Aladağ’da hayat durmuştu

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi, CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, 18 Ekim 2016’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede önce durum saptaması yaptı:

Haberin Devamı

 

- Adana’nın Aladağ ilçesinde ailelerin en büyük geçim kapısı olan Akmetal Madencilik kapatılmıştır. Bu yüzden bölge halkı geçim sıkıntısı yaşamaktadır.

 

Ardından sorularını sıraladı:

 

- Aladağ’daki maden işletmesi ve ocağı neden kapatıldı? Tekrar hizmete girecek mi? İşletmenin açık tutulması için planınız var mı?

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, soruları yanıtlamak için konunun asıl muhataplarından bilgi alma yoluna gitti. Aladağ Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer, 14 Kasım 2016’da Kurmel Şirketler Topluluğu’na bağlı Akmetal Madencilik’e soruları aynen iletti:

 

Haberin Devamı

- Cevaplarınızı mesai bitimine kadar gönderin.

 

Kurmel Şirketler Topluluğu’nun kurucusu Necati Kurmel’in oğlu Ahmet Kurmel, Akmetal’i birlikte yönettiği ekiple hazırladığı yanıtı Kaymakamlığa iletti. Önce kapatma nedeni anlatıldı:

 

- Dünyada fiyatlar düştü, Orman Bakanlığı saha bedelleri aşırı yükseldi, işletme giderlerini karşılayamaz olduk. 1200 kişinin çalıştığı krom madenleri ve zenginleştirme tesisimizde Kasım 2015’te faaliyeti durdurduk.

 

Ardından yeniden işe başlandığı bilgisi verildi:

 

- 20 Ekim 2016 itibariyle tesislerimizi tekrar faaliyete geçirdik. İşten çıkardığımız 1100 personelin 300’ünü işe aldık. Kısa sürede 1000’e çıkacak.

 

Akmetal ekibi, gözlem ve beklentisini de yanıta yansıttı:

 

- Enerji Bakanlığımızın madenciliğe olumlu bakışı, sektördeki aşırı maliyet yüküne çözüm getirme niyet ve çabasından güç aldık.

 

Necati Kurmel’le önceki pazar günü Kayseri’de “Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi”nin açılışında karşılaşınca Aladağ’da yaptırdığı okul ve yurtları sordum:

 

Haberin Devamı

- Aladağ’da 11 öğrenci kızımız ve bir eğitmeni hayattan koparan yurt yangınını ilk duyduğumda aklıma siz geldiniz. Sizin okul ve yurtlar ne durumda?

 

-  Yaptırdığımız okul ve yurtları Milli Eğitime bağışlamıştık. O yurtları devlet işletiyor. Problem yok.

 

Ardından davet etti:

 

- Aladağ’daki son durumu görmen lazım.

 

Başkanlığını Ömer Faruk Sakarya’nın yürüttüğü Çukurova Genç İşadamları Derneği’nin (ÇUGİAD) “Girişimcilik Akademisi”nde ders için Adana’ya gidince oradan Aladağ’a geçtim. Ahmet Kurmel’e tesisleri kapatmalarının gerekçesini sordum:

 

- Komu Çin’e ihraç ediyoruz. 2013’te ton başına fiyat 550 dolardı. 2014’te fiyat düştü, o yılı başa baş kurtardık. 2015’te fiyat 140 dolara inince kapıya kilit vurduk. 1000-1100 personeli tazminatlarını yasal sürede ödemek kaydıyla çıkardık.

 

Haberin Devamı

Kararın ilçeye etkisine değindi:

 

- Aladağ’da 10-11 ay hayat durdu.

 

Son durumu aktardı:

 

- Kromun ton fiyatı dünyada 380-400 dolara doğru çıkınca yeniden işbaşı yaptık. Eski personelimizi işe almaya başladık. Aladağ yeniden hareketlendi.

 

Aladağ, hayat yeniden hareketlenirken, yurt yangını acısıyla darbe yedi...

 

Akmetal’in “mola”sı, maden ekonomisinin ilçe için önemini ortaya koydu...

 

Aladağ’da hayat durmuştu

 

110’DAN 30 MİLYON DOLARA İNDİ

 

AKMETAL’in Aladağ’daki işletmesine komşu lojmanda Ahmet Kurmel ve danışmanı Serdar Özbek’le sohbet ederken bir yandan da Beşiktaş-Bursaspor maçını izliyorduk.

 

Ahmet Kurmel’e şirketi kapatma noktasına geldiklerinde cironun hangi noktaya gerilediğini sordum:

 

Haberin Devamı

- 2013’te 110 milyon dolar olan ciromuz geçen yıl 30 milyon dolara indi.

 

Maç bitince CNN Türk’teki “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”nin tartışıldığı program açıldı. Aladağ’ı konuşup, göz ucuyla CNN Türk’ü izlerken New York’taki kızım Sırma’dan mesaj geldi:

 

- İstanbul’da patlama olmuş.

 

CNN Türk 1-2 dakika sonra alt yazı geçti:

 

- Maçka’da patlama.

 

Gece boyunca ve dün hain saldırının acı bilançosuyla içimiz yandı:

 

- 42 şehit, 155 yaralı...

 

Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum...

 

DARÜŞŞAFAKA’NIN ‘MUCİT’LERİ

 

CUMA günü Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) önderliğinde düzenlenen “İnovasyon Haftası”na giderken Darüşşafaka Cemiyeti Danışma Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım aradı:

 

Haberin Devamı

- Intel’in standına uğra, öğrencilerimizin neler yaptığını gör.

 

Intel ve Makers işbirliği yapmış, Darüşşafaka’nın 10, 11’inci sınıf öğrencilerinden bir grubu 1-1.5 ay eğitmişti. Projelerine baktım:

 

- Robot kol

 

- Uzaktan kontrollü priz

 

- Bitki sulama sistemi

 

- Akıllı güneş paneli

 

- Görme engelli için akıllı baston

 

- Sanal gerçeklik kaykayı

 

- Görme engelli için akıllı eldiven.

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları