Bilirkişilik şirketleşemez, adalet rekabet konusu olmaz

2016 tarihinden itibaren 6754 sayılı Bilirkişilik Kanunu, ardından 2017 tarihinde yayımlanan Bilirkişilik Uygulama Yönetmeliği ile bilirkişilik alanında yeni bir dönem başlamış, hizmet alanı kökten değiştirilmiştir.

Haberin Devamı

Yeni bilirkişilik dönemi ile bilirkişilik temel işlevinden saptırılarak bir meslek haline getirilmiş ve TMMOB alandan tamamen dışlanmış, Bilirkişilik Danışma Kurulu’nda bir temsilci bulundurma dışında bir rol verilmemiştir.

Ülkemizin en önemli anayasal kuruluşlarından biri olan TMMOB ve bağlı odaları ülke kalkınmasında ve ekonomisinde yaşamsal işleve sahip meslekleri bünyesinde barındırmaktadır. Ancak 6754 sayılı yasa ile mesleki uzmanlık alanlarımızın, bilirkişilik hizmeti veren/verecek olan üyelerimizin mesleki yeterliliklerinin belirlenmesi ve sicillerinin tutulması gibi süreçlerdeki etkinliğimiz kısıtlanmış ve mümkün olan en doğru biçimde yerine getirilmesi yönündeki çabalarımızın önü kesilmiştir.

Hal böyleyken ve TMMOB olarak bilirkişilik heyetlerinde ancak ve ancak SPK lisanslı mühendis ve mimarların görevlendirilmesi gerektiğini savunurken, bu alanın bir de gayrimenkul değerleme şirketlerine açılması adalet terazisinin dengesini onarılmaz şekilde bozacaktır.

Haberin Devamı

Bu değerlendirmelerimiz kapsamında bir kez daha tekrar ediyoruz; özel hukuk tüzel kişilerin yani şirketlerin bilirkişilik yapmasına olanak tanıyacak düzenlemelerden kaçınılması ve Bilirkişilik Kanunu’nun bu düzenlemelere cevaz veren hükümlerinin de acilen kaldırılması gerekmektedir. Emin KORAMAZ-TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı

‘KARİA’NIN MOZAİKLERİ’ KONULU SEMPOZYUMDA 28 BİLDİRİ YAYINLANACAK

ARKEOLOGLAR MİLAS’TA BULUŞUYOR

Her yıl Milas’ta yapılan ve bu yıla kadar 15 farklı ülkeden en seçkin arkeoloji uzmanlarının katıldığı ‘Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu’nu 1-2 Eylül Cuma ve Cumartesi günleri Milas’ta yapılıyor. Bu yılki sempozyum, ABD’nin Kalifornia Üniversitesi’nden (Distinguished Professor/Ordinaryüs) Prof. Dr. Fikret Yegül ve İngiltere’den Oxford Üniversitesi’nden Afrodisias Kazısı Başkanı Prof. Dr. R.R.R. Smith’in onuruna düzenleniyor.

Sempozyumun bu yılki ana teması “Karia’nın mozaikleri, duvar resimleri ve yer döşemeleri” olarak belirlendi.

Sempozyuma bu yıl Türkiye, ABD, İtalya, İngiltere, Danimarka, Avusturya, Almanya ve Mısır olmak üzere 7 farklı ülkeden katılım olacak. Türkiye’den 14, yurtdışından 6 üniversiteden katılımcılarla sürmekte olan 12 kazı başkanı ve 5 eski kazı başkanının katılacağı sempozyumda 28 bildiri sunulacak.

Haberin Devamı

Sempozyum Milas/Bodrum/Muğla/Ören kavşağındaki Milashan Otel’de yapılacak ve sunumlar saat 10.00-18.00 arasında olacak.

Sempozyum önceki yıllarda olduğu gibi başta Milas Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere bazı kurum ve kişilerin katkılarıyla gazeteci Olcay Akdeniz tarafından düzenleniyor.

