‘Anadolu’ hep parolamız oldu

ANADOLU Holding’in kurucularından İzzet Özilhan’ın cenazesi için Batı Ataşehir’deki Mimar Sinan Camii’ne doğru yürürken İstanbul Ticaret Borsası (İTB) Onursal Başkanı Nejat Basmacı’yı gördüm:

Haberin Devamı

- Otomobil caminin kapısına kadar yanaşmadı. Koluna girebilir miyim?
Birlikte yürürken İzzet Özilhan’la ortağı Kamil Yazıcı’nın bira üretimi için Çekoslovakya’da görüşmeler yaptığı günleri anımsadı:
- İzzet’le Kamil’in ilk görüşmelerinde ben de yer aldım.
Ardından İzzet Özilhan’ın yaşına takıldı:
- İzzet’i benden küçük sanırdım. Meğer aynı yaşta imişiz.
Camide Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Basmacı’yı görünce babasıyla dostluğunu anımsadı:
- Babam sizi çok severdi.
Tam taziye noktasından caminin avlusuna geçerken torun İzzet Özilhan’ın eşi Yasemin Özilhan’la karşılaştık. Basmacı, Kamil Yazıcı’yı sordu:
- Kamil Amca eve uğramıştı.
Söz Kamil Yazıcı’dan açılınca 2007’de yayınladığı “Orta Akıl” kitabını anımsadım. Kitaptaki “ortaklığın öyküsü” bölümüne yeniden baktım:
- Ortağım İzzet Özilhan ve ben Anadolu’nun bağrından çıktık. Onun için grubumuza “Anadolu” adını verdik. Anadolu, parolamız oldu. O adı gururla taşıdık, taşıyoruz.
Kitapta İzzet Özilhan’ın şu sözlerine yer vermişti:
- Kamil Yazıcı ile 57 yıldır (şimdi 64 yıl) ortağız. Var mı başka örneği? Ortaklık karşılıklı güven, dayanışma ve özveri ister. Biz bu “olmazsa olmazlar”ın hepsini ortaklık masasına koyduk. İş hayatında benim “hesabi” olduğum söylenir. Kamil Bey de “atak” bilinir. Her işte birbirimizi tamamlarız. Ulaştığımız konumdan çok memnunuz.
Anadolu Holding, 1984’te Özal Hükümeti’nin bira kararıyla dibe vurdu. O sıkıntıdan “küçülerek büyüme” modeliyle sıyrıldı, bugünkü başarılı konumuna yükseldi.
Grup, Tuncay Özilhan’ın liderliğinde büyüdü. Derken iki kurucunun torunları İzzet Özilhan ve Kamil Yazıcı, grupta adım adım tırmanışa geçti.
Torunlar aynı uyum ve başarıyı bir 64 yıl daha sürdürür mü?

Yazarın Tüm Yazıları