1.75 liraya aldığı üzümü 3 liraya taşıyor, şarabı San Francisco’ya satıyor

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın dayısı Orhan Türker’le 1995’te kurduğu Gülor Şarapçılık’ın Genel Müdürü Adnan Erem, 4 yıl önce göreve geldiğinde planını yaptı:

Haberin Devamı

- Şarabı Şarköy’deki kendi bağlarımızın üzümleriyle üretiyoruz. Cabarnet Sauvignon, Cot-N (Malbec), Sangiovese, Shiraz başta olmak üzere çeşitli üzümlerimiz var. Bunlarla iç pazara
dönük şarap yapabiliriz. İhracat için Öküzgözü, Boğazkere gibi Anadolu’ya özgü üzümlerden şarap üretmek gerekiyor.
2 yıl önce Gülor’a ortak da olan Erem, bu plana dönük kuralını da paylaştı:
- Öküzgözü ve Boğazkere’yi Elazığ’dan alıp, Şarköy’deki tesisimize getirmemiz gerekiyor. Bu üzümler ülkemizin başka yörelerinde de yetişebiliyor ama asıl bölgesinin özelliğini taşıyan bence daha değerli.
“Üzüm, şaraphanenin yakınından alınmalı” uyarısına yanıtı hazırdı:
- Doğru ama üzümü Elazığ’dan Şarköy’e soğutuculu araçlarla taşımak mümkün.
Elazığ’ın Maden ilçesinde Öküzgözü ve Boğazkere ekili 120 dönüm bağı olan bir aileyle anlaştı, üretimlerini gözetime aldı:
- Oradan üzümün kilosunu bu yıl 1.75 lira artı KDV’yle aldık. Taşıma ücreti kilo başına 3 lirayı buldu. Bize pahalıya patladı ama bu üzümlerden yaptığımız şarabı San Francisco’ya, yani ABD’de şarap üretiminin merkezi olan bölgeye satmaya başladık.
O şarapla aldıkları altın madalya belgesini gösterip ekledi:
- Dünyadaki şarap otoriteleri farklı tatlar arıyor. Bu nedenle kökeni Anadolu olan üzümlerden yapılan şaraplarla ihracat şansımız artabilir.
Erem, 2 yıl önce Güler Sabancı’ya bir itirazını daha aktardı:
- 18 yıldır çalıştığınız şarap yapımcısı Fransız uzman Prof. Nicholas Vivas, yılda bir-iki kez gelip, sizi yönlendirip gidiyor. Bu yöntemi doğru bulmuyorum. Bizimle daha çok ilgilenecek bir şarap yapımcısıyla çalışmak lazım.
Sabancı kabul edince Vivas’la yolları ayırdı:
- 2 yıldır şaraplarımızda Türkiye’de yaşayan Fransız Antoine Bastick d’hard’ın imzası var.
İnternette yurt içindeki adreslerden girildiğinde açılmayacak bir sayfa çalışması yaptıklarını vurguladı:
- Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK), sadece yurt dışına dönük tanıtımlara izin veriyor.
Sektör olarak ihracatı artırmak için Ekonomi Bakanlığı’ndan URGE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi) desteği almaya hazırlandıklarını kaydetti:
- Bu kapsamda şubat ayında Almanya’da Türk şaraplarının tanıtımını yapacağız. Masrafların yüzde 75’ini Ekonomi Bakanlığı karşılayacak. İkincisini de birkaç ay sonra Londra’da planlıyoruz. Bu destek önemli fırsat.
Şarap üreticileri, Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği öncülüğünde Düsseldorf ve Hong Kong’ta bakanlık desteğiyle fuara katıldı, yararını gördü. URGE, şarap ihracatına doping etkisi yapar mı?

Haberin Devamı


Petrolün düşmesi ‘duble iyi’ gelecek

Haberin Devamı

AKDENİZ Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ATHİB) Adana’daki kumaş tasarım yarışması ödül töreni sonrasında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yle çay içiyoruz. Odada ATHİB Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Adana Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Vali Mustafa Büyük, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ali Uğur Ateş de var.
Zeybekci, petrolün varilinin 75 dolara inmesinin cari açığa etkisinin hesabını aktardı:
- 75 dolarlık petrol fiyatı, enerji faturamızın 12-14 milyar dolar azalması, cari açığın da o kadar düşmesi demek. Bu kaynağın yatırıma yönlenmesiyle “duble katkı” sağlanabiliyor.
- Gelirinin çoğu petrolden olan ülkelere ihracat bu durumdan olumsuz etkilenmiyor mu?
- Lojistik avantajla olumsuzluk asgariye inebilir. Örneğin Rusya’nın ithalatı bu yıl yüzde 13-14 geriledi. 2015’te de aynı tempo sürebilir. İhracatımızın önündeki engelleri kaldırmalarını sağlayarak durumu avantaja bile çevirebiliriz.
Irak’a ihracatın 1.5 milyar dolar gerilediğini belirtti:
- Irak, Rusya ve Ukrayna’ya ihracatımız geçen yılki seyrinde sürse, Mısır’a ihracat iyileşse, 2014 büyümesi yüzde 4’ün üstüne çıkabilirdi...
Yavaşlayan ihracatın büyümeye freni, düşen petrol fiyatının “duble katkı”sıyla hafifler mi?

Yazarın Tüm Yazıları