‘Bürokrant-Kölelenmiş Unvanlar’

Gazetecilik yaşamımda gördüğüm kadarıyla kamu malını rant çetelerinden korumak ve daha yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla zorlu mücadele veren bürokratlar çok azdır; siyasetçilere karşı direnemezler.

Haberin Devamı

Çok az istisnası vardır; bunlardan biri Orman Mühendisi Faruk Çebi’dir. Ömrü boyunca mücadele eden Çebi, geçenlerde bir kitap getirdi: ‘Bürokrant-Kökeleşmiş Unvanlar’ (Parola Yayınları), 252 sayfalık metinde neler yazmış neler... En önemlisi de toprak döküm rantı peşkeşine ‘hayır’ demesinin öyküsü. Başta belgeler, haber kupürleri ve fotoğraflar. Hepsini kişisel arşivinde muhafaza ediyor. İstanbul’un eski Orman Bölge Müdürü Çebi’nin, İstanbul’un suyu, toprağı, madeni, ağacı ve boğazında oluşan rant kavgası, bize Helmut von Moltke’nin “Savaşta en akıllıca davranış, en cesur kararı vermekle olur” sözünü hatırlatıyor. İşte Çebi, geleceği yarına taşımak amacıyla kaleme aldığı bu kitabında vatanı ve milleti uğruna bir ömür geçiren devletin üst düzey bürokratının kamu malını korumak için işbirlikçi çetelere karşı nasıl mücadele ettiğini anlatırken şunu da ekliyor yazısına: “Hayatı başarılarla geçmiş, yeri gelmiş o çok sevdiği ve güvendiği devleti uğruna kurşun yemiş, yeri gelmiş haklı mücadelesini siyasi iktidara anlatamamış ama hiçbir zaman devletine küsmeden, azimle mücadelesini sürdürmüş, vatansever bir bürokratın bazı zamanlar acı, bazı zamanlar tatlı yaşam hikâyesine tanıklık ediyorsunuz.”

Haberin Devamı

Çebi kitabının sonunda, “Bu bir bürokratın ‘Bürokrant’a dönüşmeme mücadelesinin iz düşümüdür. Asla rövanşist duygular ile kişilerden ya da kurumlardan öç almak değildir”, vurgulamasını da yapıyor.

Çetelerin en güçlü oldukları ve değişik yöntemlerle de herkesi susturdukları bir dönemde (2008-2012) susmayarak yaşadıklarını deşifre eden Çebi, bürokrat olarak tarih sayfalarında yerini almıştır, diyoruz.

GÜNÜN UYARISI

NASA: “2023’te Türkiye su fakiri olacak. Göller yok oluyor, yeraltı suları azalıyor. Türkiye kuruyor.”

Prof. Dr. Övgün Ahmet ERCAN

KURUYAN GÖLLERE ANTALYA’DAN SU

ÇORUM’da bir grup mühendisin suda yüzde 40 tasarruf sağladıkları tasarruf projesi yankı uyandırdı. Ancak başka projeler de gündeme getirildi. Okurumuz Eşref Baltalı, Konya için bir proje öneriyor:

“En büyük su tasarrufu, Antalya’dan dakikada onlarca metreküp denize dökülen suyun, kaynağından veya denize döküldüğü yerden alınıp su tünelleri ile önce Isparta Göller Bölgesi’ne, oradan da Burdur ve Konya’nın kuruyan göllerine akıtılıp rezervuar yapılarak nihayetinde Türkiye’nin tahıl ambarı olan Hollanda büyüklüğündeki Konya Ovası’nın (Karaman, Aksaray, Ereğli dahil) sulamasında kullanılmasıyla olur! Bugünkü yazınız olmasın demiyorum, o da olsun ama öncelikle bu olsun!”

Haberin Devamı

ECEVİT’İ UNUTMUYORUZ

“NE ezilen ne ezen, insanca hakça düzen”, “Toprak işleyenin, su kullananın” sözleriyle emekçi, köylü ve gariban dostu olan, uygulamalarıyla bunu kanıtlayan eski başbakanlardan Bülent Ecevit, 15. ölüm yıldönümünde bugün saygı ile anılıyor.

