Kahire’de gördüğünüz ‘olumlu havayı’ Ankara’ya yansıtın

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, önceki gün Kahire’de gerçekleşen Mısır-Türkiye İş Forumu sonrasında kendisine eşlik eden iş dünyası temsilcileriyle birlikte Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Tareq Qabi’nin ofisine gitti.

Haberin Devamı

Mısır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmed El Wakeel davet etmiş, önceki sabah Kahire’de Sisi darbesi sonrasındaki ilk Mısır-Türkiye İş Forumu gerçekleşmişti. Forumda Hisarcıklıoğlu’na Kahire Maslahatgüzarımız Ali Rıza Güney, İskenderiye Başkonsolosumuz Serdar Belentepe, TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, TOBB Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. (GTİ) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İcra Kurulu Üyesi feyiz Genç, Arkas CEO’su Can Atalay ve Polaris Park Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Özkan eşlik etmişti.

Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’na yürürlerken ekibe Bakan ile görüşme süresi aktarıldı:

Haberin Devamı

- Görüşme 20 dakika sürecek.

Tareq Qabi, ekiple 20 dakikalık buluşma sonrası Hisarcıklıoğlu’nu El Wakeel ile birlikte ayrıca görüşmeye aldı. Qabi’nin ilk sözü şu oldu:

- Kahire’de tanık olduğunuz “olumlu havayı” Ankara’ya yansıtmanızı rica ediyorum.

Hisarcıklıoğlu, görüşmenin tüm detaylarını hükümete ileteceğini belirtip, Mısır’da Türk şirketlerinin yaşadığı sorunlara geçti. Qabi, sözünü kesti:

- Bana şirketlerinizin şikayetçi olduğu “Üretici Kayıt Sistemi”ni hiç anlatmayın. Ben de özel sektör kökenliyim. Sorunu gayet iyi biliyorum. Döviz dengelerimiz 3-4 aya kadar oturur, o sistem de ortadan kalkar.

Hisarcıklıoğlu, gümrükteki keyfi uygulamalar, Ro-Ro seferlerinin durması, ödemelerdeki aksaklıklar gibi sorunları sıraladı, Qabi rahatlatmaya çalıştı:

- Mısır’da yatırım ve iş yapmak isteyen Türk şirketlerine ofisim açık. Onlara her türlü yardıma hazırım. Şunu bilin ki, yaşanan sorunların hiçbiri Türk firmalarına özel değildir.

Hisarcıklıoğlu, bir saati aşan görüşmede, Mısır Ticaret ve Sanayi Odası’na önerdikleri projeyi anımsattı:

- Türkiye’deki kara gümrük kapılarını modernize edip, işletmesini GTİ adlı şirketimizle yapıyoruz. Bu model, ülkemizdeki gümrük kapılarını çok rahatlattı. Model, Birleşmiş Milletler’de (BM) örnek gösterilen projeler arasına girdi. Aynı uygulamayı Mısır Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte ülkenize taşıyabiliriz.

Haberin Devamı

Qabi, bu projeye de sıcak baktı:

- Gümrük kapılarının modernizasyonu ve işletmesinin Ticaret ve Sanayi Odamıza devrini öngören yasa tasarısını Meclis’e sevk ettik.

Heyet Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’ndan ayrılırken GTİ Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, El Wakeel’e daveti çıkardı:

- Teknik heyetinizi Türkiye’ye bekliyorum. Gelsinler, bizim gümrük kapılarımızı yakından incelesinler. Sonra birlikte Mısır için modeli geliştirelim.

Hisarcıklıoğlu, projenin önemine işaret etti:

- Mısır Ticaret ve Sanayi Odası, projede ortak olmamızı çok istiyor. Mısır Hükümeti kanunu çıkarıp yetkiyi tümüyle Oda’ya bırakırsa başta Libya ve Sudan’a açılan kapılar olmak üzere, ülkedeki kara gümrük kapılarını modernize edip, işleten şirketi ortak yönetiriz.

Haberin Devamı

Mısır, gümrük kapılarını TOBB’a emanet ederse, “siyasette yumuşama”ya da zemin hazırlamış olur mu?

Yazarın Tüm Yazıları