Bugün günlerden İlhan Gerim

İlhan Gerim, tam 91 yaşında... Ankara sevdalısı bir iş insanı. Ona ‘Gençlik Parkı Lunapark tarihi’ de diyebiliriz. Hangimiz İlhan Gerim’in Gençlik Parkı’nda kurduğu lunaparktaki atlıkarıncalara, çarpışan otolara, trenlere binmedik ki. Gençlik Parkı’nın içinde kurduğu lunapark, Ankaralı ailelere ve çocuklarına bayramlarda, tatillerde, yaz akşamlarında eğlence kaynağı oldu.

Haberin Devamı

1968 yılında Gençlik Parkı Lunaparkı’nı inşa etmek için dönemin Belediye Başkanı Ekrem Barlas’ın açtığı ihaleye girip kazanan, Ankaralı yurttaşlara büyük bir eğlence merkezi kuran İlhan Gerim’le Gençlik Parkı’ndaki idare ofisinde ‘Kentimle baş başa’ okurları için buluştuk. İlhan Gerim, sağlıklı ve uzun yaşamının sırrını “91 yaşındayım. Sigara, alkol kullanmam. Düzenli spor yaparım. Yürümek spor diyorlar sadece o değil onun dışında egzersizler yapılmalı...” diye anlatıyor. İlhan Gerim’den bir film gibi gözlerimizde canlanan 55 yıllık Gençlik Parkı Lunaparkı’nın öyküsü dinledim. Gerim, önceleri Kuveyt’te bir lunapark kuruyor ve aynı zamanda işletmeciliğini yapıyor. Sadece Kuveyt’te değil, Ürdün’de, Beyrut’ta ve Kahire’de de aynı işleri yapıyor. Bu sırada Kuveyt’te Büyükelçi olarak görev yapan Ecmel Barutçu’yla tanışıyor. İlhan Gerim fırsat buldukça Türkiye’ye de gelirmiş. Bir seyahatinde İstanbul’da 15 gün kalmış. Bu sırada bir telefon geliyor. Arayan Büyükelçi Ecmel Barutçu... İlhan Gerim o süreci şöyle anlattı:

Haberin Devamı

Bugün günlerden İlhan Gerim

İlhan Gerim

İTALYAN OYUNCAKLARIYLA KURULMUŞ

“1968 yılıydı. 15 gün İstanbul’da kaldım. Kuveyt’e dönüş hazırlıkları içindeydim. Bu sırada Ecmel Barutçu Bey aradı; ‘Ankara Belediyesi Gençlik Parkı içinde bir lunapark ihalesi açıyor. Bu iş senin işin ne duruyorsun? Gir bu ihaleye’ dedi. Geçtim Ankara’ya dönemin Ankara Belediyesi Başkanı Ekrem Barlas’tı. Ben de ihaleye girdim. Diğer girenlerden on katı ihale bedeli sundum. Kuveyt’ten getirdiğim tüm birikimlerimi o ihaleye yatırdım. Başkan Ekrem Barlas çok şaşırmıştı. Hatta ‘on katı buraya bu ihale verilir mi akıl kârı değil’ demiş...” Gençlik Parkı, başkentte tarihi bir park. Ankara’nın simgesi. Bilmeyen yoktur o parkı. Yazarlarımız, şairlerimiz çoğu orayı yazmış, tasvir etmişlerdir... Lunapark bölgesi boş bir araziymiş. Tüm aletleri yurt dışından getirerek kısa sürede Ankara, bir lunapark kazanmış. Makinelerin hemen montajları yapılmış, hizmete girmiş. Lunapark araç ve gereçlerinin imalatını İtalyanlar, Amerikalılar ve İngilizler yaparmış. Ama en iyisini İtalyanlar yaparmış. Gençlik Parkı Lunaparkı için İtalyan imalatı araç gereçlerden kullanılmış. Ankaralıların Gençlik Parkı Lunapark’a girişi belli bir ücretle oluyor, bilet üzerinden belli bir oranda Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bir miktar para aktarılıyormuş. Her bilette yüzde yirmi gibi bir oranmış, ilgili hesaba düzenli olarak yatarmış hep. İlhan Gerim, Ankara’da bir dönem vergi sıralamasına giren bir iş adamı da olmuş. Gençlik Parkı Lunapark’taki ofis duvarında belgeler, takdirler, teşekkürler çerçeveletip asılmış. Buradan 400 işçi ekmek yiyormuş.

