Bu seçim partilerin değil Erdoğan’ın güvenoylamasıdır

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI, muhtarlarla artık mutat hale gelen Külliye sohbetinde, seçim ve seçim tezahüratları arasında, Başbakan için, “ilkelerde uyuşma olmazsa, intihar edecek hali yok” mealinde konuşmuş. İlke dediği AKP parti programı olsa gerek; zaten, AKP müzakerecileri de ‘tarihsel süreç’ itibariyle tamamen farklı sosyopolitik damarlardan geldiklerini vurguladılar. Özetle, ‘olmayacak duaya amin’ demenin zorluklarını yaşadıklarını sürekli ihsas ettirdiler. Bir başka ifade ile ‘dostlar alışverişte görsün’ durumu vardı. Burada dostlar, ‘seçmen’e denk düşüyor... Sonuçta son görüşmeden de sadre şifa bir sonuç çıkmadı ve uzun zamandır kamuoyuna yapılan Çin işkencesi sona erdi. Tekraren yapılacak yeni seçimin temel muhatabı, artık, seçim sonrasındaki süreci tekrar seçime zorlayan, Cumhurbaşkanı olacak. Blackjack adlı popüler kumar oyununda, oyuncular kasaya karşı oynar, birbirlerinden kazanmaz, kasaya karşı kazanır veya kaybeder. Yeni seçimde kasa, seçim sandığı ve Cumhurbaşkanı, seçim sandığını ortaya koydu.
AKP dahil bütün partiler Cumhurbaşkanı’na karşı oynayacak. Bu seçim partilerin seçimi değil, Cumhurbaşkanı’nın güvenoylamasıdır...

Günün sözü

Haberin Devamı

“Siyasette aptallık bir dezavantaj değildir.” Napolyon


Siyasi pişkinlik

SEÇİMLERDEN hemen sonra seçmene, “Bu sonuçlar olmadı, yeni seçim yapacağız ve sana hatanı düzeltme fırsatı tanıyoruz” demek, seçmeni ağır ölçüde tahkirdir ve bir demokrasi patolojisini işaret etmektedir. Hele hele, azınlık hükümeti olarak “Bizi destekleyin, seçime AKP hükümeti ile gidilsin” talebi, siyasi pişkinliğin en üst seviyedeki bir örneğidir! AKP ile seçim paraleline girip, AKP siyasetine bordolamış politikalarla, verilecek desteklerin, nasıl bir siyasal feraseti işaret ettiğini de söylemeye gerek yoktur!
Hürrem AMASYALI

Haberin Devamı


Koşun Meclis’e

SAYIN mebuslar, biliyorsunuz erken seçim kapıda. Mebus olabilmek için dünya kadar ‘masraf’ta bulundunuz. Şimdi bu erken seçim yüzünden ciddi bir zarara gireceksiniz. Hiç değilse özlük haklarınızla ilgili bir takım yasal düzenlemeler yaparak, yani ‘yasama’ görevinizi yerine getirerek, zararınızın bir kısmını tolore edebilirsiniz. Koşun Meclis’e... Parti ayrımı gözetmeksizin kucaklaşın, el ve oybirliğiyle bu işi kotarın. m K.P.

Marlene Dietrich’in ünlendiği o şarkı

DÜNKÜ köşenizde Sümer Ezgü’nün söylediklerini okuyunca Lili Marleen’i hatırladım. Orijinal ismi ‘Lambanın Altındaki Kız’ olan bu Almanca şarkı, 2. Dünya Savaşı sırasında sadece Alman askerlerinin değil, savaşan bütün askerlerin dinlediği ve bütünleştikleri bir parçaydı. Müziğin ruhu her iki siperin üzerinde geziniyordu. Marlene Dietrich de o şarkıyla ünlenmişti. Yani müzik savaşta da durmaz. m F. B.

