Belediye meclisleri yerel parlamentodur

Osmanlı Devleti’nde şehremini ve şehremaneti, Cumhuriyet’le birlikte ise belediye başkanı ve belediye meclisi hep var olmuştur.

Haberin Devamı

Bir kentin tüm sorunları (ulaşımından suyuna, park ve bahçelerinden sokak isimlerine, vergilerinden belediye bütçeleri) belediye meclislerinin oturumlarında konuşulur, tartışılır, çözüme kavuşturulur. Şehremaneti, belediye encümeni azası ya da belediye meclisi... İsimleri ve oluşumları farklı olsa da görevleri hep aynı olmuştur.

* * *

Belediye meclisleri, beş yıllığına göreve geliyor. Belediye başkanıyla birlikte seçiliyor. Her partinin ayrı bir meclis grubu oluşuyor. Hangi parti grubu çoğunluktaysa, başkan güçlü ve kudretli kabul ediliyor. Görevleri süresince mahallenin, sokağın, ilçenin sorunlarını hangi zaman diliminde, ne kadar dile getirdiklerini bilmiyoruz! Hangi oturumda gündemle ilgili hangi konuşmayı yaptıklarını, hangi sorunları tartıştıklarını bilmiyoruz! Hangi soru önergelerini vererek denetim yetkilerini kullandıklarını da bilmiyoruz!

Haberin Devamı

* Önerim: Sivil toplum, kitle örgütleri ve muhtarlıklardan oluşan “belediye meclislerini izleme komisyonları” kurulmalı. Belediye meclisindeki tüm komisyonlar, encümen ve müdürlüklerinin tamamı, vatandaşa bilgi ve hesap verebilir konuma getirilmeli. Her yıl belediye meclis dönemi sonunda kim ne kadar belediye meclisinde konuşmuş, ne kadar denetim yetkisini kullanmış, ne kadar soru önergesi vermiş, ne kadar gündem dışı söz almış? Bu soruların yanıtı ortaya çık(arıl)malı ve bir karne oluşturulmalı. Yani tüm partilerin belediye meclis çalışmaları istatistiksel olarak izlenmeli ve sonuçta bir “meclis karnesi” uygulamasına gidilmeli ki vatandaş da bu sayede meclis çalışmalarını takip etmiş olur.

* Çünkü: Belediye meclisleri, kentin yerel parlamentosudur. Yerelde başarı yoksa genelde de olmuyor.

* * *

Meclis çalışmalarının il ve ilçelerde canlı yayınlanması önemlidir. Yurttaş, ne oluyor ne bitiyor öğrenmiş oluyor.

* * *

Türkiye’de mahalli idareler seçimi için geri sayım sürüyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımladığı karara göre 2024 yerel seçimleri 31 Mart’ta yapılacak. Yerel yönetimlerin belirleneceği seçimde belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve mahalle muhtarları seçilecek.

Haberin Devamı

Seçim sürecinin başlamasıyla birlikte siyasi partiler, adaylar ve seçmenler arasında heyecan artıyor. Yerel yönetimlere yön verecek isimlerin belirlenmesi için Ankara’da çalışmalar yoğunlaştı.

BAŞKAN KADAR ÖNEMLİ

Belediye meclisi kadrosu çok önemli. Oralara kent için üretmiş, emek koymuş insanlar taşınmalı. Şehir kültürünü bilen, kenti yaşamış insanlar meclis üyesi olmalı. Mart ayında yapılacak seçimde başkente çalışkan bir belediye yönetimi, çalışacak bir meclis kadrosu lazım. Ankara’da gezerken sorunlara odaklanan insanlara ihtiyaç var. “Şu sokakta bu iş yapılmalı, yapılırsa Ankara daha güzel olur”, diye düşünmemiş insanlar yönetime gelmemeli.

Haberin Devamı

ÜRETMEYEN MECLİS YÜK

Meclisler bir karar mercidir. Baktığınızda yerel bir parlamentodan bahsediyoruz. Ankara için projeleri olan, hayalleri olan insanları göreve getirmek lazım. Yerel yöneticiler tek başına güçsüzdür. İş bürokratlarla, meclisle ve çalışanlarla yürür. Ortak akla inanılması lazım. Hiç sinemaya ve tiyatroya gitmemiş, hiç Neşet Ertaş türküsü dinlememiş, hiç roman okumamış, kentte sokak hayvanlarına yapılan eziyete üzülmemiş, kentin kurduna, kuşuna, ağacına, nehrine sevdalanmamış yerel yöneticiler ne kadar başarılı olur ki!

ANKARA’YA YEŞİL ALAN

Ankara’da belediye meclisinin yapacağı en önemli iş, yeşil alan artırımıdır.

Parklar, büyük kentlerin akciğerleridir. Beton yığını olan şehirler insanlara sıkıntı veriyor. Kumrular Sokak’taki çınar ağaçlarından mutlu oluyoruz. Hacı Bayram Veli Camii’ndeki ağaçlardan huzur buluyoruz. Yeşil alanlar artmalı.

* * *

Haberin Devamı

* Unutmayın: Belediye meclisi üretirse, kentler gelişir.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları