Bu kuraklık hayra alamet değil

Küresel ısınma sebebiyle son günlerde televizyon kanallarının vazgeçilmez haberi ‘kuraklık’ oluyor. Türkiye’nin her tarafından göllerin, akarsuların ve derelerin kuruduğu ya da azaldığı haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Hem içme suları hem de tarımsal amaçlı kullanılan sular bitme noktasında.

Haberin Devamı

Daha önce turfanda sebze üretimi ile geçinen Antalya Gazipaşa’da da gelecek günlerde kuraklık tehlikesi ortaya çıktı. Özellikle son yıllarda ciddi anlamda muz üretim alanlarımız arttı. Gerek sera, gerekse de açık alanlarda ciddi anlamda üretime yönelik tesisler yapıldı. Tabii ki bu sebeple su tüketimimiz de arttı. Gerek köylerimizde gerekse de sahillerimizde tropik meyve üretimi son yıllarda çığır açtı. Kırsalda ve sahilde katma değeri yüksek avokado, kivi, ejder meyvesi ve passiflora gibi ürünlerin de üretimi arttı. Bu ürünler tropik meyveler olduğu için haliyle su ihtiyacı fazla. Alanya’da bulunan “Dim Barajı” ve Gazipaşa’da yapılan “Gökçeler Barajı” tarımsal sulamada kullanılamadığından dolayı çiftçilerimiz kendi imkânlarıyla sulama kuyuları açıyorlar. Bu da tesis için çok ciddi maliyetler getiriyor. Alanya ve Gazipaşa bölgesinde açılan kuyuların derinliği 100-350 metre arasında oluyor. Kuyular her sezon daha derine iniyor, bu da tüketimi arttırıyor. Görünen o ki bu derin kuyu açma işinin sonu yoktur.

Haberin Devamı

Onun için acil olarak Alanya’da Dim Barajı ve Gazipaşa’da Gökçeler Barajı tam kapasite ile tarımsal amaçlı faaliyete geçirilmelidir. Kapalı sistem sulama döşenmiş olan borular faaliyete geçirilerek buharlaşma kaybı da sıfıra indirgenmelidir. Bunun yanında da Beyrebucak, Güney, Zeytinada ve Kaledran bölgesinin su ihtiyacına cevap verecek göletler yapılmalıdır. Bütün su ihtiyacımızı yeraltı suları ile gidermeye çalışırsak, yeraltı suları daha derinlere kaçacak ve alçak olan kuyular kuruyarak üreticilerimiz ciddi zarar görecektir.

Hidayet BİLGİÇ-GAZİPAŞA

‘ALLAH RIZASI’ İÇİN İĞNE VURDU

AİLESİYLE karavanla Doğu Karadeniz seyahatine çıkan Emsal E. öğretmen, Samsun’da bel ağrısından rahatsızlandı. Karşıyaka Aile Sağlık Merkezi’nde, Dr. Mustafa Sarıcaoğlu’na muayene oldu ve kendisine iğne, ilaç verildi. İlk enjeksiyon orada yapıldı. Reçeteyi göstererek herhangi bir aile sağlık merkezinde kalan iğnelerin enjektelerini de yaptırabileceğini söylediler. Emsal E. öğretmen yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

“2. gün konakladığımız yere daha yakın olan Canik Merkez Aile Sağlığı Merkezi’ne gittik. Dr. Meral Yüksel’e durumu anlatım, Samsun’da misafir olarak bulunduğumuzu ve reçeteli iğnelerimin enjeksiyonunu yaptırmak istediğimi söyledim. Dr. Meral Yüksel’in söyledikleri hayli ilginçti. ‘Misafir hasta kabul etmiyoruz. Bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Ama bu sefer Allah rızası için yapalım. Yarın gelirseniz iğnenizi yapamam. Başka bir hastaneye başvurursunuz.’

Oysa misafir hasta tanımı belli. 25.01.2013/28539 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nin ‘Aile hekimliği birimine kişi kaydı ve aile hekimi seçimine ilişkin esaslar’ başlıklı 8. Maddesi 6. Bendi ‘Sürekli ikamet ettiği bölgeden uzakta kalacak kişi veya geçici süre ile Türkiye’de ikamet edecek olan kişi, kendisine yakın konumdaki bir aile hekiminden misafir olarak sağlık hizmeti alır. Aile hekimi misafir kişiler için herhangi bir ücret talep edemez’ hükümleri yer alıyor.