Haberin Devamı


Denizimiz var girilmiyor

BÜYÜKÇEKMECE Celaliye’de lağım sularından dolayı denize girmek mümkün değil. Bir zamanların vazgeçilmez plajların bulunduğu, yazlıkçıların değişmez mekânı olan Celaliye şimdi lağım suları yüzünden terk edilmiş durumda. İSKİ’nin kanalizasyonları denize akıyor. İlgilenen yok. Deniz üstü pisliklerle dolu. Sandallar terk edilmiş. Yazlıkçılar Celaliye’yi çoktan terk etmiş.
Muhlis POLAT

MESAJ PANOSU


-ORTAYA çıkan tablo Türk siyasetinde köklü değişikliklere gereksinme olduğunu ortaya koymaktadır. Bu değişime öncülük yapacak olan parti CHP’dir. Bu koşullarda Sayın Genel Başkan’ın görevden ayrılarak partinin yeni kadrolar ve yeni söylemlerle taze bir başlangıç yapmasının yolunu açması Türk demokrasisine büyük bir hizmet olacak ve siyasi tarihimize takdirle karşılanacak bir tavır olarak geçecektir.
Onur ÖYMEN
-ŞU andaki hükümet halktan
% 40.6 oy almış AKP hükümetidir. Gayrimeşrudur. Memur ve emeklilerine hiçbir şey öneremez.
Mehmet İnal KOLBURAN

Haberin Devamı


Et ithalatı kesin çözüm getirmez


TARIM ve hayvancılık sektöründe fiyat dalgalanmaları konjonktüre bağlı olarak zaman zaman yaşanmakta ve çoğu kez çiftçinin aleyhine olan gelişmeler ile karşı karşıya kalınmaktadır. Ana akım (yaygın medya) medyanın sabah akşam kırmızı et fiyatlarının yüksekliği ile ilgili, sebep ve çözüm yollarının işlenmediği konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından bilinçsizce ve sorumsuzca yapılan bu programlar kamuoyunu yanlış yönlendirmektedir. Çiğ süt fiyatları 2 yıldır yerinde sayarken, işlenmiş süt ürünlerinde meydana gelen %35’ lik fiyat artışları neden ele alınmamaktadır? Her yıl çiftçinin birçok ürününü tarlada çürürken veya hayvanlara yedirilirken neredesiniz? Bu yıl karpuz, kavun, bezelye, soğan gibi ürünlerde facialar yaşanırken neden görmezden geliyorsunuz?
Yıllardır enflasyonu düşüren bir sektörde, kırk yılda bir aşırı bir fiyat artışında kıyameti koparmak kime hizmet etmektir? Demokrasi ile idare edilen ve liberal ekonomi modelini tercih eden ülkelerde hiç bir bakan veya yetkili tarımsal ürünlerin fiyat artışından yakınamaz. Çiftçilerin muhatabı Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığıdır. Bakanlık bütün enstrümanları (ithalat gibi) kullanarak üretici ve tüketici arasındaki fiyatları dengeleyebilir. T.C Merkez Bankası Başkanının et fiyatları hakkında görüş bildirmesi, enflasyonu arttıran bir faktör olarak görmesi gülünçtür.
Kırmızı Et fiyatlarının artış sebebi yıllardır uygulanan yanlış politikalardır. Türkiye’de besi materyali olan erkek dananın canlı kg fiyatı 17 TL iken A.B ülkelerinde 7.5 TL’dir. Türkiye sanılanın aksine hayvancılığa çok uygun bir ülke değildir. Meralarımız yok denecek kadar az ve yaz yağışlarının yeterli olmamasından dolayı zayıftır. Yem fiyatları çok yüksektir.
Et ürünlerinin artmasını sağlayacak en önemli faktör etçi ırk hayvanların (Şarole,Limuzin, Angus gibi) acilen ülkeye getirilmesi , kıraç yerlerde bulunan küçük çiftçiye 0 faizle dağıtılıp yaygınlaşmasını sağlamaktır. Türkiye’de hala süt ırkı hayvanların danalarından besi yapılmaktadır.
Besi danası ve karkas et ithalatı palyatif bir tedbirdir ve kesin çözüm getirmez. Hükümet kurulur kurulmaz Tarım, Gıda ve hayvancılık Bakanlığının organize ettiği ve Kırmızı Et Üretici birliklerinin uzmanları yöneticileri, besiciler ve akademisyenlerin katılımı ile bir et çalıştay ‘ı düzenlenmeli, sorunlar ve çözüm yolları masaya yatırılmalıdır.
Biz besiciler ve Birlik yöneticileri olarak elimizi taşın altına sokarız. Bu konu Tarım Bakanlığı, T.C Ziraat Bankası, yetiştiriciler, uzman akademisyenler tarafından en kısa zamanda çözülecektir, yalnız yarım yamalak bilgileri ile ve art niyetli oldukları tarafımızdan bilinen fırsatçılar devre dışı bırakılsın, ana akım medyadan isteğimiz daha bilinçli, daha tutarlı yayınlar yapmasıdır.

Nuri KARACA-Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Başkanı

Yazarın Tüm Yazıları