Atatürk kimdir

- Türkiye Cumhuriyeti’nin önderidir.- Eşsiz bir devlet adamıdır.- Bugün ölümünün 85’inci yıldönümüdür.- Onu saygı ile anıyoruz.

Haberin Devamı

ADNAN Nur Baykal’ın, uzun yılları bulan bir çalışma ile ‘Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları’ kitabından bazı sunuşları anlatmaya devam ediyoruz.

‘Adam yetiştirme’ nedir?

“Herkesin kendine göre bir zevki var. Kimi bahçe ile uğraşmak, güzel çiçekler yetiştirmek ister. Bazı insanlar da adam yetiştirmekten hoşlanır. Bahçesinde çiçek yetiştiren adam çiçekten bir şey bekler mi? Adam yetiştiren adam da, çiçek yetiştirendeki duygularla hareket edebilmelidir. Ancak bu biçimde düşünen ve çalışan adamlar ki, memleketlerine milletvekillerine ve geleceğe faydalı olabilirler.”

(Atatürk’ten Anılar: Kemal Arıburnu, S: 332)

Tanıklar Atatürk’ü anlatıyor:

“ATATÜRK milli bir banka kurulmasına karar veriyor. Bir dostuna ‘Bankanın başına getirmek için İktisat Vekili Celal Bey’i düşünüyorum’ diyor. Benim onun ahlakına çok itimadım vardır. ‘Kendisi ne der’ diyor. Muhatabı:

Haberin Devamı

* “Efendim. Celal Bey siz ne emrederseniz gözünü kırpmadan yapacak kadar size bağlıdır” cevabını veriyor. Aradan zaman geçtikten sonra Atatürk, Celal Bey’i çağırıyor ve doğudan konuyu açıyor. Celal Bey yine her ne emrederse yapacağını tekrarlıyor. Bu sefer Atatürk “Ama vekilliği terk etmek lazım gelecek” diyor. Atatürk bu sefer daha ileri gidiyor.

“Mebusluğu da bırakman lazım gelecek.”

“Bırakırım paşam...”

O vakit Atatürk, Celal Bey’in omuzunu tutuyor “Haydi işe başla, göreceksin muvaffak olacaksın” diyor ve şu sözleri ilave ediyor: “Bu iş için lazım olan bütün kaliteler sende vardır. Ben senin namusuna ve ahlakına kayıtsız itimat ederim.” (Atatürk’ün Bilinmeyen Hatıraları, Münir Hayri  Egeli, S.101)

GÜNÜN SÖZÜ

“Düşündüklerimize pek uygundur. Hemen işe başlanılmasını dilerim.”

(Atatürk’ün Son Günleri; Cemal Kutay, S.109)

ATATÜRK’TEN ALINACAK DERSLER

* Kendinizden verdiğiniz hiçbir şey sizden bir şey eksiltmez.

* Çalışanları teşvik edin, destekleyin, rehberlik edin ve başarısızlığa uğradıklarında savunun.

* Çalışanları, ‘müteşebbis’ olarak geliştirin ve destekleyin, zekice risk almalarını teşvik edin.

* Çalışanlara düşüncelerini ve tavsiyelerini sorun. Bu onların perspektiflerini genişletir ve genellikle yararlı fikirlerin doğmasına yol açar.

Haberin Devamı

ATATÜRK DİYOR Kİ:

ATATÜRK
kısa bir zamanda yapılmasını istediği bir işi bir bakandan istiyor.

* Efendim vakit çok az cevabını alınca:

* Efendi, sen ne söylüyorsun! Biz 20 günde opera yazmış, bestelemiş ve oynatmış bir milletin içindeyiz. Elverir ki, elebaşı davasına inansın!...diye bağırıyor. (Nükte ve Fıkralarla Atatürk, Niyazi Ahmet Banoğlu, S: 313)

AYLIKLAR ERİYOR

ATEŞİ
söndürülemeyen enflasyon ile hayat pahalılığı karşısında aylık ve maaşlar iyiden iyiye kuşa dönerken, milyonlar bir ölçüde soluklanmak için yılbaşında yapılacak zammı gözlemeye koyuldu. Ancak memur ve emekliye ocak ayında refah payı verilmeyeceği savlanıyor. Eğer bu yönde karar alınırsa 6 aylık enflasyon zammı son derece yetersiz kalır. Aylık ve maaş artışı iki ay içinde anlamını yitirmez mi?  Şükrü KARAMAN

Haberin Devamı

KORKULU GÜNLER

SUYUMUZ
varmış gibi yaşamamalıyız. Mega kente 15 gün içinde yağmur yağmazsa, yavaş yavaş su kesintilerinin başlayacağı açıklandı. Prof. Dr. Levent KURNAZ

MESAJ PANOSU

* ÖZGÜR Özel, emanetçi değil, gerçek başkan olacak. Artık, biraz gülümseyerek geleceğe umutla bakma zamanı. Bedri BAYKAM

* YEREL seçim sınavında gelmiş geçmiş en yüksek notu alan belediye başkanı olarak çıkmayı umut ediyorum. Ekrem İMAMOĞLU

BİLİYOR MUSUNUZ?


* VAN depreminde hayatlarını kaybeden DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Amir’in dün anıldığını...

* YAZAR Muzaffer İzgü anısına düzenlenen ‘2023 Muzaffer İzgü Çocuk Romanı Yarışması’nda ödülün Deniz Alev Suer’in ‘Bir Garip Köy Lokantası’ adlı romanına verildiğini...

Haberin Devamı

* İşinsanı M. İmer Özer’in, ikinci kitabı ‘A.C.A.Y.İ.P. Marka Satar’ın (Elma Yayınevi) okuyucular ile buluştuğunu....

* İSMET Değirmenci’nin ‘Bul Beni’ başlıklı yeni kişisel sergisinin, 15 Kasım Çarşamba Brieflyart Galeri’de açılacağını...

Yazarın Tüm Yazıları