İstanbul’da türünün en iyisi KIYI

Tarabya’daki Kıyı, kanımca İstanbul’daki en iyi iki balık lokantasından biri. Elbette yemek kalitesi dışında değişkenler de önemli. Masa düzeni, temizlik, servis kalitesi, yemeklerin önünüze ne çok hızlı ne çok yavaş gelmesi, müşteri niteliği... Bütün bu faktörler göz önüne alınırsa Kıyı, türünün en iyisi.

Haberin Devamı

Kıyı’ya senede bir gidiyorum. En takdir ettiğim özelliklerinden biri de tutarlılık. Kalite hep aynı. Beni görünce tanıyorlar ama muamele herkese iyi. Bundan ve yemek kalitesinden dolayı müdavimleri çok olan bir müessese. Hak ediyorlar başarılarını. İşler sosyal medyayla değil, müdavimlerin arkadaşlarını getirmesiyle yürüyor. Yapay nedenle değil, gerçekten iyi olduğu için dolu. Bir balık lokantası için bu çok önemli.

İstanbul’da türünün en iyisi KIYI
Dolu olmak, yüksek sürüm demek. Bu durumda taze balık almak ve sürekli almak mümkün. Duyduğuma göre Kıyı, mezatlarda en çok parayı verip en iyi balıkları alan bir-iki lokantadan biri. Pişim de başarılı ve yerine oturmuş olunca ortaya çıkan sonuç dört dörtlük.

Haberin Devamı

Tek değişen, ziyaret ettiğiniz zamana göre balık türlerinin farklılaşması. Örneğin ağustosta giderseniz belki kalkan olmaz ama nefis bir sardalye bulursunuz.
İstanbul’da türünün en iyisi KIYI
İstanbul’da türünün en iyisi KIYI
Haydar Aliyev Cad. 186/A Tarabya / Tel: (0212) 262 00 02

Tarama nefis

Kıyı’da beni cezbeden sadece balıklar değil. Mezeler de iyi. Örneğin tarama. Genelde Yunanistan’da tarama bizden iyi. Ama Kıyı’nınki oradaki iyi bir tarama kadar iyi. Sazan yumurta, zeytinyağı ve limon. Bu malzemelerin devamlı çırpılarak özenle tarama yapıldığı belli. Muhteşem.

Aynı özeni diğer mezelerin hazırlanışında da görüyorsunuz. Örneğin torik lakerda. Tuzunu iyi emmiş. İyi temizlenmiş. Oldukça yumuşak bir dokusu var. Bir tık daha sert olabilir bana göre. Çoban salatası da iyice. 20 saat önce hazırlanıp dolapta beklememiş. Daha iyi olması için domates kalitesinin iki-üç çıta yükselmesi lazım.

***

Buna karşılık yeşil salata çok iyi. Bol yeşillik, dereotu, roka ve iyi bir sos. Kolay görünüyor ama bu kadar iyisi çok nadir karşıma çıkıyor. Sirke olarak elma sirkesi kullanılmış ve yerinde bir seçim. Başka yerler soya sosu falan derken mahvediyorlar salataları.

Gümüş balığı kızartma da başarılı. Yağını çekmemiş ve kuru değil. Ama bir önceki gidişimde içi sanki daha da suluydu. Öte yandan, gümüşle gelen tarator, gerçek tarator. Ceviz, sarmısak ve ekmek kabuğu. Ben olsam sirke oranını artırırım ama burası zevk meselesi. Birçok lokantanın tarator diye mayonez, yoğurt falan yedirmesine illet oluyorum.

Haberin Devamı

Ahtapot salatası çok başarılı. Kereviz sapı çok yakışmış. Vantuzu alınmamış. Doku iyi. Tuzu, biberi, vinegreti yerinde. Kalınlığı da çok doğru. Ne çok ince ne çok kalın. Eğer daha aromalı bir zeytinyağı bulunsa bence 10 üzerinden 10 olur. Aynı başarıyı kalamarda da gösteriyorlar. Hem ızgara hem de tava deniyoruz. Yerli kalamar. Tavanın bulamacı incecik. Izgara da sert değil ve her lokmadan lezzet fışkırıyor. Bence ikisini de denemeli.

Ahtapot sa-latası çok başarılı. Kereviz sapı çok yakışmış. Vantuzu alınmamış. Doku iyi. Tuzu, biberi, vinegreti yerinde. Kalınlığı da çok doğru. Ne çok ince ne çok kalın.
İstanbul’da türünün en iyisi KIYI
Kıyı, yerli kalamar kullanıyor. Tavanın bulamacı incecik. Izgara da sert değil ve her lokmadan lezzet fışkırıyor. Bence ikisini de denemeli.

Kalkanın yakası

Haberin Devamı

1.5 kiloluk küçük kalkan ızgarayı üç kişi paylaşıyoruz. Kalkan elbette küçük olduğu için fazla jelatinli değil. Ama yoğun ve sulu. Izgara mükemmel. Deniz tuzu ve zeytinyağı kullanılmış. Yanında, bahsettiğim yeşil salatayla harika gidiyor.

Kalkan yerken yanağın, yakanın, sırtın ayrı ayrı tatlarına bakmak ve kemikleri kemirerek jelatinini de yemek gerekiyor. Kalkandaki doku çeşitliliği biraz koyun kelle gibi. Olağanüstü. Bana göre en leziz kısmı, kalkanın yakası.

***

Tatlı olarak ayva, şekerpare ve kabak tatlısı geliyor arkadaşlarıma. Benim önüme ise temiz bir peçete! Ama dayanamayıp ayva ve kabağın tatlarına bakıyorum. İkisi de çok iyi ama tercihim ayva. Şekeri fazla değil ve hafif karamelize olmuş. Ekşi-tatlı dengesi iyi ve doku olarak da ne fazla yumuşak ne fazla sert. Muhteşem Türk tatlıları...

Haberin Devamı

Garsonumuz Macit Bey’in servisi de dört dörtlük. O da yemekler gibi dengeli. İşinin ehli, saygılı ve masaya ne zaman nasıl müdahale edileceğini çok iyi biliyor. Sorularımı da iyi cevaplıyor çünkü yemekler konusunda bilgili. Bu çok önemli. Bu anlamda geleneksel değil modern servis elemanı ama bu modernlik, geleneksel misafirperverliğin üzerine inşa edilmiş. Kıyı felsefesini tam yansıtıyor. Klasik ve geleneksel meze ve deniz ürünleri, çağdaş bir anlayış ve ambiyansla birleşince müşteriyi mest ediyor.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları