Bayraktar’dan 20 YİHA istiyoruz

Türkiye milli uçaklarda, insansız hava araçlarında dünyada destan yazıyor. İHA’larda, SİHA’larda dünya liginde şampiyon ülke konumuna geldi. SİHA’lar Libya’da Azerbaycan’da savaşın yönünü çevirdi. Dünyada korkulan, kıskanılan, imrenilen, övülen bir gerçek oldu Türk SİHA’ları. Evet bu işin arkasında tanıdık bir isim var.

Haberin Devamı

Selçuk Bayraktar; SİHA’ların efendisi. Mütevazı, çalışkan, yorulmaz, dirençli kimliği ile bu başarının arkasındaki adam... Evet, Erdoğan’ın damadı. Bu olgu SİHA’ların üretiminde, babadan havacı bu delikanlının önünü açtıysa ne mutlu Türkiye’ye. Şimdi sözümüz Selçuk Bayraktar’a; 2022 yazı başına kadar Türkiye sizden 20 adet YİHA istiyor... YİHA, Yangın İnsansız Hava Aracı. Sizin elinizdeki teknolojik düzeyde bunu üretmenin çok zor olmayacağına inanıyoruz.

Hele SİHA’larda milli motor denemeleri artarken. Sizin dünyanın parmak ısıracağı en gelişkin YİHA’ları kısa sürede üretip devreye sokacağınıza inanıyoruz.

İlk planda belki bir, iki, üç, beş YİHA... Ama Türkiye gibi bir ülkenin en az 20 uçaklık bir yangın söndürme filosuna ihtiyacı var. Sadece orman değil, her türlü yangında hemen devreye girebilecek YİHA’lar filosu. Üstelik, önümüzdeki yıllarda, daha da ısınacak ve muhtemel yine yanacak olan Akdeniz ülkelerine ve kuzey ülkelerine de kiralanabilecek, destek için yollanacak YİHA’lar. Maksimum su, kimyasal, köpük kapasitesine sahip, yangınların dibine kadar girebilecek yüksek manevra kabiliyeti taşıyan Türk yangın uçakları. Dünyanın kıskandığı uçaklar. Akdeniz’de yangınlarda efsane olacak, herkesin yardımına koşacak uçaklar. Türk SİHA’larından sonra Türk YİHA’ları. Evet Selçuk Bayraktar’dan bunu istiyoruz, bunu bekliyoruz. Tarih önünde cümleyi daha net yazalım: Türk milleti sizden bunu bekliyor.

Haberin Devamı

Kerem ÇALIŞKAN-Gazeteci

GÜNÜN SÖZÜ

“İtibardan tasarruf olmaz zihniyeti değişmeli, tedbirden tasarruf olmaz.”

(Muhammet TOKAT-Milas Belediye Başkanı)

İBB’nin Bakırköy’deki ek hizmet binası işi biraz karışık
İMAMOĞLU, ESKİ-YENİ CHP’Yİ DİNLEMİYOR

İBB Meclisi’nde Türkiye’de ilk defa protokol yapmak sureti ile bir kaçak yapı yasal hale getirilmişti! Protokol içeriği kısaca kaçak yapının bir bölümünü İBB’ye bağışlayın, bizde yasal hale getirelim anlayışındaydı.

İmar planı değişikliği yaparak kaçak bölümlere ‘af getirmesi’ karşılığında İBB’ye verilen binalar bugün ek hizmet binası olarak kullanılıyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘israf’ olarak nitelediği, başkana özel 18 makam odasından en lüks olanı da bu binada bulunuyor. İBB CHP Grubu bu plan değişikliğine ret oyu kullandı. O dönem meclis üyeleri Av. Taner Kazanoğlu (şu an İzmir BB Meclis Üyesi), Nadir Ataman (İBB Meclis üyesi) ve Hüseyin Sağ (taça çıkarılmış durumda) konuyu yargıya taşıdılar; ilk olarak imar planları istinaf mahkemesi tarafından şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesi ile iptal edildi. Peki ne oldu? Ekrem İmamoğlu CHP’li meclis üyelerinin açtığı ve kazandığı mahkeme kararına itiraz etti, konu Danıştay’a taşındı. Danıştay’ın oybirliği ile aldığı kararda, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesince verilen karar, hukuka ve usule uygun bulundu ve bozulmasını gerektirecek bir neden bulunmadığından onandı. Böylece AVM ve İBB Ek Hizmet Binası plansız kaldı. Mahkeme kararlarına uymak mecburi değil midir? İBB Başkanı İmamoğlu mahkeme kararı gereği kendi makam odası ve İBB’nin tüm üst düzey bürokratlarının makam odalarının bulunduğu, İBB’nin ek hizmet binasını boşaltacak ve kötü niyetli işinsanlarına örnek olması açısından yıkacak mı? Yoksa İstanbul’u kaçak binalardan yönetmeye devam mı edecek ya da mahkeme kararının arkasından dolaşıp İBB Meclisi’ne yeni bir plan yapılması için teklif mi sunacak? Peki, bu kadar zorlu bir süreç için AKP ne diyecek?