Haberin Devamı

Bugün günlerden İlhan Gerim

LUNAPARK AİLE GAZİNOSU VE SANATÇILAR

İlhan Gerim, Gençlik Parkı Lunapark Aile Gazinosu’nu da anlattı: “Gençlik Parkı Lunapark Aile Gazinosu’nu da ben açtım. 30 yıl çalıştırdım. Emel Sayın 18 yaşındaydı. İlk konserini burada verdi. Ankaralı bir insandır, sanatçıdır. Bedia Akartürk 10 yıl burada söyledi. Ankara türkülerini en güzel o söyler, onun tanınmasını Ankara Lunapark Aile Gazinosu sağladı. İlk olarak burada Muzaffer Akgün Hanım, sahne aldı. Hiç unutmam sazı ile Orhan Gencebay ona çok eşlik etti. Sevim Çağlayan, Zeki Müren, Emel Sayın, Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, İbrahim Tatlıses... Aklınıza kim geliyorsa burada çalıştı. Sinema sanatçıları da burada sahne aldılar. Ayhan Işık, Fikret Hakan, Filiz Akın... Ankara Gençlik Parkı Lunapark Aile Gazino’muz, 7 bin kişilik bir seyirci kapasitesine sahipti. Konser 19.30’da başlar. Salon o saatte hemen dolardı. Çarşamba ve cuma günleri kadınlar için aile matinesi olurdu. Evden yiyecek gelirdi. Dolmadan böreğe kadınlar hazırlıklarını yapardı. Her şey evdendi. Salon dolardı... Bedri Ayseli diş doktorudur. Okurken ben de çok çıktı. Hüsamettin Subaşı Atakan Çelik... Radyo sanatçılarının tamamına yakını. Lunapark Aile Gazinosu’nda sahne aldı. İstanbul’da ‘Gazinocular Kralı’ olarak bilinen Fahrettin Aslan, İzmir’de ‘Gazinocu Osman Karacan’ ile birlikte iyi arkadaştık. Büyük sanatçı organizasyonunu birlikte yapardık. 11 kişilik bir kadro ile sanatçılar İzmir, Ankara, İstanbul’da aldığımız ortak karar ile sahne alırlardı. Ankaralı birçok magazin gazetecisi sanatçılar ile ilgili bilgileri benden alırdı. Ünlü sanatçılar, en büyükleri, Gençlik Parkı Lunapark Aile Gazinosu’nda hep sahne aldı. Nesrin Sipahi, Sevim Tuna, Sezen Aksu, Erol Büyükburç, Sibel Can...”

Haberin Devamı

Bugün günlerden İlhan Gerim

Bugün günlerden İlhan Gerim

LUNAPARK YAŞAMININ EN BÜYÜK PARÇASI

Gerim’e belediye başkanları ve siyaseti de sordum işte anlattıkları: “Rahmetli Turgut Özal, Semra Hanım’la Gençlik Parkı Lunapark Aile Gazinosu’na çok geldi. Sayın Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Hanım da Sayın Demirel de... Ben siyasete hiç ilgi duymadım. Belediye başkanlarının hepsini saygıyla anıyorum. Ölenlere rahmet diliyorum. Barlas’tan, Dalokay’a, Dinçer’den Karayalçın’a, Gökçek’ten Yavaş’a kadar hepsiyle ilişkim bir esnaf, belediye başkanı düzeyinde olmuştur. Mansur Bey’i geçenlerde ziyaret ettim. Bir kahvesini içtim. Sadece beş yıl içinde bir kez olmuştur. O da kendisi bir iş için çağırdı. Siyaset benim işim değil.” İlhan Gerim, Gençlik Parkı öyküsünü, yaşamının en büyük parçası kabul ediyor. Bunu da büyük bir sevinçle anlatıyor. “Güvenlik çok önemli bu çağda” diyor. “Bilgisayarlı bir ekrandan da lunaparkın iç görüntüsü sürekli izleniyor burada” diye ekliyor. Gençlik Parkı Belgeseli için yollara düşenler, İlhan Gerim canlı tarih işte ne duruyorsunuz?

Haberin Devamı

Bugün günlerden İlhan Gerim

Yazarın Tüm Yazıları