Cebeci Dörtyol’da bir gün

Cebeci Dörtyol olarak bilinen semt, ‘Hacettepe Mahallesi’ sınırları içinde, Ankara’nın Altındağ ilçesindedir. Tarihi bir mahalledir.

Haberin Devamı

Haldun Taner’in Keşanlı Ali Destanı’nın ilham kaynağı bu semtlerdir. Tarihi Ulucanlar semtiyle, Dumlupınar Caddesi arasında kalan geniş bir bölgeyi içine alır. Şairlerin uğruna şiirler yazdığı ‘Cebeci Tren İstasyonu’ da bu semttedir. Cebeci Tren İstasyonu’na şiirler yazan Sezai Karakoç, Cahit Külebi ve Yavuz Bülent Bakiler bu semtte kim bilir neler yaşadı? Tren hatları semtin içinden geçer. Banliyö trenleri sürekli ring halindedir. ‘Kentimle Baş Başa’ diyerek bu kez rotam Cebeci Dörtyol oldu... Cebeci sokaklarından geçerken müzik seslerini duyarsınız. Cadde üzerinde müzik aleti satan dükkânlar vardır. Sazına akort yaptıran da vardır. Müzik aleti satın almak için gelen de çoktur. Cebeci Dörtyol için burası bir müzisyen mahallesidir de diyebiliriz. Bir dönem ‘Bozkır’ın Tezenesi’ Neşet Ertaş Usta’nın da burada dükkânı varmış. Saz ve bağlama ustası ‘Muhlis Usta’ kimlere saz yapmamış ki; Yavuz Bingöl, İzzet Altınmeşe, Musa Eroğlu ve birçok sanatçı... Dükkânına uğradım. Çalışanlar, “O memleketine yerleşti” dediler. Biraz ilerledim ‘Şanlı Müzik’ten bir ses geliyor kapıyı açtım oturdum. Bir müzik ziyafeti de burada vardı. Mahallede bir müzisyen kahvehanesi varmış eskiden. Semtte sünnet düğünlerine, kına gecelerine bu müzisyen kahvesinden sanatçı götürülürmüş.

Haberin Devamı

Cebeci Dörtyol’da bir gün

‘ACEM ÇAY OCAĞI’NDA KOYU SOHBETLER

Cebeci Dörtyol semtini tanımak için caddeden sokaklara doğru ilerlediğinizde ‘Acem Çay Ocağı’nın önünden geçmek lazım. Çay ocağının bahçesinde sandalyeler çekilmiş sohbet koyu, hemen ben de bir sandalye çektim, oturdum. Kendimi tanıttım. Cebeci Dörtyol’un çok eski sakinleriymiş çay ocağı müdavimleri, kasketli bir amca var kır saçlı. Semtte herkesin bildiği Oktay Lokantası’nın sahibi İshak Alkin. 80 yaşında, Cebeci Dörtyol semtinin hafızasıymış. Lokantayı nasıl açtığını anlatırken, ‘1967 yılında Bebek Pastanesi’nde garson iken Oktay Lokantası’nı önce pastane olarak açtığını sonra lokanta yaptığını’ söyledi. Kredi ve arkadaşlardan aldığı borçlarla açmış lokantasını... Müşteri kuyruklarının olduğu bir lokantaymış. Sohbetimiz sırasında İshak Alkin herkese çay söyledi. Çay ocağına gelenler o semtin Anadolu tabiriyle ‘gün görmüş insanları.’ İshak Alkin, o günleri şöyle anlattı: “Lokantamda Ankaralı taksiciler yemek için kuyruğa girerlerdi, 24 saat açık, her yerde sular plastik şişelerde satılırdı. Bizde su sürahilerde ve ekmek ücretsizdi. Daha çok öğrenciler gelirdi. Akşamları öğrenci yurtlarında kalan öğrenciler, günün her saati gençler ve diğer müşteriler gelirdi. Memnuniyetlerini sokakta herkese anlatırlardı. Fiyatlar oldukça hesaplı ve yemekler kaliteliydi.” Yaşlandığı için artık lokantacılık yapamıyormuş İshak Amca. Cebeci Dörtyol’da şu anki meydanda eskiden bir açık hava sineması varmış. Sinemanın sahibi Ankara Radyosu ses sanatçısıymış. İsmi Hacer Buluş. Hacer Buluş da semtin sakinlerindenmiş. Cebeci Dörtyol’da Cebeci, Melek, Saray isimli sinemalar varmış. Gala gecelerinin düzenlendiği, buraya Cüneyt Arkın’ın, Belgin Doruk’un geldiği de biliniyor.

