Çocukken yedikleri ‘çağla’yı 50 milyon dolarlık otelle ödetti

1980’Lİ yılların ilk yarısında dönemin Başbakanı Turgut Özal, üniversitelerin rektörlerini topladı:

Haberin Devamı

- Güneyde turizm teşvikleriyle yeni oteller devreye girdi. Ancak, personel açıkları var. O tesisler için eleman yetiştirmenizi istiyorum.
Çocukken yedikleri ‘çağla’yı 50 milyon dolarlık otelle ödettiDönemin Anadolu Üniversitesi (Eskişehir) Rektörü Prof. Yılmaz Büyükerşen, turizme eleman yetiştirilmesine dönük önerilerini ortaya koyarken, Eskişehir örneğinden yola çıkıp, termal turizme dikkat çekti:
- Ülkemizde termal turizmi için büyük potansiyel var. Bu işi daha bilimsel, örgütlü yaparsak yurtdışından da turist çekeriz.
Özal, dönemin Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Yıldırım Aktürk’ü aradı:
- Önümüzdeki 5 yıllık kalkınma planına kaplıcaların üniversitelere devredilmesini de koyun.
Özal’ın talimatına uyuldu, kaplıcaların üniversitelere devri örnekleri ortaya çıktı. Eskişehir ve Kütahya’daki kaplıcalar Anadolu Üniversitesi’ne bağlandı. Üniversitelere kaplıca ödeneği de sağlandı. Büyükerşen, karar üzerine kolları sıvadı. Ancak, bir türlü hedeflediği noktaya ulaşamadı. Kentin belediyesi bazı adımlar atsa da, esnafın mevcut durumu korumaya dönük isyanı karşılarına çıktı:
- Tapularımızı deldirtmeyiz.
Direnen esnaf, termal tesisler yapılması öngörülen alanlardaki bazı yapıları Anıtlar Kurulu’na tescil ettirdi. O yapılar Vakıflar’a geçti. Büyükerşen, dönemin Vakıflar’dan sorumlu Devlet Bakanı Cemil Çiçek nezdinde sorunu çözmeye çalıştı, başarılı olamadı. Rektör iken gerçekleştiremediği termal turizm atağını, Eskişehir Belediye Başkanlığı’na ilk seçildiği dönemde gündemine aldı:
- Allahım, Eskişehir’de termal turizme iyi bir tesis kazandırmadan canımı alma.
Büyükerşen, Polimeks İnşaat’ın Büyükşehir Belediyesi’nden 30 yıllığına kiraladığı alanda 50 milyon dolara inşa ettiği, Rixos’un işletmesini üstlendiği otelin açılışı öncesindeki sohbette Eskişehir sevdalısı iki işadamını işaret etti:
- Polimeks İnşaat’ın ortakları Erol Tabanca ve Cem Siyahi’ye 2 yıl önce, “Çocukluğunuz Odunpazarı’ndaki bademlikte yaramazlık yapmakla geçti. Burada çok çağla yediniz. O çağlaların bedelini Eskişehir’e güzel bir termal tesis kazandırarak ödeyin” dedim.
Aldığı yanıtı aktardı:
- Sözünüz bizim için emirdir.
Mimar Gökhan Avcıoğlu’na döndü:
- Avcıoğlu, çok güzel proje hazırladı. Polimeks, o projeyi ilimize yakışan termal otele dönüştürdü. İşletmesini de Rixos’un üstlenmesi, Eskişehir için kazanç oldu.
Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, şu bilgiyi verdi:
- Eskişehir, Rixos zincirinin 29’uncu halkası oldu. Bu yıl zincirimize 3 otel daha eklenecek.
Polimeks 50 milyon doları yatırdı, Rixos işletmeyi üstlendi, Büyükerşen’in 1980’li yılların ilk yarısından buyana kurduğu hayal gerçeğe dönüştü... Sıra Rixos’un Eskişehir’de ezici çoğunluğu yerli olan yıllık 800 bin turisti artıracak katkısına geldi...

Haberin Devamı


Alavya ile önce Venedik sonra LA

Haberin Devamı

POLİMEKS Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, temel işlerinin hep inşaat olacağını belirtmekle birlikte, turizme dönük planlarını paylaştı:
- Alaçatı’da Alavya adlı butik bir otelimiz var. İşletmesiyle eşim Rana ilgileniyor. İstanbul Karaköy’de aldığımız Liman Han’ı da Alavya adıyla işletmek üzere butik otele dönüştirmek için çalışmalarımız sürüyor. Projesini mimar Gökhan Avcıoğlu hazırlıyor.
Alavya’yı Venedik’e (İtalya) de taşıyacaklarını vurguladı:
- 1.5 yıl önce Venedik’te bir bina için el sıkıştık. Ancak, binanın hissedarları kendi aralarında anlaşamadı. Venedik’te yer arayışımız sürüyor. Alavya’yı daha sonra Milano (İtalya), Los Angeles ve San Francisco’ya (ABD) da götürmeyi planlıyoruz.

Haberin Devamı


Altın defteri ceza ile kapandı

POLİMEKS Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca’ya 2013 Şubat’ında Türkmenistan’a götürmek istedikleri 190 kiloluk altınla ilgili operasyonun nasıl sonuçlandığını sorduk:
- 190 kilo altının her türlü belgesi vardı. Türkmenistan’a götürme nedenimiz, oradaki işlerde kullandığımız İran mallarının bedelini ödemekti. Ambargo nedeniyle İran’a ödemeyi bu yolla yapıyorduk. Türkmenistan’da yaptığımız işler için her ay Türkiye’den 17.5 milyon dolar çıkarma hakkımız var. O soruşturma 156 liralık ceza ile tamamlandı. Altın defteri kapandı.


Yazarın Tüm Yazıları