Fleche ile Hacıkadı tavukları akraba çıktı

Fransız  ‘La Fleche tavuğu’ ile aynı genetik özellikle sahip ‘Gerze Hacıkadı tavuğu’, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyayken, Antalya Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’te keşfedilip koruma altına alındı. 2 yıldır yürütülen proje ile gen haritası çıkarılan ve çoğaltma işlemi uygulanan Hacıkadı tavuğunun sayısı 10’dan 1500’e çıktı.

Haberin Devamı

Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, et lezzeti ve yumurtasıyla diğer türlerden farklı olan Hacıkadı tavuğu için coğrafi işaret çalışması başlattıklarını açıkladı. Akbaş, 2 yıl önce YÖREX’e katıldıklarında büyük market zincirlerinden birinin temsilcisinin Gerze Hacıkadı tavuğunun ekonomik değeri çok yüksek olan Fransız La Fleche tavuğu ile aynı genetik yapıdan geldiğini ve temin etmek istediklerini söylediğini anlattı. Akbaş, “Bunun üzerine bilimsel çalışma başlattık. Böylece Hacıkadı tavuğu yok olma tehlikesinden kurtuldu. YÖREX gibi yerel değerlerin korunması misyonuyla yola çıkan bir fuarda böyle bir çalışmanın başlatılması çok anlamlı. Demek ki YÖREX amacına ulaşan bir fuar. Bu noktada YÖREX’i hayata geçiren Antalya Ticaret Borsamızın Başkanı Ali Çandır’a teşekkür ediyorum” diye konuştu. Türkiye’de Denizli horozunun yanı sıra saf iki tavuk ırkından biri olan Hacıkadı tavuğunun nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve Sinop TSO Genç Girişimciler Kurulu’nun bir proje hazırlayarak bir zamanlar bölgede et tavuğu olarak yetiştirilen ve sayısı 10’a kadar düşen Gerze Hacıkadı Tavuğu’nu koruma altına alan bir proje başlattığını anlattı. Akbaş, Oda olarak yerel değerlerin öneminin farkında olduklarını ve Gerze Hacıkadı tavuğunun etine coğrafi işaret almak için çalışma başlattıklarını bildirdi. Akbaş, yürütülen proje ile hem Hacıkadın tavuğunu koruma altına aldıklarını hem üretimin geliştirdiklerini hem de ekonomiye kazandırmak için çalıştıklarını söyledi. Akbaş, “Türkiye’nin saf iki tavuk ırkından biri olan Gerze Hacıkadı ırkının gelecek nesillere aktarılması ve marka değerinin oluşturulması için çalışıyoruz. Hacıkadı tavuğunun eti, özel restoranlarda yüksek fiyatta tüketiciye ulaşabilecek bir ürün” dedi.

Haberin Devamı

Fleche ile Hacıkadı tavukları akraba çıktı

Sinop Genç Girişimciler Kurulu ve Hacıkadı Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çınar, Hacıkadı tavuğunun bir zamanlar Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Hacıkadı tavuğunun yetiştirilme süresinin 6 ayı bulduğunu söyleyen Çınar, “Biz Hacıkadı tavuğunu yetiştirirken kuzu muamelesi yapıyoruz” diye konuştu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Doç. Dr. Demir Özdemir, iki tavuğun genetik yapılarının aynı olduğunu ve bu nedenle ticari değerleri yüksek olan Hacıkadı tavuğununun Türkiye’de kuzu fiyatına satılabileceğini belirtti.