Haberin Devamı

Cebeci Dörtyol’da bir gün

KUKLA GÖSTERİLERİ VE CAVCAV’IN ARABASI

Cebeci Çayırı’nın bulunduğu bölgede Dörtyol Aile Çay Bahçesi’nde kukla gösterileri yapılırmış. Kukla gösterilerini semtte tanınmış bir esnaf olan Kukla Kebap’ın sahibi Hadi Poyrazoğlu yaparmış. Kuklacılıkta uzman olan Poyrazoğlu hem kukla imalatı yapar hem de oynatırmış. Yaz akşamları Cebeci Dörtyol’da çay bahçesinde kukla gösterilerinin izleyicisi oldukça fazla olurmuş. İlhan Cavcav Hacettepe Spor’u yönettiği yıllarda mahallede etkinmiş. Altyapıya genç futbolcular buralardan sağlanırmış. Hacettepe Spor’un lokali bu semtteymiş. Şimdilerde yerinde apartmanlar varmış. Çay ocağındaki mahalle sakinleri o günleri, “Rahmetli Cavcav’ın siyah Mercedes marka bir arabası vardı, arabayı kornasından bilirdik, eskiden bu sokaklarda çok görürdük. İyi bir insandı, o zamanlar Cavcav’ın Mamak’ta bir un değirmeni vardı” diye anlatıyorlar. Semtin siyasetçi sakinlerinin de olduğu biliniyor. Bir dönem TBMM Başkanlığı da yapan MHP eski Milletvekili Ömer İzgi, Cebeci Dörtyol’da yetişen bir siyasetçiymiş. Eşiyle zaman zaman mahalleyi ziyaret edip burada semt sakinleriyle çay içip sohbet ederlermiş. Buradan yetişen gördükleri başka siyasetçiler de varmış... Bir dönem iyi bir futbolcu olan Ankaragücü oyuncusu Melih de bu semtin eski sakinlerindenmiş. Cebeci Dörtyol Semti’nin imar bakımından gelişmesine tanıklık etmiş olanlardan Yusuf Özdemir, “Burada eskiden apartman yoktu. İki ya da üç taneydi. Her yer gecekonduydu” dedi. Sinema sanatçısı Kuzey Vargın da buradan yetişmiş. Bu bölgede eskiden kabadayıların olduğu biliniyor. Ancak kabadayılar daha çok Bentderesi ve Hıdırlıktepe civarında yaşamışlar. Burada en güzel çay yapan, herkesin müdavimi olduğu kahvehane o dönem Hamamönü’ndeki ‘Havuzlu kahve’ymiş. Bu bölgedeki okulların tarihi okullar olduğunu, ünlü siyasetçilerin buralarda okuduğunu ‘Acem Çay Ocağı’ndaki sohbetimizden öğreniyoruz. Siyasetçi, eski Bakan Hikmet Çetin’in, tiyatrocu Yıldız Kenter’in, tiyatrocu Cihan Ünal’ın yine siyasetçi olan Işın Çelebi’nin, Selahattin Öcal’ın... Liste uzayıp gidiyor. Tarihi semtler, şehirlerin anılarında hep vardır. Kahramanları, yeri zamanı ve öyküleri vardır. Anlatıldıkça hatırlanır. Kent kültürünü anılar hep canlı tutar...

Haberin Devamı

Cebeci Dörtyol’da bir gün

 ANKARA ŞEHİRCİLİK BİENALİ

İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı’nın düzenlediği ‘Ankara Şehircilik Bienali’, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kent Konseyi ve Ankara Ticaret Odası iş birliğiyle düzenlendi. 13 Kasım’da başlayan bienal bugün sona eriyor.

Cebeci Dörtyol’da bir gün

Tarih, kültür, şehircilik gibi konularda çok verimli çalıştaylar düzenlendi. Çok sayıda uzman ismin katıldığı panellerden birinde ben de yer aldım ve Ankara ile görüşlerimi aktardım. Bu tür etkinliklerin artarak devam etmesi ve kente katkı sağlaması dileğiyle...

Yazarın Tüm Yazıları