Başbakanlık: O makaleleri bize verir misiniz

Haberin Devamı

45 yaş altı genç akademisyenlerin katıldığı “Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü”ndeki makaleler Başbakanlığın da ilgisini çekti. Nisan 2013’teki yarışmanın ardından Başbakanlık’tan üniversiteye, “O makaleleri bize verin” telefonu geldi.

Başbakanlık: O makaleleri bize verir misiniz



NİSAN 2013’te o yılki “Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü” sonuçlarının açıklandığından bir gün sonraydı. Sabancı Üniversitesi’nde yarışmanın sekreteryasını yürüten birimin telefonu çaldı:
- Başbakanlık’tan arıyoruz. Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nün bu yılki konu başlığı ilgimizi çekti. Yarışmaya giren makaleleri bizimle paylaşır mısınız?
Yarışmada o yıl konu başlığı, “Demokraside Denge ve Denetleme: Karşılaştırmalı Bir Perspektiften Türkiye” şeklinde belirlenmişti. Ödül töreninden bir gün sonra Başbakanlık’tan aranmak, yarışmanın yakından izlendiğinin önemli kanıtıydı. Bu durum Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve üniversitede yarışmayı organize eden ekibi sevindirdi.
Başbakanlık’tan arayan ilgilililere şu yanıt verildi:
- Rahmetli Sakıp Sabancı’nın vasiyetiyle yarışmamıza 45 yaş altı genç akademisyenler hiçbir yerde yayınlanmamış makaleleriyle katılabiliyor. Ödül kazansın, kazanmasın makalelerin yayın hakkı bize geçmiyor. Makaleleri sizinle paylaşamayız. Sadece başlıkları ve listeyi veririz. Eser sahipleriyle bağlantı kurup kendilerinden isteyebilirsiniz.
Sabancı Üniversitesi Pazarlama Direktörü Berna Özkul, bu yılki ödül töreni sonrasında Sabancı Holding Kurumsal İletişim Direktörü Suat Özyaprak’la birlikte sohbet ederken 2013’te Başbakanlık’tan aranmaları olayını anlatıp, ekledi:
- Makaleleri yarışma sonrası sahiplerine iade ediyoruz. 10 yıl boyunca, her yıl farklı başlık altında gerçekleşen yarışmamıza toplam 320 dolayında makale geldi. Aslında, 10’uncu yılı geride bıraktığımız du dönemde, makaleleri kitaplaştırmayı da düşünmeye başladık.
Özkul, Güler Sabancı’dan alıntıyla Sakıp Sabancı’nın vasiyetini anımsattı:
Sakıp Bey, yarışmanın içeriğinin “Türk ve İslam Sanatı, Türkiye’nin tarihi, ekonomisi ve sosyolojisi” üzerine olmasını vasiyet etmişti. Onun vasiyeti, 10 yıldır bu alana ışık tutuyor.
Ardından 10 yıllık konu başlıklarını sıraladı:
2006: Türkiye’nin Yeni Jeopolitik Ortamı: Politikalarda Sorunlar ve Yeni Açılım Fırsatları
2007: Balkanlar ve Ortadoğu’da Osmanlı Mirasına Dair Algılama
2008: Bugünkü Türkiye’nin Kültürü, Kurumları ve Değerlerinde Osmanlı Mirası
2009: Günümüzde Türk Toplumu ve Siyasetinde Çoğulculuk
2010: Avrupa Birliği’nde Yönetişim ve Kültürel Çeşitlilik: Türkiye’nin katılımının Etkileri
2011: Değişen Dünya Düzeninde Türk dış Politikası İçin Yeni Yönelimler: Sorunlar ve Fırsatlar
2012: Küresel Krizlerde Türkiye Ekonomisinin Performansı
2013: Demokraside Denge ve Denetleme: Karşılaştırmalı Bir Perspektiften Türkiye
2014: Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
2015: Türkiye’de Çeşitlilik İçerisinde Birlikte Yaşamak, Diyalog ve İşbirliği
Güler Sabancı, gelecek yılın konu başlığını bu yılki törende açıkladı:
Türkiye’de Yeni Merkezler: Kentlerde Ekonomi, Eğitim, Sanat ve Barış
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde, Başbakanlık’tan, “O makaleleri bize verin” telefonu edilmesi, “Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri”ne gönderilen makalelerin “yarıştan öte” etkisini kanıtladı...

Haberin Devamı


Kürtler benim insan olmamı sağladılar

Haberin Devamı

SAKIP Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nin Jüri Başkanı Prof. Leyla Neyzi, bu yıl büyük ödülü kazanan, “Ağa, Şeyh ve Devlet: Kürdistan’ın Sosyal ve Politik Yapısı” kitabıyla tanınan Urtecht Üniversitesi Karşılaştırmalı Güncel İslam Toplumları Araştırmaları Kürsüsü Başkanı Prof. Martin van Bruinessen’in gençlik yıllarındaki şu izlenimini aktardı:
- Köy odasında otururdum. Orada, topluma dahil olduğumu, onları anlamaya başladığımı hissederdim. İnsanlardan çok kitaplardan zevk alan yalnız birisiydim. Araştırma yapmak, bana sosyal olmayı öğretti. Sanıyorum Kürtler benim insan olmamı sağladı.

Finansal fon da garanti altında


SABANCI Üniversitesi Pazarlama Direktörü Berna Özkul, “Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri”nde öne çıkan 3 makalenin 10’ar bin dolar ödüle layık görüldüğünü belirtti:
- Ayrıca jüri, son 3 yıldır bir de büyük ödül belirliyor. Büyük ödül sahibi, 25 bin dolar alıyor.
Güler Sabancı, Sakıp Sabancı’nın vasiyetinin temenniden öte anlam taşıdığını vurguladı:
- Sakıp Bey’in vasiyeti, ödülün ve araştırmaların sürdürülebilirliği adına gerekli finansal fonu da garanti altına alacak şekilde hazırlanmış durumda. Bu, Sabancı Üniversitesi’nin vizyonunu da yansıtıyor. Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi ve İstanbul Politikalar Merkezi liderliğindeki bu çalışmalar ve ödüllerle Sakıp Sabancı’yı anmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

Toplumların pusulası eğitim ve bilim olmalı


SABANCI Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri”ni değerlendirirken, şu mesajı verdi:
- Daima ileriye gitmek isteyen toplumların pusulası eğitim ve bilim olmalı. Bizlere düşen görev ise, söz konusu ilerlemenin sağlanmasına olanak verecek etkin platfomlar oluşturmak.

Yazarın Tüm Yazıları