Kakao işlemek için Akra-İstanbul yatırım köprüsü kuracaklar

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika turunun 3’üncü durağı Abuja’da (Nijerya) konakladığımız otelin lobisinde Elvan Group Yönetim Kurulu Başkanı ve Şeker Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, Abidjan’da (Fildişi Sahili) pazar incelemesi sırasında çektirdiği fotoğrafı gösterdi.

Haberin Devamı

Fotoğrafta İstanbul Hububat, Bakliyat ve Yağlı Touhumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ile Kadiroğlu, Elvan Group’un şekerleme ürünlerini gösteriyordu.

 

Kakao işlemek için Akra-İstanbul yatırım köprüsü kuracaklar

 

Kadiroğlu, bölgeye ihracatlarıyla ilgili verileri paylaştı:
- Nijerya’ya 10, Gana’ya 6, Fildişi Sahili’ne de 5 milyon dolarlık şekerleme ihracatımız var. Ürünlerimiz Afrika’da 40 ülkeye ulaşıyor. Söz konusu ülkelere toplam ihracatımız 60 milyon doları buluyor.
Sonra Gana-İstanbul kakao ticaretini farklılaştıracak plana geçti:
- Gana’nın kakaosu oldukça iyi. Gana’dan kakao ithalatımız var. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu seyahati vesilesi ile Fransızlar’dan kalma bazı kakao işleme tesislerini gezdik. Onlardan birini alıp, kakaoyu Akra’da “masse” haline getireceğiz. O haliyle ithal edip, sonraki işleme adımlarını gerçekleştireceğiz.
Bunun için sektörden 10 şirketin biraraya geleceğini vurguladı:
- Akra ve İstanbul’da toplam 50 milyon Euro’luk bir yatırım planımız var. Bu yatırımla, sektörümüzün kakaoyu daha kaliteli ve uygun fiyata kullanmasının yolunu açacağız. Üreteceğimiz kakaonun yüzde 60’ını ortaklar kullanacak. Yüzde 40’ını da dünyaya satacağız.
“Alım gücü”nün birleştirmenin başarılı bir örneğini Zekeriya Mete’nin öncülüğünde gerçekleştirdiklerini kaydetti:
- İthalatta alım gücümüzü birleştirince, fiyatları, dolayısıyla maliyetleri aşağı çekmek mümkün oluyor. Şeker ithalatında bunu yapıyoruz. Şimdi aynı formülü kakao için hayata geçireceğiz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika turuna Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı eşlik ediyor.
150 işadamı da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın öncülüğündeki organizasyonla THY’den kiraladıkları uçakla aynı rotayı izliyor.
Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya Cumhurbaşkanları’nın verdikleri mesajlar, DEİK’in organizasyonuyla gerçekleşen iş görüşmeleri, tura katılan iş insanlarını cesaretlendiriyor.

 

 

Haberin Devamı

Nijerya’ya 200 milyon dolar yatırıyor, bebek beziyle işe başlıyor

 

Haberin Devamı


ABUJA’da konakladığımız otelin lobisinde STFA Yönetim Kurulu Üyesi Alp Taşkent, İnşaat Grubu Başkanı Mustafa Karakuş, Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eski Başkanı Oğuz Satıcı, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkan Yardımcısı Ömer Taviloğlu sohbet ederken sordum:
- Nijerya’da büyük iş yapan kim var?
3 gündür toplantolarda, uçakta birlikte oldukları için ortak yanıt aldım:
- Hayat Holding büyük bir yatırım yapıyor.
Hayat Holding Genel Sekreteri Osman Aksoy, sohbete katılıp, bilgi aktardı:
- Nijerya’da 200 milyon dolarlık yatırıma başlamıştık. Önce bebek bezi üretimiyle başlayacağız. Fabrika yaz aylarında devreye girecek. Sonra deterjan üretimi de söz konusu olacak.

 

 

Haberin Devamı

Gana’da 195 milyon dolarlık proje için kol kola girdiler

 

 

DOĞANLAR Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan’a Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Güney Amerika seyahati dönüşünde söz ettiği Dakar (Senegal) projesinde son durumu sordum, anlattı:
- 105 milyon dolarlık gar ve hal projesiz söz konusu. Orada artık işe başlama aşamasına geliyoruz.
Gana’dam bir proje bilgisini verdi:
- Yenigün İnşaat Gana’da 1.5 yıldır toplam 195 milyon dolarlık altyapı projesi için görüşüyordu. O proje için oraklık kurduk. Sayın Cumhurbaşkanımıza da projeyi anlattık. Birlikte işi alabileceğimizi düşünüyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları