Doğru ve kararlı politikalar

Ulusun bağımsızlığını sağlamak amacıyla emperyalist güçlere karşı verilen mücadele sonunda 30 Ağustos 1922’de kazandığımız zaferin 99. yıl dönümü. Büyük önder Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, bu uğurda şehit düşenleri saygıyla anıyoruz.

Haberin Devamı

Bölücü ve gerici terörün hiçbir zaman amacına ulaşamayacağına; devletin bütünlüğünü, ulusun birliğini ve Cumhuriyetimizin kuruluş ilke ve devrimlerini koruma kararlılığının daha da güçlenerek süreceğine inanıyoruz. Yurttaşlarımızın, çocuklarımızın hiçbir ayrımcılık yapılmadan bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nde, kardeşçe ve huzur içinde yaşamalarını istiyoruz. Bunun ancak doğru, kararlı ve el ele uygulanan politikalarla mümkün olacağını biliyoruz.

“İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB)” üyeleri olarak, ülkemizin plansız göçmen yoğunluğuyla demografik yapısının değiştirilmesine ve içinde bulunduğumuz orman yangınları, sel baskınları ve pandeminin neden olduğu zor günlerden bağımsızlık mücadelesindeki ruh ve iradeyle yine birlik ve dayanışma içinde el ele vererek kurtulacağımıza inanıyor, tüm Cumhuriyet sevdalılarının ‘Zafer Bayramı’nı kutluyoruz.

Haberin Devamı

Nazan MOROĞLU-İKKB Koordinatörü

GÜNÜN SÖZÜ

“Politika tavla oynama, siyaset ise eksik taşla satranç oynama becerisidir.” Tahir Ç.

52 SAYFALIK YASA TASARISI İLE NE AMAÇLANMAK İSTENİYOR

BİR grup aydın sanatçı ve yazar bir bildiri yayınladı. Deniliyor ki: “Hükümetin başta Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatroları, Devlet Senfoni Orkestraları, Devlet Halk Dansları Topluluğu, Devlet çok Sesli Korosu olmak üzere toplam 52 sanat kurumunun kapatılmasını öngören yasa tasarısı bizim ve çocuklarımızın geleceğini yok ediyor.

Bizler Cumhuriyet’in kültür-sanat kurumlarının kapatılmasına sonuna kadar karşıyız. Yapılması planlanan model baskıcı ve gerici bir modeldir ve sanatın özgürlüğünü elinden almaktadır.

Bunun yanı sıra eğitim fakülteleri, güzel sanatlar liseleri, konservatuvarlar da topun ucunda. Türkiye’de sanatın ölüm fermanı olan 52 sayfalık yasa tasarısı Meclis’te yarın, öbür gün onaylanabilir.

Cumhuriyet’in çağdaş sanat kurumları tek tek yok ediliyor. Esasında hepimizin bildiği gibi asıl yok edilmek istenen laik Cumhuriyetimizdir.”

ÇAPAR HOCA’DAN DİL DERSLERİ

HER gün Taliban, Afganistan, Pakistan, Yunanistan haberleri ile yatıp kalkıyoruz. Emekli bir matematik profesörüyüm.

Haberin Devamı

Tabii ki bu ülkenin bir aydını olarak hem iç, hem de dış siyasetimiz üzerinde bir görüşüm var. Fakat dil konusunda da çok duyarlıyım. Bu yazım medyada yukarıdaki başlıklar ile ilgili haberlerde yaşanan telaffuz sorunları, daha doğrusu yapılan ağır vurgu hataları üzerine olacak.

Taliban kelimesinin kökeni Arapça ve öz Türkçe karşılığı ‘öğrenci’ kelimesinin türetilişinden sonra artık kullanılmayan ‘talebe’ kelimesi ile ilgili. Onun çoğulu ve ‘dinin öğrencileri’ gibi bir anlamı var.

