Google Glass atağı

MIT bünyesindeki Mobile Experience Lab’ın kurucusu Frederico Casalegno, Avea ile başlayan işbirliğinin ‘giyilebilir teknolojiler’ üzerinde yoğunlaştığını belirterek, 12 öğrencinin öğrencilerin Avea’nın İstanbul’ Ar-Ge merkezinde de bazı uygulamalar hazırladığını söyledi.

Haberin Devamı

Google Glass atağı

ABD’nin Boston kentindeki Massachusetts Institute of Tecnology (MIT) bünyesindeki Mobile Experience Lab kurucusu ve Direktörü Federico Casalegno, Avea ile 3 yıl önce başlayan işbirliklerinde sıranın “giyilebilir teknoljiler”e geldiğini vurguladı:
Avea ile ilk yıl mobil uygulamalar üzerine çalıştık. Uygulamalardan
bazıları hayata geçti. Şimdi, Avea ile giyilebilir teknolojiler üzerinde durmaya başladık. 12 öğrencimizi İstanbul’a gönderdik, Google Glass’ı test ettiler. Avea’nın Ar-Ge Merkezi’yle birlikte çalıştılar. Bazı uygulamalar hazırladılar
.
Avea CEO’su Erkan Akdemir’le birlikte MIT’de öğrencilerin sunumlarını izlemeden önce şirketin Kıdemli BT Direktörü Egemen Kurdoğlu, Mobile Experience Lab’la neler yaptıklarını özetledi:
İlk yılki projelerimizden biri “akıllı ve eğlenceli şehir” uygulaması oldu. Sonra biz mobil cüzdanı geliştirdik. Şimdi sıra makinelerin birbiriyle haberleşmesini daha da yaygınlaştırmaya geldi. Sayaç okuma buna bir örnektir.
Bir örnek de Akdemir verdi:
Mobil POS’la yazar kasa bütünleşti. Hepsinin içinde SİM kart var. İşlemler anında Maliye’ye de ulaşıyor.
Şu ana kadar cihaz satışı 100 bini aştı.Sonra şu benzetmeyi yaptı:
İki makine birbiriyle konuşuyor, biz buna aracılık yapıyoruz. Tıpta, tarımda, birçok alanda bunlar yapılıyor.
Kurdoğlu, sözü Google Glass’a taşıdı:
Google Glass uygulamalarında öne geçmek istiyoruz. O nedenle MIT’den bizim için giyilebilir teknolojiler üzerinde çalışmalar yapmalarını istedik.
- Google ile bu konuda bir işbirliğiniz söz konusu mu?
Biz daha çok işin “uygulamalar” kısmı üzerinde duruyoruz. Google Glass, yaygın satışa çıktığında müşteri Türkiye’deki en iyi uygulamaları Avea’da bulsun diye planlıyoruz.
Erkan Akdemir, Türkiye’yi geleceğe taşıyacak her yenilikçi uygulama ve teknolojinin takipçisi olduklarını kaydetti:
MIT’den çok şey öğrendik. Öğrendiklerimizi
ülkemize aktarıyoruz. MIT ile benzer bir işbirliğini Bilkent’le de başlattık. Son dönemlerde giyilebilir teknolojilere odaklandık. Giyilebilir teknoloji deyince de akla il olarak Google Glass geiyor. Bu cihazla mobil olmanın tanımı yeniden şekillenecek.
MIT Mobile Experience Lab’da Avea için Google Glass’a dönük yürütülen çalışmalarda öğrencilere liderlik eden Çağrı Hakan Zaman, sunuma şöyle girdi:
Google Glass, MIT’de 40 yıl önceye uzanan çalışmaların ürünü. “Telefona bakma, dünyaya bak” deniyor. Google Glass, bazı ön satışları yapılsa da hâlâ prototip sayılabilecek düzeyde.
Sonra öğrencilerin İstanbul’daki testlerin ardından “müze ve kent deneyimleri”ni uygulamaya dönüştürme çalışmalarından örnekleri izledik.
Bir yandan onları izlerken, diğer yandan aklımız Soma faciasındaydı. Kömür madeni 301 cana mezar olmuş, Türkiye’yi derinden yaralamıştı...
Dünya “giyilebilir teknoloji”de önemli adımlar atarken, Türkiye madenlere teknolojiyi yeterince indiremiyor, can kayıplarını önleyemiyor...
Google Glass atağıGoogle Glass’ı “en iyi kullanan” olmak, Türkiye’yi bu durumdan kurtarır mı?

Haberin Devamı

Milli savunma ve tıpta çok iş görecek

Haberin Devamı

AVEA Kıdemli BT Direktörü Egemen Kurdoğlu, Google Glass’ın yaygınlaşacağı alanları özetledi:
- Google Glass, milli savunma, emniyet teşkilatı, acil servisler, sağlık, sanayi, havacılık gibi birçok sektörün yakın takibinde. Gelecek yıllarda cerrahlar dünyanın öteki ucundaki meslektaşlarıyla tartışıp gerçek zamanlı fikir alışverişi imkanı bulabilecek.

170 milyon cihaz şimdiden giyiliyor

AVEA CEO’su Erkan Akdemir, şu verileri paylaştı:
-2011’de dünyada 14 milyon adet giyilebilir cihaz satılmış. 2016’da bu rakam 170 milyonu bulacak. 2018’de satışın 485 milyona ulaşacağı öngörülüyor.

Ar-Ge’ye 4 yılda 122 milyon harcadı

AVEA Kıdemli BT Direktörü Egemen Kurdoğlu, Avea’nın Ar-Ge Merkezi’ni 4 yıl önce kurduğunu belirtti:
- 4 yılda Ar-Ge’ye 122 milyon lira harcadık. Yıllık Ar-Ge harcamamız 40 milyon liraya çıktı. Bu, ciromuzun yüzde 1.5’idir. Ar-Ge’de 225 mühendis arkadaşımız çalışıyor. 9 projemiz TÜBİTAK’tan, 6 projemiz de Avrupa fonlarından destek aldı. 46 patent başvurusu yaptık.

Yazarın Tüm Yazıları