Emekli en az yüzde 50 zam bekliyor

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kasım ayı enflasyonu yüzde 3.28, yıllık enflasyon yüzde 61.98 oranında gerçekleşti. SSK, Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklisine 1 Ocak’tan geçerli verilecek zamda temel alınan 6 aylık enflasyonun temmuz-kasım dilimi beş aylık süreçte yüzde 33.66 oldu.

Haberin Devamı

Memur ve memur emeklisi şimdiden yüzde 27 enflasyon farkını edindi.

Ödenecek net enflasyon farkı 3 Ocak’ta belli olacak. Ayrıca bu kitlenin maaşına 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı yansıtılacak.

3 Ocak’ta duyurulacak aralık ayı verisi ile memurun yanı sıra emekli aylığına son 6 ayda gerçekleşen enflasyon oranı doğrultusunda yapılacak zam belli olacak. Beklentiler 6 aylık resmi enflasyonun yüzde 36-38 arasında gerçekleşeceği yönünde.

Milyonlarca dar ve sabit gelirli, 6 aylık enflasyon farkının yanında önceden olduğu gibi aylıklara mutlak refah payı eklenmesini istiyor. Aylık artışında refah payı eklenmesinden vazgeçileceği yönündeki haberlerden ötürü kaygılanan milyonlar, enflasyon farkı ve refah payı ile birlikte maaş ile aylıklara en az yüzde 40-50 arası artış yapılmasını bekliyor. Aylıklara yansıtılacak bu oranda zamla fahiş çarşı pazar fiyatlarına ancak yetişebilirler.

Haberin Devamı

6 milyon emekli, eline geçen 7.500 TL’lik en düşük aylığın siyasi iradeden verdiği söz doğrultusunda günün koşullarına uygun, insanca yaşanabilir oranda artırılmasını şiddetle talep ediyor. Beklentiler Hazine yardımı yapılmadan kök aylıkların göreceli yükseltilmesi.

Emekliler, ekonomik sorunlarını duyurmak için 10 Aralık’ta Ankara’da Anıtkabir’in yanı başında Anıtpark’ta miting yapacak. 10 binlerce dar ve sabit gelirli taleplerini yüksek sesle haykıracak.

Milyonlarca emekçinin kararını merakla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık’ta yapacak. Dolaylı 10 milyon emekçiyi ilgilendiren asgari ücrete yüzde 40-50 arası zam gündemde.

Yerel seçimleri gözeterek emekçi ve emeklinin talebine kayıtsız kalınmaması olası. “Asgari ücrete yılda bir kez zam yapılacak” açıklamaları kuşkusuz masaya damgasını vuracak. Şükrü KARAMAN

ADAYLAR PARA SIKINTISI ÇEKTİ

CHP’de başvuruların son günü nedeniyle dün herkes başvuru ve para bulma telaşı yaşadı. Aday adayları 5 bin-20 bin lira arasında adaylık parası ödediler.

KDZ. EREĞLİ’DE DEDEDEN TORUNA

- DENİZ Baykal döneminde PM üyeliği yapan reklamcı ve işinsanı Buket Müftüoğlu, Kdz. Ereğli’nin belediye başkanlığına aday oldu. 1980’de Ereğli’de belediyeyi kuran ve 1988’e kadar başkanlığı yürüten Müftüzade Halil Kaptan’ın torunu olan Müftüoğlu; Kdz. Ereğli’nin ilk kadın belediye başkanlığına Cumhuriyet’in 2’nci yüzyılının başında talip olduğunu, dilekçesini ilçe başkanlığına, 5 Aralık 1934 Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verildiği anlamlı günde verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

SİPAHİ YENİDEN ÇEKMEKÖY’DE

- ANAP’tan 2004-09 arasında Kadıköy Taşdelen Belediye Başkanlığı yapan, daha sonra 2019’da Çekmeköy’de DP adayı olan ancak %22.5 oy alan, %32.2 oy alan CHP’ye seçimi AK Parti’ye karşı kaybettiren, geçen dönem CHP-Beşiktaş’tan Meclis üyesi olan Hüseyin Avni Sipahi bu kez Çekmeköy’den ‘parti adı belirtmeksizin’ aday adaylığını açıkladı. ‘Anahtar politikacı’ olduğunu 2019’daki aldığı oyla ortaya koymuştu.

- Bakan Yardımcısı Rıdvan Duran istifa ederek Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.

TOKAT MUĞLA’YA, GÜNLÜK MİLAS’A

- MUĞLA Sıtkı Koçman Üniversitesi’ Milas Meslek Yüksekokulu’nun öğretim üyesi ve Milas Makina Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Mehmet Günlük, dün Milas CHP ilçe binasında resmi olarak belediye başkanlığı için aday adaylığı başvurusunda bulunarak “Akademik ve profesyonel kariyerimi Milas’ın gelişimi için siyasa alana taşımaya karar verdim” dedi. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylığını açıklamasıyla birlikte Dr. Günlük’ün adaylığı ilçede büyük bir heyecan yarattı.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ 

“Bir insanın geleceği en yüksek mertebe, güvenilir insan olmaktır.” Doğan CÜCELOĞLU

ADAYLIK GÜNDEMİ KAYNIYOR

- Eski CHP İstanbul İl Başkanı Nebil İlsever’in, Beşiktaş’a adaylık başvurusunu dün ilçe örgütüne yaptığı bildirilirken, AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki ile eski milletvekili adayı ve İnşaat Müh. (İTÜ-Deprem) Canan Sezenler de aday adaylıklarını ilan ettiler. Mahruki açıklamasında “Beşiktaş için en iyisini isteyen Beşiktaşlılar, dün sabah bizim evde toplandık ve yol haritamız üzerinde çalıştık. Beşiktaşımızı Türkiye’nin bir numaralı ilçesi yapacağız” dedi; Sezenler’in mesleki, siyasi ve sosyal alanda yaptığı çalışmaları sıralaması dikkat çekti.

Haberin Devamı

- CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Balıkesir’de aday olması beklenen Ahmet Akın ve beraberindeki heyetle önceki gün bir görüşme yaptı.

MİMAR VE MERA UZMANI

YILDIZ Mimarlık Fakültesini bitiren Antalya kökenli Ayşe Demir Ünlü, Sarıyer için başkanlık başvurusunda bulundu. Ünlü’nün yüksek lisans öğrenimi olarak Kadir Has Üniversitesi’nde, ‘Büyükşehir Kanunu kapsamında İstanbul’un kırsal alanlarının korunmasında tarım ve mera alanlarının önemi’ başlıklı tezi bulunuyor.

MÜLKİYE AŞKTIR

MÜLKİYE 164 YAŞINDA

BAŞKA bir aşk istemez, aşkınla çarpar kalbimiz.

Ey vatan dinsin gözyaşların, yetiştik çünkü biz.

İhsan GÖĞÜŞ

Yazarın Tüm Yazıları