Vurgu ilk hecede olmalı ve ‘Taaliban’ olarak telaffuz edilmeli. Fakat aşağı yukarı bütün TV kanallarının haber spikerleri, yorumcuları ve siyasilerin gene büyük bir çoğunluğu ‘Taliiban’ şeklinde vurguyu ikinci heceye koyarak telaffuz ediyorlar. Emekli büyükelçilerin bazıları, kelimenin orijini hakkında bilgi sahibi olan Cumhurbaşkanımız dahil bir azınlık da kelimeyi doğru şekilde telaffuz ediyorlar.

Haberin Devamı

Afganistan, Pakistan, Yunanistan, Bulgaristan kelimeleri de benzer şekilde “Afganiistan, Pakiistan, Yunaniistan, Bulgariistan” şeklinde çok yanlış olarak üçüncü hece vurgulanarak kulak tırmalayıcı bir biçimde okunuyor.

Bunların hepsinde vurgu son hecede olmalı ve Afganistaan, Pakistaan, Yunanistaani, Bulgaristaan şeklinde telaffuz edilmeli.

Jülide Gülizar, Zafer Cilasun gibi değerli, öncü haber spikerlerimizin, siyasi yorumcularımızın kemikleri sızlıyor.

Prof.Dr. Uluğ ÇAPAR

ODTÜ, Bilkent ve Sabancı Üniversiteleri (E) Öğretim Üyesi

ÇORLU BAYRAKTAR’DA TİHA TESLİMATI

29 Ağustos Pazar günü Çorlu Hava Meydan Komutanlığı’nın içinde bulunan Bayraktar AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde Bayraktar AKINCI TİHA’nın (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) teslimatı gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Envantere giren Bayraktar AKINCI TİHA, Türkiye’yi dünyada bu sınıfta İHA sahibi ilk 3 ülke arasına sokacak.

Bayraktar Akıncı TİHA Teslimat ve Mezuniyet Töreni’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı bildiriliyor.

Törende AKINCI’yı kullanacak olan ve eğitimleri tamamlanan ilk kursiyerler de mezuniyet sertifikalarını alacak.

MESAJ PANOSU

ESKİ Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk,950 yıl önceki Malazgirt Zaferi kutlanırken 99 yıl önce Cumhuriyet’in kuruluşuna giden Büyük Zafer’in yıl dönümünün kutlanmaması ya da yapılacak kutlama törenine Cumhurbaşkanı’nın Başkomutanlık görevinin gereği olarak katılmaması düşünülebilir mi?” diye açıklama yaptı.

Haberin Devamı

GENCO Erkal tek başına Cumhuriyet’tir. Genco Abi gibi omurgalı sanatçılar demokrasinin de sigortasıdır. Sigorta atarsa gelecek karanlıktır.           Orhan KURTULDU

BİLİYOR MUSUNUZ

PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NI TÜRKİYE NİYE ONAYLAMIYOR

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz’ın Paris İklim Anlaşması hakkında verdiği önergede, önümüzdeki yasama sürecinde anlaşmanın onaylanması için TBMM’yi göreve çağırarak “Türkiye’nin, Paris Anlaşması’nı onaylamayan tek G20 ülkesi olması konusunda hükümetin yakın zamanda atmayı planladığı bir adım var mıdır? Anlaşmanın onaylanmasının önündeki engeller nelerdir?” diye sorduğunu...

PROF. Dr. Mehmet Bekaroğlu’nun 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ’ye finansal destek sağladığı gerekçesiyle el konulan ve kayyum atandıktan sonra TMSF tarafından satılan 7 yıldızlı otelin işletmecisi Melih Gökçek’in ilişkisi olduğu ve asıl sahibinin Osman Gökçek olduğu şeklindeki iddialarla ilgili olarak Devlet Denetleme Kurulu’nu göreve çağıran bir soru önergesi verdiğini...

MUĞLA Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Orman Yangınları Çalıştayı’nın 2’ncisinin, ‘Küllerimizden Doğuyoruz’ temasıyla, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve 11 büyükşehir belediye başkanının katılımıyla yarın 09.30’da Muğla Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacağını...

Yazarın Tüm Yazıları