‘Bulut’, teknolojiye demokrasi getirdi 112 bin iş kapısı açacak

ARKAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Microsoft Türkiye CEO’su Murat Kansu ile grubun tüm sunucu ve veri merkezlerinin “bulut”a taşınması sonrasındaki izlenimlerini paylaşırken bir örnek verdi:

Haberin Devamı

- Konteynerler gemiden indirilirken görevli işçilerimiz tek tek kontrol ederdi. Konteynerde yarılma, ezilme var mı, bakarlardı. 20-30 işçinin görevi buydu. Şimdi, güvenlik kameralarımız chip desteği ile akıllandı. Artık konteynerlerdeki en küçük ezilmeyi kameralar yakalıyor ve bizi uyarıyor. Gerekli müdahale yapılıyor.

Kansu, Arkas’ın izlenimini şu veri ile destekledi:

- Arkas’ta Türkiye’nin en kapsamlı “bulut dönüşümü projesi”ni uyguladık. Sunulan “yapay zeka” destekli servislerle en az yüzde 10 tasarruf sağlayacaksınız.

Kansu ile buluştuğumuzda Arkas örneğini anlatıp, “bulut”un teknolojide yarattığı fırsatı şöyle tanımladı:

- “Bulut”la birlikte teknolojiye demokrasi geldi.

Bu tanımı kullanma nedenini açtı:

- Artık İstanbul’daki büyük bir holding ile Anadolu’daki KOBİ aynı yazılımı kullanabiliyor. Çünkü, teknolojiye ulaşmak için büyük yatırıma gerek kalmadı.

Bu tezini şöyle güçlendirdi:

Haberin Devamı

- Teknolojiyi “bulut”ta kullanmak, donanımla kullanmaya oranla yüzde 30 tasarruf yaratıyor.

“Bulut”a erişimin dünya ve Türkiye’deki durumunu irdeledi:

- Dünyanın en büyük 500 şirketinin yüzde 90’ı “bulut” kullanırken, ülkemizde bu oran yüzde 50 civarında.

Dünyada “bulut” pazarının hızla büyüdüğüne işaret etti:

- Microsoft Türkiye için hazırlanan bir rapora göre, ülkemizde toplam IT harcamalarının 5 yılda 6.73 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ülkemizde 2017’de 113.89 milyon dolar olan “bulut hizmetleri” harcamalarının 2022’de 266 milyon dolara ulaşacağı hesaplanıyor.

Teknolojiye dayalı mesleklerin işgücünün yüzde 50’sini oluşturduğunu vurguladı:

- Bu oran önümüzdeki 10 yılda yüzde 77’ye çıkacak. “Bulut bilişim”in 2022’ye kadar olan dönemde Türkiye’de 112 binden fazla yeni iş imkanı yaratması bekleniyor.

Bu noktada Microsoft Türkiye’nin hedefinin altını çizdi:

- Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde, dünyada en ön saflarda yer alması için bilişim ekosistemini destekliyoruz.

Türkiye’nin bir an önce sandık, seçim tartışmalarından sıyrılıp, “demokratikleşen teknoloji”den daha fazla yararlanması gerekiyor.

 

Haberin Devamı

2 BİN START-UP’I DESTEKLEDİK MİLYAR DOLARLIK ŞİRKET ÇIKMALI

MICROSOFT Türkiye CEO’su Murat Kansu, Türkiye’yi bilişimde tüketen değil, üreten ülkeye dönüştürmenin tek yolunun sektörün ihracatını artırmaktan geçtiğini belirtti:

- Ülkemizde 2 bini aşkın start-up’a destek olduk.

Microsoft’un yüzde 100 Türkiye’den yazılımcıların geliştirdiği yenilikçi kaynak yazılım şirketi Citrus Data’yı satın aldığını anımsattı:

- Bu satın alma, Microsoft’un Türkiye’ye olan inancının yanında ülkemizde filizlenen yerli girişimlerin global çaptaki başarısının da bir göstergesi niteliği taşıyor.

Bunsar’ı örnek gösterdi:

- Şirketin görsel ürün aramayı daha akıllı hale getiren uygulaması, aranan nesneye benzer ve satın alınabilir ürünleri buluyor; hatta stil önerilerinde bulunuyor. Gardıroplara yapay zekâ getiren yazılım, tüm bunları Microsoft Azure desteğiyle yapabiliyor. Şirket, uluslararası arenada 5 pazarda kendine yer buldu.

Haberin Devamı

Ardından hedeflerinin altını çizdi:

- Microsoft Türkiye olarak, milyar dolarlık Türk yazılım şirketi yaratmayı hedefliyoruz.

 

SÖZ VERDİK AKM 20 AYDA BİTECEK

YILDIZ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’in oğlu Yahya Ülker’le Rixos Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’nin kızı Hatice Tamince’nin nikahı sonrası İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen “Velime yemeği”ndeyiz (düğün yemeği).

Fettah Tamince, iki ailenin iş dünyasındaki dostlarının katıldığı yemekte Taksim’deki yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) projesine değindi:

- Sayın Cumhurbaşkanımız inşaat süresini 24 aydan 20 aya indirdi. Söz verdiğimiz gibi AKM’yi 20 ayda bitireceğiz.

Proje bedeline değindi:

Haberin Devamı

- Projeyi birlikte üstlendiğimiz Yeni Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Naci Topsakal, TOKİ’nin 860 milyon liralık bedele iniş sırasında epey bastırdığını söyledi. Sayın Cumhurbaşkanımız törende fiyat için de bastırınca, bedeli 10 milyon lira indirme sözünü ben vermiş oldum.

İstanbul Kongre Merkezi’nin yapımını üstlendikleri günleri anımsadı:

- Burada da süre ve proje bedeli konusunda epey zorlanmıştık. Daha sonra işletmeyi üstlenince inşaattaki kaybımızı zamanla telafi
edebildik.

 

Yazarın Tüm Yazıları