Ayçiçeği üreticisi perişan

Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, “Dünyada gıda güvenliği ve temini konusunda ciddi sıkıntılar yaşanması sonucu tarıma, üreticiye ve çiftçiye verilen destek ve değer daha da artmaktadır” açıklamasını yaptı. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Vahit Kirişçi’ye yönelik sorusunda “Trakya çiftçisinin sahipsiz ve çaresiz” olduğunu vurguladıktan sonra şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Gerçekleşen enflasyon oranları ve girdi maliyetlerindeki yüzde 300-500 oranlarındaki fahiş artışlar özellikle Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerimizde üretim yapan ayçiçeği üreticisini üretemez, toprağını ekemez hale getirmiştir.

Hükümetin yaşattığı yüksek enflasyon ve olumsuz ekonomik şartlara ilave olarak ayçiçeği taban fiyatlarının hâlâ açıklanmaması, üreticimize bir darbe daha vurmuştur.

Bu doğrultuda; Trakya bölgemizde ayçiçeği hasatının yüzde 60’ının tamamlandığı 6 Eylül 2022 tarihi itibarıyla ayçiçeği taban fiyatları neden hâlâ açıklanmamıştır, taban fiyatlarının geç açıklanması sonucu zarar gören üreticimizin mağduriyetini nasıl karşılayacaksınız? Ayçiçeği üreticisinin en önemli üretim girdilerinden olan mazota, gübreye son bir yılda 3 kat, 5 kat zam geldiği göz önüne alındığında üreticinin üretmeye devam etmesi için en az 16-17 TL/Kilo fiyatın acil olarak açıklanması konusunda çalışmanız var mıdır, yoksa, taban fiyatlarını açıklamayı geciktirdiğiniz her bir gün üretici daha büyük zararlara uğrayacaktır, bu zararları nasıl telafi edeceksiniz? Tüm güçlüklere rağmen toprağını ekmeye, hasatını yapmaya çalışan Kırklareli’nin vefakâr ayçiçeği üreticisinin önümüzdeki yıl daha fazla ekim yapmasını ve daha fazla kazanmasını sağlamak amacıyla hangi ek tedbirleri alacaksınız, ilave hangi destekleri vereceksiniz?”

Haberin Devamı

GÜNÜN HABERİ
Rize’de su sıkıntısı oluyorsa

TÜRKİYE’nin en çok yağış alan kenti Rize’de su sıkıntısının başlaması ciddi bir uyarıdır. Belediyenin su tasarrufu çağrısıyla giderilmeyecek kadar da büyük bir sorundur. Kalıcı çözüm; doğal bitki örtüsünü yok eden ve doğaya zarar veren uygulamalardan hızla vazgeçmektir.  Faruk ÇEBİ

‘TATİL BİZ EMEKLİLERİN DE HAKKI’

EMEKLİ gazeteci Şükrü Karaman yukarıdaki mesajı köşemize gönderdikten sonra “Akdeniz’deki kamu sosyal tesisi ve konukevleri emekli, dul ve yetime ücretsiz ayrılmalı” diyor.

Emeklinin tatil için özendiğini söyleyen Karaman ekliyor:

“Rusya’nın doğalgaz akışını kestiği Avrupa ülkelerindeki emekliler, kış mevsimini Türkiye’de geçirmeye hazırlanıyor. Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri doğalgaz tüketimini en aza indirmek için emeklilerini Antalya’ya gönderecek. Bunun ekonomiye ve istihdama katkısı vardır. Ancak yabancılarla birlikte Türk emeklilerine de Antalya’da dinlence olanağı sunulmalı. Ailesi ile yıllardır gönlünce tatil keyif süremeyen emeklilerimiz kamu sosyal tesislerinden yararlanabilir.

Haberin Devamı

Antalya ve Akdeniz’in diğer illerindeki sosyal tesisler eylül ve ekim aylarında ücretsiz veya çok düşük tutarla emekliye tahsis edilmeli.

Çok değil 10 gün. Belirli tutarda teşvik veya karşılıksız kredi de verilemez mi? Yabancı turistler ülkenin keyfini çıkarırken bizimkiler neden onları uzaktan izlesin?”

DORSAY VE POLEMİKLERİ

ATİLLA Dorsay’ın ‘Tartışmalar, Polemikler, Kavgalar’ (Remzi Kitabevi) kitabı çıktı. Dorsay’ı dinliyoruz:

“Bu kitapta yazarlık hayatımda yaşadığım başlıca tartışmaları anlattım: kimileri neredeyse kavgaya dönüşen. Öylesine saygın hatta efsane kişilerle takışmışım ki... Şaşırtıcı bir kendine güvenle, hemen hepsinde kendi haklılığıma inandığım, eskaza öyle değilse sonunda bunu açık yüreklilikle itiraf ettiğim polemikler.

Haberin Devamı

Aziz Nesin’le, Attilâ İlhan’la, Ertem Eğilmez’le, Vedat Türkali’yle, Metin Erksan, Halit Refiğ gibi ulusal sinema ustalarıyla. Ya da Yavuz Özkan, Yavuzer Çetinkaya gibi dönemin gençleri, Ankaralı sinemacılar, Yeşilçam’ın tüm kurumları, hatta Onat Kutlar’la bile... Ya da sevgili Atıf Yılmaz’ı bir kadın yazara karşı kahramanca savunuşum! Ayrıca Serdar Turgut’tan Savaş Ay’a, Emre Aköz’den Murat Birsel’e, hatta Ayşe Arman’a kadar. Önemli bir tartışma: ‘Ülkemizde çekilen yabancı filmler’ konusu. Ve o inanılmaz ‘Gözde’ kavgası. Hepsi sizi bekliyor.”

ROTA KOCATEPE’DEN İZMİR’E

HER yıl tekrarlanarak geleneksel hale getirilmesi hedeflenen ve dünyada bir ulusun kazandığı zafer rotasında, daha önce eşi benzeri bulunmayan bir anı ultra maratonu olan Zafer Ultra Maratonu, 30 Ağustos’ta Afyon Kocatepe Anıtı’ndan başlamıştı. 295 kilometrelik Zafer Ultra Maratonu, atalarımızın kahramanlık destanının rotasında, Afyon Kocatepe’den İzmir’e koşularak tamamlandı. “Afyon-Kocatepe, Kütahya-Dumlupınar, Manisa-Salihli, Turgutlu” ve son olarak “İzmir-İnciraltı” güzergâhında devam eden ultra maraton koşucuları, İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda yoğun ilgi ile karşılandı.

Haberin Devamı

SAVUNMASIZ BIRAKILAN EGE ADALARI

“HALEN Ege Denizi’nde Yunan işgali altında bulunan 20 ada ve 2 kayalıktan oluşan vatan toprağını kurtarmak zorundayız. Bunun için önce diplomatik yollardan, gerekirse konuyu NATO’ya ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyarak bunların asıl sahibi Türkiye’ye geri verilmesini istemeliyiz. Bu girişimlerden sonuç alınamadığı takdirde Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51. maddesinde öngörülen ‘meşru savunma’, uluslararası hukuk çerçevesinde kullanabileceğimiz hakkımızdır.”

Prof. Dr. Hikmet Sami TÜRK

SAĞLIK TURİZMİ SORULARI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizin sağlık turizmi yatırımlarıyla ilgili şu soruları sordu:

Haberin Devamı

Sağlık turizmine yönelik hukuki düzenlemeler tamamlanmış mıdır?

Akreditasyon ve denetim altyapısı güçlendirilmiş midir? Son üç yılda ülkemize tedavi için gelen kişi sayısı kaçtır?

Medikal turizmin, termal turizmin yanı sıra yaşlı ve rehabilitasyon turizmiyle olan entegrasyonu sağlanmış mıdır?

Sağlık turizmi alanında ülkemizin tanıtım ve pazarlamasına yönelik çalışmalar hangi aşamadadır?

Yazarın Tüm Yazıları