Vatandaşı fırsatçının eline bırakamayız

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki son Bakanlar Kurulu toplantısında ekonomiyle ilgili sunum yaptı, makro verilerdeki toparlanmayı ortaya koydu. Ancak, kendisi dahil gıda fiyatları ilgili bakanlıkların üzerinde durduğu sancı oldu:

Haberin Devamı

- Maalesef meyve-sebze fiyatlarında hedeflenen iyileşme sağlanmış değil.

Albayrak, bu noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan izin istedi:

- Gıda fiyatlarını yukarı çeken nedenlerle ilgili uzun vadeli çözümlerimiz var. Müsaadeniz olursa ilgili Bakan arkadaşlarımla sıkıntıyı kısa vadede çözebilecek bir formül geliştirelim.

Albayrak, Cumhurbaşkanı’ndan müsadeyi aldıktan sonra Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yle birlikte bir çalışma odasına geçti. Gıda İzleme Komitesi’nde ayrıca beraber çalıştıkları Bakan arkadaşlarına Bakanlar Kurulu’ndaki sözünü yineledi:

- Sebze-meyve fiyatlarındaki fahiş duruma kısa vadede bir çözüm bulmamız lazım.

Pekcan, Ticaret Bakanlığı ekiplerinin denetimler sırasında karşılaştığı bazı konuları paylaştı:

Haberin Devamı

- Sebze-meyvenin üreticiden tüketicinin sofrasına kadar olan yolculuğunda fırsatçılık yapanların olduğunu denetimler sırasında da gördük. Fiyatı yükseltmek için ürünün bir bölümünü çürümeye bile terk edenler bile var.

Albayrak, iki Bakan arkadaşıyla konuya yaklaşımını paylaştı:

- Bizim vatandaşı fırsatçıların eline bırakmamamız lazım. Fırsatçıların önünü kesecek bir formülü hızla devreye almamız lazım.

Üç Bakan’ın ortak toplantısında şu formül ortaya çıktı:

- İstanbul ve Ankara’dan başlayarak büyükşehir belediyeleri devreye girse. Ürünü doğrudan seradan alıp, vatandaşa satsa, aradaki zincirde yer alan fırsatçıları ortadan kaldırırız.

Albayrak, görüş birliğine vardıkları formülü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sundu:

- Belediyeler eliyle devreye girilirse sebze-meyve fiyatlarını fahiş hale getiren fırsatçıların önünü kısa vadede kesebileceğimize inanıyoruz.

Uzun vade için hazırlıkları olduğunu da aktardı:

- Seracılık desteği, paketleme ve tarıma dönük lojistik projeleri, Hal Kanunu’nda değişiklik, sebze-meyveyi uçtan uca izlemeyi sağlayacak uygulamalar başta olmak üzere uzun vadeli planlarımız da elbette var. Ancak, bunların devreye girmesi, oturması zaman alabilir. Biz belediyelerin devreye girmesi ile bu kış ve gelecek kış için sıkıntıyı atlatabiliriz. Zamanla asıl projelerimiz devreye girer.

Haberin Devamı

Albayrak, Cumhurbaşkanı’nın onayı üzerine İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarını aradı. Bu görüşmelerle birlikte sebze-meyvede “tanzim satış” devreye girdi. Sistemin yansımalarını, aksamalarını yakından görmek üzere kendisi de satış noktalarına giden Albayrak, tanzim satış konusunda yardımcısı Nurettin Nebati’yi görevlendirdi.

Büyük market zincirleri de “tanzim satış” noktaları oluşturunca, sistem vatandaşa ucuz meyve-sebze ulaştırılmasını sağlayarak kendini göstermeye başladı...

5 BİN 700 KİŞİYE 50 MİLYON EURO TAZMİNAT ÖDÜYOR

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Üsküp’te Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov’dan “Devlet Liyakat Nişanı” aldığı tören sonrası sohbet ederken bugünlerde yaşadığı en sıkıntılı süreci paylaştı:

Haberin Devamı

- Atatürk Havalimanı, İstanbul Havalimanı’na taşınınca biz de ciddi sayıda personelimizle vedalaşacağız. Vedalaşma süreci, yaptığım görüşmeler beni inanılmaz üzüyor.

Vedalaşmaları gereken personel sayısının 5 bin 700 olduğunu belirtti:

- İstanbul Havalimanı’nın ortakları, yöneticileri sağolsunlar bizdeki deneyimli personelin bir bölümünü işe almayı planladı. Onlarla tek tek görüşmeler yaptı. Yani, bizim vedalaşacağımız personelin bir bölümü İstanbul Havalimanı’nda çalışma şansını yakalayacak.

Söz konusu personelin bir bölümünün de TGS, Havaş gibi TAV’a ait ya da ortak oldukları şirketlerde değerlendirileceğini vurguladı:

- Kendi şirketlerimize alacaklarımız dahil, 5 bin 700 kişi ile Atatürk Havalimanı’nda helalleşme söz konusu olacak. Bu çalışma arkadaşlarımıza ödeyeceğimiz toplam tazminat 50 milyon Euro’yu bulacak.

Vatandaşı fırsatçının eline bırakamayız

Haberin Devamı

İstanbul’a dönüşümüzde bizi karşılayan bir TGS personeli bana döndü:

- Artık Atatürk Havalimanı kapanıyor değil mi efendim?

Açıklanan takvimi dikkate alarak yanıt verdim:

- Öyle olacak.

Ardından teşekkür etti:

- Bize burada babalık yaptınız. Allah sizden razı olsun.

O an anladım ki TGS çalışanı beni Sani Şener sanmış, o nedenle teşekkür etmişti. Havalimanından ayrılırken Şener’e mesajla TGS çalışanının mesajını aktardım.

5 bin 700 kişiyle vedalaşmak hiç de kolay bir süreç değil.

Umarım hepsi, başta İstanbul Havalimanı olmak üzere aynı sektörde yeni iş kapısından girme şansı yakalar...

TGS’DE ORTAKLIK DEVAM EDECEK

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener’e Havana (Küba) Havalimanı ihalesiyle ilgili son durumu sordum, anlattı:

Haberin Devamı

- İhaleyi kazandık ama imza ve devir süreci zaman alıyor. Malum, Küba özelleştirmeye pek alışkın değil.

Türk Hava Yolları’yla ortak oldukları TGS’yi merak ettim:

- TGS’deki ortaklığınız İstanbul Havalimanı’na taşınma sonrası da sürecek mi?

- THY ile TGS’deki ortaklık anlaşmamız yenilendi. Dolayısıyla TGS’deki birlikteliğimiz devam edecek.

Yazarın Tüm Yazıları