Biden, ABD Anayasası’nın 4 maddesini ihlal etti

ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan dolayısıyla yeniden ‘Ermeni Soykırımı’ iddialarını tanıyan bir bildiri yayımlaması bir kez daha büyük tepkilere yol açtı.

Haberin Devamı

Ancak bu kez ABD’de yaşayan Türklerin en önemli çatı kuruluşu olan ve kısaca ATAA diye bilinen Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin (Kurulu’nun) yöneticileri, Başkan Biden’a bir mektup göndererek ABD Anayasası’nın dört maddesini ihlal ettiğini öne sürdüler, kendisini tutumunu gözden geçirmeye davet ettiler.

- İlk olarak Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Şükrü Elekdağ tarafından gündeme getirilmiş olan bu tez, ABD Anayasası’nı esas alan bir dizi hukuki mütalaaya dayanıyor.

- ATAA’nın mevcut Başkanı Mazlum Koşma, Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Bülent Başol, Kurucu Başkanı Prof. Dr. Ülkü Ülgür ve eski başkanlarından Ergün Kırlıkovalı, birlikte imzaladıkları mektupta Başkan Biden’a şöyle seslendiler:

(Mektup ayrıca geçmiş başkanlara ve senatörlere de gönderildi.)

Haberin Devamı

“Türk Amerikan toplumunun temsilcileri olarak bizler, bu mektubu Osmanlı İmparatorluğu’nun 1915’te Ermeni vatandaşlarına soykırım yaptığını iddia ettiğiniz o talihsiz 24 Nisan 2022 tarihli mesajınızdan duyduğumuz derin hayal kırıklığını ve üzüntülerimizi ifade etmek için kaleme aldık. Bu iddianız hukuki yollardan veya tarih araştırmaları ile hiçbir zaman ispat edilememiştir.

- Yeni seçilmiş Başkan olarak, devir teslim töreninde Amerikan Anayasası’nı ‘korumak, gözetmek ve savunmak’ için büyük bir ciddiyetle yemin ettiniz. Bütün bunlara rağmen, Sayın Başkan, Amerikan Anayasası’nın en az dört maddesini ihlal ettiniz.

- 24 Nisan mesajınızın Amerikan Anayasası’nın adil olma prensibiyle ters düştüğüne inanıyoruz. 1. ve 2. ihlaller adil olmanın temel prensipleri ile, 3 ve 4’üncü ihlaller ise özellikle Türk Amerikalıların ‘adil yargılanma hakkı’ ile ilgilidir.

- Osmanlı İmparatorluğu veya yöneticileri hakkında böyle bir yargılama yoktur ve hiçbir yetkili mahkemeden soykırım suçu işlendiğine dair bir hüküm bulunmamaktadır. Bu durumda, çok net ifade edelim ki, sizin 24 Nisan mesajınız Amerikan Anayasası’na, Amerikan iç hukukuna ve uluslararası yasalara tamamen aykırıdır.

- İkinci ihlaliniz, Amerikan Anayasası’nın 1. maddesinin 9. fıkrasınca, güvence altına alınmış olan “hukukilik prensibi” ile ilgilidir. Bu bölüm, makabline şamil yasalar (ex post facto laws) yapılamayacağını ve kimsenin böyle yasalarla geriye dönük olarak yargılanamayacağını teminat altına almıştır.

Haberin Devamı

- Anayasanın bu maddesine göre işlendiği tarihte suç sayılmayan bir eylem, daha sonra çıkarılan yeni bir yasa ile suç haline getirilemez. Soykırım 1915’te ne sözcük ne de kavram olarak bulunmamaktaydı. İlk defa 11 Aralık 1946’da BM Genel Kurulu dokümanında suç olarak tarif edilmiş ve 9 Aralık 1948’de de BM Genel Kurulu tarafından yasa olarak düzenlenmiştir (codified). 1948’deki soykırım kavramını geriye dönük işleterek 1915 olaylarını yargılamak mümkün değildir. Bu nedenle, Sayın Başkan, 24 Nisan mesajınız şüphesiz Amerikan Anayasası’nın 1. madde 9’uncu fıkrasının metnine ve ruhuna tamamen aykırıdır.

- 3 ve 4’üncü ve en önemli ihlalleriniz ise Türk-Amerikalıların, Amerikan Anayasası’nın 5 ve 14’üncü değişiklikleri (Amendments) ile güvence altına alınmış olan, ‘adil yargılanma hakkı’ (Due Process Rights) ile ilgilidir.

Haberin Devamı

Şuna kuvvetle inanıyoruz ki, Türk Amerikalıların adil yargılanma hakkı göz ardı edilmiştir.

- Bütün bunlara ek olarak, 24 Nisan 2022 mesajınız, Ermeni soykırımına karşı görüşlerin açık ve dürüst tartışma ortamını boğmakta, ‘görüş ayrımcılığı’ yapmakta ve bu suretle Amerikan Anayasası’ndaki ifade hürriyetini emreden Birinci Değişiklik’le (First Amendment) çatışmaktadır.

- Sayın Başkan, size kendi sözlerinizi hatırlatmak isteriz: “Amerika bir fikirdir. Her ordudan kuvvetli, her okyanustan büyük, her diktatör ve zalimden daha güçlü bir fikir. O fikir, dünyadaki en umutsuzlara bile umut verir, herkese saygınlıkla muamele edilmesini garantiler ve nefrete asla güvenli bir liman sağlamaz...”

Haberin Devamı

- Sayın Başkan, Türk-Amerikan kökenli halk olan bizlere saygınlıkla muamele edilmiyor. Maalesef, 24 Nisan mesajınız nefrete güvenli bir liman sağlıyor ve barışın inşasına yardım etmiyor, çünkü K-12 okullarına giden çocuklarımıza zorbalık taslanması ve sataşılması başladı bile.

- Sayın Başkan, soykırım iddialarını araştırmak için kurulacak bir Ortak Tarih Komisyonu, bizleri ileri götürecek olan samimi, dürüst, ahlaklı, mantıklı ve etkili tek yaklaşımdır. Basmakalıp önyargının ve karalamanın değil, araştırma ve diyaloğun barış ve uzlaşmaya doğru giden yolu inşa edebileceğine inanıyoruz.

Saygılarımızla. ”

NOT: Bu mektubun tam metninin İngilizcesinin internetteki linki :
https://avim.org.tr/en/Duyuru/ATAA-US-PRESIDENT-BIDEN-DISREGARDED-FOUR-ARTICLES-OF-THE-U-S-CONSTITUTION-BY-DESCRIBING-THE-1915-EVENTS-AS-GENOCIDE

Haberin Devamı

Mektubun Türkçe çevirisinin linki: 
https://www.ataa.org/pdf/ATAA_Biden_Letter_Turkce.pdf

TÜRKLER VE KÜRTLER

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, “Millet İttifakı’nın HDP ile organik ve inorganik, resmi veya gayri resmi hiçbir ilişkisi yok. HDP’nin neden aday çıkarmadığı soruluyor. HDP’ye oy verenler genelde Kürt seçmenler olarak adlandırıldığı için bu bağlamda söylüyorum, ülkenin sorunları sadece Türk vatandaşların değil, Kürt vatandaşların da sorunu. Dolayısı ile Kürt vatandaşlarımız da bu sistemin değişmesini istiyor. Bundan daha tabii bir şey de olamaz” ifadelerini kullandı.

GÜNÜN SÖZÜ

ULUSAL ve uluslararası en büyük markamız Mustafa Kemal Atatürk’tür.”

 Prof. Dr. Çağrı ERHAN

BİLİYOR MUSUNUZ?

- DEPREMDEN etkilenen bölge esnafını desteklemek amacıyla İstanbulu’da Dayanışma Pazarı kurulacağını, İBB’nin desteğiyle Kadıköy’de 28 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek pazarda (Festival Park Kadıköy), yöresel ürünler sergilenerek satışa sunulacağını...

- GP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ABB Başkanı Muhittin Böcek’i ziyaret edip deprem bölgesindeki çalışmaları için “Bu görevi hakkıyla yaptığınıza şahidim” diyerek kendisini kutladığını...

DİYD’DEN ÇAĞRI

YARGININ sorunlarına çözüm üretmek için gönüllü çalışan, siyaseten tarafsız bir düşünce kuruluşu olan Daha İyi Yargı Derneği (DİYD) bu seçimlerde göreve gelecek cumhurbaşkanı ile parlamentoyu ilk iş olarak ülkemizin öncelikli meselesi olan yargı reformunu gerçekleştirmeye davet eden bir açık çağrı yayınladı. (www.dahaiyiyargi.org)

MESAJ PANOSU

- GENÇLER merhaba, sizi Ümit Özlale (@UmitOzlale) ile tanıştırmak istiyorum. Siyasi arenada etkili bir insan olmanın yanı sıra, ülkemize hizmet etmek için yoğun çaba harcayan özverili çalışmaları ile, tutarlı duruşuyla örnek bir insan. Dilerim tüm vekil adayları bir gün Ümit Hoca gibi idealist insanlardan olur. Nilay ATEŞOĞLU

Yazarın Tüm Yazıları