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ BATMIŞ

"Beşiktaş Belediyesi’nde her şey var, emekli hakkı yok” diyen bir grup çalışan diyor ki:

“2023 senesinin ilk aylarında emekliliğe hak kazanarak emekli olan bir avuç emekçiyiz. Kıdem tazminatlarımız ödenmesi gerektiği halde emeklilikten doğan kıdem tazminatlarımızı Rıza Akpolat ödemiyor, bakın gasp demiyoruz! CHP’li bir belediye konserlere para bulurken bu konuda bir adım atmaz mı? Avukat tutarak yargıya gittik ve ilk arabuluculuk süreci başladı. Ne yazık ki Belediye parasının olmadığını bildirdi. Utandık.”

Haberin Devamı

TEFTİŞ UZUN SÜRMEZ

Yaklaşık 1.5 yıl önce bir gece yarısında Bodrum Belediyesi’nin imar müdürlüğü polis nezaretinde İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından aniden baskına uğramış ve Belediye Başkanı Ahmet Aras da üst düzey yönetim kadrosuyla birlikte İmar Müdürlüğü önünde topluca toplanarak basına açıklama yapmıştı. Bu kadar sürede bir teftiş bitirilemez mi? Bu Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı taciz etmek midir? Bodrum’a yönelik bu teftiş Türkiye genelinde kaç belediyede yapıldı?

SİVİL ANAYASA DAYATILAMAZ

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, 1 Eylül yeni adli yıl başlangıcı münasebetiyle mevcut yargı reformu çalışmalarını sürdürmenin yanı sıra sivil anayasa için de çalışmaya başlayacaklarını duyurdu. Sivil anayasa çalışmaları, dernek üyesi olması gerekmeden, iş dünyası, STK’lar, akademi, medya ve ilgili kesimlerin katılımına da açık olacak. Av. Mehmet Gün’ün vurgulamaları özetle şöyle:

Haberin Devamı

“Sürdürülebilir yargı bağımsızlığı sivil anayasa ile mümkün. Sivil anayasa dayatılamaz, uzlaşma ile oluşturulur. İstikrarın şartı, şeffaf, hesap verir ve tam bağımsız yargı... Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılında, ekonomik istikrar için, daha iyi yargı ve sivil anayasa şart.”

BİLİYOR MUSUNUZ?

- Küresel Denge Derneği’nin, hazırladığı İstanbul ve İzmir’de iklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyesinin yükselmesiyle yaşanabilecek olumsuzluklarının incelendiği ‘İstanbul ve İzmir İlleri için Deniz Seviyesi Yükselmesi ve Olası Etkileri’ raporunun 7 Eylül Perşembe Moda Double Tree by Hilton Juniper Salonu’nda açıklanacağını....

-CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur’un esnaf kefalet kooperatiflerine plasman akışının artırılması ve özellikle deprem bölgesi esnafına kredi sağlanması konusunu Meclis gündemine taşıdığını...

MESAJ PANOSU

Haberin Devamı

- Orman alanlar için bir yasa istiyorum. Yangın çıkan yerlere 100 yıl süreyle imar izni verilmez diye... Allah’ını seven, vatanını seven desteklesin. Leyla Emeç T.

Sokakta çöp toplamak görevin değilse de çöp atmamak sorumluluğundur. Recep YALÇIN

 - CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Üreticilere destek verin, anız yangınlarını önleyin. Toprağımız kadar geleceğimiz de yanıyor” açıklamasını yaptı.

 - Sosyaldemokrat Halk Dernekleri Federasyonu (HDF), Almanya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTED) Almanya Türk Toplumu’nun kurucusu, Almanya’da sivil toplum örgütlerinin önderlerinden CHP-Berlin üyesi Dr. Ertekin Özkan‘ın vefatı büyük üzüntü yarattı.

Yazarın Tüm Yazıları