mumcu (1993), Eşref Bitlis (1993), Ahmet Taner Kışlalı (1999) ve Necip Hablemitoğlu (2002) gibi ulusal değerlerimizi, faili meçhul cinayetlere kurban ettik. Eğer onların katillerini bulamazsak, birilerinin cesareti giderek artacak ve ülkemizin daha birçok önemli değerini yitireceğiz.

Yine onun gerçek değerini ve amacını bilmeyenlere veya unutanlara yeniden anımsatmak için Köy Enstitüleri’nin ülkemizin geleceği açısından ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bir konuşmasını da dinlemelerini isterim. Umarım, değerli Mumcu’nun bu önemli uyarısı sonucunda, güzel ülkemizin ulusal birliği ve bütünlüğü, laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti yapısı için kaygı duyan tüm vatanseverler; gereken değerlendirmeyi yaparak, güç birliği zamanının geldiğini ve geçmek üzere olduğunun farkına varırlar. Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

 

8 MİLYON EMEKLİNİN BEKLEDİĞİ YASA

8 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi umudunu intibak yasasına bağladı. Prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına karşın farklı aylık alanlar arasında denge sağlayıcı intibak yasası emeklinin olmazsa olmazı. 2012’de çıkarılan, 2013’te uygulanan ve 2000 öncesi emekli olanların aylıklarını iyileştiren 6283 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa’dan 2 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi yararlanmış, aylıklarında 50-500 TL arasında artış olmuştu.

Haberin Devamı

2008 yılına dek intibakları basamak sistemi ile gerçekleşen Bağ-Kur emeklisi 5510 sayılı yasa ile bu hakkını yitirdi. Bundan ötürü 2008 sonrası Bağ-Kur emeklileri için de yeni intibak yasası kaçınılmaz hale geldi. Yeni intibak yasası 12 yıl geçmesine karşın hâlâ çıkarılamadı. Düşük aylıklarla kıvranan milyonlarca dar ve sabit gelirli intibak istemini her alanda haykırıyor.

Emekli arasındaki ayrımcılığın giderilmesi amacıyla 2018 yılında Anayasa Mahkemesi ve AİHM’ye yapılan başvurular, “görev TBMM’nin ve yetki alanı dışında olduğu” gerekçesiyle reddedilmişti.

6283 sayılı yasanın 2000 sonrası 8 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisine uygulanması ve aylıkların göreceli iyileştirilmesi için yasal düzenlemeye gereksinim var. 

Haberin Devamı

Emekliler Yılı ilan edilen 2024’te yeni intibak yasası mutlaka hayata geçirilmeli. Zira sevinmek en çok onların hakkı. Şükrü KARAMAN

GÜNÜN SÖZÜ

“Gerçekte vicdan özgürlüğü ve demokrasi ancak laik toplumda meydana gelir.” Uğur MUMCU

AK PARTİ’YE ŞİŞLİ’DE ‘ATATÜRKÇÜ’ ADAY

MEMLEKETİ Kastamonu-İnebolu olan Gökhan Yüksel’le bir süre önce tanışmıştık. Bir dostumuz vasıtasıyla bir araya geldik. Sohbette kendisine “Aday olacak mısınız?” dedik, hiç öyle  bir niyeti yoktu. “Bizde görev verilir” dedi, daha çok ailesini anlattı. Dedesi, DP milletvekili imiş, Yassıada’da yargılanmış. Babası Haliç’te tersanelerden birinin kurucusu, daha sonra da İstanbul’da işçi sendikalarının başkanlığını yürütmüş.

Haberin Devamı

Erdoğan geçen hafta bazı adayları ilan ederken, sahnede yanında görünce şaşırdık. Yüksel, Maltepe Üniversitesi’nde Mühendislik ve Mimarlık okumuş, hemen AK Parti’ye almışlar, bir dönem belediye meclis üyeliği yapmış. Örgütte çalışırken 2020’den itibaren de ilçe başkanlığına getirilmiş, Şişli’de doğan bir partili. İyi derecede İngilizce biliyor, evli iki çocuklu. Sahnede Erdoğan’la ne konuştuğunu sordum, “Benim partide ve halk nezdinde neden bu kadar çok sevildiğimi” sordu. “Ben de ‘Bizim ailemiz 30 yıldır Şişlili. Biz herkesin yardımına koşmuşuzdur. Benim yurdum vardı, çok kişiye katkı verdik’ dedim.”

Bu genci arkadaşlarına “Nasıldır” diye sordum; “Demokrat, çağdaş ve Atatürkçü bir arkadaşımızdır” dediler, biz de öyle gördük. Yüksel zorlu bir yarışa giriyor, hayırlı olsun.

Haberin Devamı

- MUĞLA’da CHP’den bir dönem milletvekili ve Milas’ta da iki dönem belediye başkanlığı yapan harita mühendisi Fevzi Topuz, ön seçim sonucunda Milas Belediye Başkan adayı seçildi. Aynı şekilde Ortaca’da Evren Tezcan ve Ula’da da Mehmet Caner aday oldular.

- İYİ Parti’de, iyi bir kentsel girişimci olan Cengiz Topel Yıldırım, Ankara’dan aday gösteriliyor.

MESAJ PANOSU

- KADIKÖY Sinematek Sinemaevi, Onat Kutlar’ı doğum günü olan 25 Ocak Perşembe 18.30’da, kurucusu olduğu Türk Sinematek Derneği’nin hikâyesini anlatan ‘Aşk Ateş ve Anarşi Günleri’ belgeseliyle anıyor.

Yazarın Tüm Yazıları