Günümüzde mumla aranan nazik devlet adamlığının en seçkin örneği olan rahmetli Ecevit, aynı zamanda emekçinin gerçek savunucusuydu. Beş kez üstlendiği başbakanlık görevi sırasında şair ruhunun ve yazar yönünün yanı sıra hep özgürlüğü, barışı, kardeşliği, ezilen halkın, emekçinin hakkını gözetti. Ulusal çıkarları ve Kıbrıs Türklerinin hakkını sonuna dek savunarak milim ödün vermedi. Ecevit, kibar devlet adamlığının yanında emperyalizmin dayatmalarına karşı çıkması ile gerekirse şahindi.

Haberin Devamı

ERBAKAN’A SAYGI!

5. Hükümet’in Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Merkezefendi’deki kabristanında zaman zaman küçük tahribatlar olduğu dikkat çekiyor. Hocamızın kabrini sık sık ziyaret ederim. Kendi kendime sorarım, burasını kim korur diye! Mezarlıklar Müdürlüğü mü, devlet mi, iktidar mı, Saadet Partisi mi, Milli Gençlik mi? Edirnekapı’daki Menderes ve Özal’ı kim koruyorsa o makamlar korumalıdır, değil mi? Hatta bu tür kabirlerin ‘hassas bölge’ statüsüne alınması gerekir diye düşünüyorum.

Ahmet BAYRAKTAR

OKULDA MANGAL PARTİSİ OLUR MU?

ALANYA’dan bir grup velinin, Alantur Ayhan Şahenk İlköğretim Okulu’nun idare ve bazı öğretmenlerinden şikâyetleri var. Neler mi? Okula geç gelip zamanında derse girmemeleri. Hijyen ve dezenfekte sorunu. Bazı öğretmenlerin ve öğrencilerin maske takımına özen göstermemesi. Okulda yemek yapılmaması. Okulda güvenlik kamera sistemlerinin eksikliği yüzünden çocukların teneffüste nerede olduğunun belli olmaması. Kantin olmadığı için çocukların teneffüslerde okul dışına çıkmaları. Okulumuzun eğitimde sonlarda olması ve artık bu durumun düzeltilmesini istemek hakkımız değil mi? Müdür Ayşe Hanım, okulda mangal partisi yapmak doğru bir şey midir?

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

TÜRKİYE’nin Düzeni’ kitabının yazarı, YÖN dergisinin başyazarı ve yönetmeni Doğan Avcıoğlu’nun, dün 38. ölüm yıldönümüydü. Kendisi Kemalist geleneğe bağlı sosyalist bir devrimciydi. Saygıyla, rahmetle anıyoruz.

Mustafa ÖZYÜREK

BİLİYOR MUSUNUZ?

BOZA VE TURŞU!

ERGENE Belediyesi, Trakya Kalkınma Ajansı ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) işbirliği ile yapılan girişimler sonucu coğrafi işaret kazandırılarak kalitesi ve standartları tescillenen Ergene’nin meşhur lezzetli Velimeşe bozasının TRT’de tanıtımının ilgi gördüğünü belirterek, Belediye Başkanı Rasim Yüksel’in bozanın hammaddesinin yulaf, pirinç, darı, arpa, buğday ve mısır olduğunu söylediğini...

Haberin Devamı

EYÜPSULTAN Kemerburgaz’da 6 Ekim Cumartesi 12.00’de Turşu Festivali düzenleneceğini, Rumelili sanatçı Cüneyt Şentürk’ün konserinden başka vatandaşlara kuru fasulye, pilav ve turşu ikram edileceğini...

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in, İletişim Fakültesi mezunu binlerce genç işsizken, TRT’ye sadece ekim ayının son haftasında Özel Hukuka Tabi personel statüsü adı altında 245 kişinin işe alındığını, TRT’nin personel yapısı ve sınavsız olarak işe alınanlar hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdiğini...

Yazarın Tüm Yazıları