DEMEK Kİ FB 3-4-3 SİSTEMİNDE OYNAYAMIYOR

FENERBAHÇE 17 ve 24 Ekim tarihlerinde Trabzon ve Alanya 9. 10. haftalarda oynadığı lig maçlarını aynı trajik sonuçla 90. dakikada kaybetti. Çünkü FB’nin son dakikalarda mecalinin kalmadığı gözükmektedir. Antrenör Pereira ısrarla kanatları kapayamamakta ve beklenen golü yemektedir. Nitekim geçen hafta 5 Hürriyet yazarı durumun kötüye gittiğini açıklamışlardır. 4.3.3 sistemi 1954 yılında WM sistemine alternatif olarak rüya takım Macarlar tarafından geliştirilmiştir. Güya teknik direktör Pereira harika bir takım yaratacaktı. Fenerbahçe, bu yenilgilerle şampiyonluk düşünü kapatmıştır. Eski antrenör Aykut Kocaman savunma oynattığı için eleştirilirdi. Yeni Teknik Direktör Pereira, takımı uçuruma götürdüğü için eleştirilmemektedir. Çünkü Pereira’da hiçbir yetenek kalmamıştır. Durumu seyirciler görmektedirler ancak Ali Koç ve yöneticiler görmemektedir.   Aslan ÖZMEN

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“YAŞADIĞIMIZ çevre sadece biz insanlardan oluşmuyor. Artık doğaya ve diğer canlılara karşı daha saygılı bir şehirde yaşamak isteyen vatandaşlarımız çoğunluktalar, biz de gereğini yerine getiriyoruz.”

(Mehmet Siyam KESİMOĞLU)

BİLİYOR MUSUNUZ?

ANTALYA Büyükşehir Belediyesinin 11. Antalya Kitap Fuarı’nı 10 gün içinde 589 bin kişinin, Antalya Ticaret Borsası’nca 300 bin ziyaretçi hedefiyle 20 Ekimde açılan Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’i 5 günde 342 bin 496 kişinin ziyaret ettiğini...

ALMANYA’ya işgücü göçünün 60’ıncı yılı etkinliklerinin 1 Kasım Pazartesi günü CRR Konser Salonunda 10.00’da başlayarak 5 gün çeşitli göç-ekonomi, kültür, sanat,sinema, spor ve medya konularındaki konuşmalar ve gösterilerle süreceğini...

Haberin Devamı

KASTAMONULULAR Dayanışma Derneği (KAS-DER) tarafından organize edilen Kastamonu Tanıtım Günlerinin 26-31 Ekim tarihleri arasında Maltepe etkinlik alanında gerçekleşeceğini...

ŞİMDİ DE ‘MEŞALE’ KORKUSU ÇIKTI

KADIKÖY Belediyesi’nin Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında her yıl düzenlediği meşale yakma töreni, Kadıköy İskele Meydanı’nda Atatürk Anıtı önünde gerçekleşti. Meşaleyi, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı cumhuriyet sevdalılarıyla birlikte yaktı. Her yıl öğrencilerin katılımıyla yakılan meşale yakma töreninde, öğrencilerin katılımına izin çıkmadı. Odabaşı “Burada yaktığımız meşalenin söndürülmesine izin vermeyeceğiz” sözleriyle karara tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Odabaşı, bu sene öğrencilerin törene katılmasına izin verilmemesine şu sözleriyle tepki gösterdi: “Geleneksel olarak bu meşale yakma törenini Kadıköy’deki ortaokullu ve liseli öğrencilerin katılımıyla yapıyorduk. Ama ne yazık ki bu sene, gençlerimizle yakamıyoruz. Burada bu meşalenin sönmesine, söndürülmesine izin vermeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz; bugün burada, yarın her yerde.”

MESAJ PANOSU

TÜRKİYE’nin Karbonsuzlaşma Yol Haritası: 2050’de Net Sıfır raporunun başlıca bulguları yarın 14.00’te kamuoyuyla paylaşılacak. Raporda Paris Anlaşması’na uygun olarak küresel sıcaklık artışını 1.5 derecenin altında tutmak amacıyla Türkiye ekonomisini 2050’ye kadar karbonsuzlaştırmak için nasıl bir politika izlenmesi gerektiği ele alınıyor. Etkinlik Zoom ve İstanbul Politikalar Merkezi’nin YouTube kanalı üzerinden canlı olarak gerçekleşecek.

GELİN de bakın şu dünyanın haline/kargalar dadanmış bülbülümüzün gülüne/dostluğun zincir vurulurken ayağına/kin ve nefret gezip dolaşıyor salına salına /aşk kurban ediliyor dünya malına.   Erhan TIĞLI

Yazarın Tüm Yazıları