Haberin Devamı

AĞAÇ SAYISININ ARTMASI ŞART

TÜRKİYE’nin en büyük yangınının nedenleri ile ekosistem biliminin önemi ve eksikliğinin sonuçları üzerine bir makale yazan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Beslenme Bölümünden Prof. Dr. İbrahim Ortaş bakın ne diyor:

“Orman yangınları ile çok önemli miktarlarda atmosfere salınan karbondioksit ve diğer gazlar, iklim ve canlıları da etkilemektedir. Sanayi Devrimi’ne kadar 280 ppm (milyonda bir partikül) olan CO2 salınımı sonrasında, özellikle de son 100 yılda hızla artarak 417 ppm düzeyine ulaşıp iklim değişimlerinin hızlanmasına neden oldu. Bu sonuca göre CO2’nin daha çok tutulması için tüm dünyada ağaç sayısının arttırılması şarttır. Orman ve doğal bitki örtüsünün mikro klima üzerine etkisi olduğu gibi yangın sonrası oluşacak yeni iklim de bitki örtüsünün yapısını belirleyecektir.”

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU
TATİLİ İHMAL ETMEYELİM

BİROL Akman, Prof. Dr. Muharrem Tuna, Ertan Ustaoğlu, Suat Tural, Yavuz Yıllık ve Halil Cenk Gökalp’in başkanlıklarını yürüttükleri turizm dernekleri, tatil bölgelerinde büyük zarara sebep olan orman yangınları ile ilgili “Yangın bölgelerine destek olun ve o belgelere tatile gidin” çağrısında bulundular.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Bakan Bekir Pakdemirli’ye, 2020 eylülünde yayınlanan Orman Genel Müdürlüğü (OGM) 2019 yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda OGM tarafından hazırlanması gereken Uluslararası Norm ve Standartlara Uygun Ulusal Orman Envanteri’nin çalışmasının neden tamamlanmadığının kamuoyuna açıklanması gerektiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

DİSK kurucularından, Gıda İş ve DİSK eski Genel Başkanı, işçi sınıfının önderlerinden Kemal Nebioğlu’nun ölümünün 15. yıldönümünde dün Zincirlikuyu’daki mezarının başında anıldığını...

ÇÖPLÜK ‘EKMEK DİYARI’NI BİTİRDİ

SON yıllarda bölgede mantar gibi çoğalan vahşi çöp toplama tesisleri, yaylalarda hızla çoğalan ucube binalar ve denizi doldurma amacıyla açılan taşocakları Karadeniz’in yeşilini hızla solduruyor.

O çöplüklerden biri de Giresun’un ‘ekmek diyarı’ Çavuşlu bölgesinde bulunuyor.

Siyaseten sahipsiz belde ve ilçelere kurulan çöp depoları ve taşocakları Karadeniz halkını canından bezdirdi, sağlığı ciddi boyutta tehdit ediyor.

Giresun Valisi ve Belediye Başkanı, 1. lige çıkan Giresun’a gelecek takımları ‘kokuya’ boğdurmak ayıp olmaz mı? ÇED raporuna bir bakın, Görele Savcılığı’nın tesis yöneticileri hakkında soruşturma başlatmasına ne desin bu vatandaş!        Şükrü KARAMAN

Yazarın Tüm Yazıları