Haberin Devamı

Bu doğrultusunda misafir hasta kapsamında hizmet alabilmemiz gerekirken, sanki ondan görevi dışında bir şey istemiş gibi, ‘Bu sefer Allah rızası için iğnenizi yapalım’ şeklinde bir yaklaşıma şaşırdık. Aile hekimi Dr. Yüksel’in bu yaklaşımı anlaşılabilir gibi değil. Kamu görevi önce akıl gerektiriyor.”

Aziz Sancar ve İlber Ortaylı Zoom toplantısında konuşacaklar
MAARİF KONGRESİ 100. YAŞINDA

TÜRK Eğitim-Sen, 1. Maarif Kongresi’nin 100. yılında aynı ruh ve heyecanla 2. Maarif Kongresi’ni topluyor. Bugün 10.00’da Bakan Ziya Selçuk etkinliğe katılacak, açılış konuşmasını ise Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan yapacak.

Kongre, ‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ adıyla düzenlenecek açılış oturumu ile devam edecek. Kongrenin akşam oturumunda Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Nobel Kimya ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar da “2023’e Doğru Maarif Kongresi ‘Dilde, Fikirde, İşte ve Eğitimde Birlik’” konulu panele konuşmacı olarak çevrimiçi katılacak. Yer: Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM binası)

Haberin Devamı

BULGARİSTAN’DA İŞLER KARIŞIK

BULGARİSTAN’da yapılan genel seçimlerde eski Başbakan Boyko Borisov’un, Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) ile popülist şovmen Slavi Trifonov’un Böyle Bir Halk Var (İTN) partileri yarışı başa baş götürdüler. Oylamada GERB partisi oyların yüzde 23,91’ini, İTN ise yüzde 23,66’sını aldı. Açıklamada, yurtdışından gelecek oyların sonucu değiştirebileceği vurgulandı. Rusya yanlısı, eski komünist partinin devamı niteliğindeki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) oyların yüzde 13,63’ünü, sağcı güçleri temsil eden Demokratik Bulgaristan (DB) partisi de yüzde 12,54’ünü alabildi.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, aldığı yüzde 10,17 oy oranıyla parlamentonun 5. gücü olurken, GERB karşıtı solcu protesto güçleri temsil eden Ayağa Kalk! Magandalar Dışarı! (İSMV) yüzde 4,31 oyla barajı geçti.

Haberin Devamı

‘Gallup International’ araştırma şirketinin sandık çıkış anketine göre, 6 siyasi parti ve koalisyon yüzde 4 seçim barajını geçti. Siyasi gözlemciler, 240 üyeli mecliste 110-112 milletvekili sahibi olabilecek İTN, DB ile İSMV arasında bir koalisyonun güvenoyu alabilmesi için mutlaka BSP veya HÖH’ten destek alması, 240 sandalyeli mecliste yeni hükümetin en az 121 oy alması gerekiyor. Geçen seçimde yüzde 50 olan katılım oranı bu seçimde yüzde 36’da kaldı. Kesin sonuçların 18 Temmuz’da açıklanması bekleniyor.

‘YAKIN TARİHİN PERDE ARKASI’

GAZETECİ Emin Özgönül’ün ‘Yakın Tarihin Perde Arkası’ adlı kitabı okurları ile buluştu. Sözcü Yayınevi’nden çıkan kitapta, Türkiye’nin son 50 yılında yaşanan çok sayıda olayın perde arkası, tanıkların anlatımları ile yer alıyor. Kitapta, Çankaya Köşkü’nde Sezer’in Ecevit’e Anayasa kitapçığı fırlatması, Erdal İnönü’nün siyaset öyküsü, Turgut Özallı yıllar, Bekir Coşkun’un anıları, Çiller’in başbakanlığı, Hikmet Uluğbay’ın kendi silahı ile intihar girişimi gibi konular da var.

BİLİYOR MUSUNUZ?

ÇANKAYA Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak’ın, pandemide yaşamını yitiren eczacıların anısına ‘Eczacılar Parkı’ yapılması için protokol imzaladıklarını...

CHP’li Özcan Purçu’nun, Diyarbakır’da tarımsal sulama amaçlı kullanılacak olan Silvan ve Ilısu barajlarının akıbetini “Bugün itibarıyla, projenin yüzde olarak ne kadarlık bir kısmı tamamlanmıştır? Silvan Projesi’nin hangi tarihte hayata geçirilmesi planlanmaktadır?” diye sorduğunu...

Yazarın Tüm Yazıları