Metaverse’te amaç dünyayı ağaçlandırmak!

Yeni bir metaverse projesi olan Alóki, Kosta Rika’daki 750 hektarlık bir araziyi sanal dünyaya yansıtacak. Kullanıcılar NFT teknolojisiyle çalışan oyunu oynayarak metaverse’te bir ağaç dikmeyi başardıklarında söz konusu bölgede de bir ağaç dikilecek.

Haberin Devamı

Bir dikili ağacı olmak… Türkçenin güzel deyimlerinden biri. Anlamlı ve hayata katkı sunan bir yaşamın önemini vurgularken insanın doğayla sürdürülebilir bağının gerekliliğini de hatırlatıyor. Peki, modern şehir insanı ve teknolojiyle büyüyen yeni nesil için dikili bir ağacının olması ne ifade eder?
Metaverse’te amaç dünyayı ağaçlandırmak
Yanıtı dünyanın cennet köşelerinden birinde kurulan, metaverse bağlantılı bir ‘cangıl’ sığınağında arayabiliriz... Fiziki coğrafyayla sanal toprakları birleştiren dünyanın ilk metaverse projelerinden biri: Alóki. Kosta Rika’da 750 hektarlık bir arazi üzerinden hayata geçirilen Alóki sürdürülebilir çevre değeri yaratmayı hedefleyen bir sanal girişim. Alóki projesi, şu sıralar dijital dünyada popüler olan yenilikçi ve bağımsız teknoloji araçlarını içeriyor. Blokzincir teknolojisiyle yaratılan Alóki, metaverse ortamında oyunlaştırılmış bir sanal dünyaya açılıyor. Kosta Rika’daki yağmur ormanlarıyla doğrudan ilişkili olan Alóki henüz geliştirilmekte olan ve gerçekçi hedefleri olan bir proje. 2023’te tüm özellikleriyle hayata geçirilecek projeye şimdiden Discord kanalı üzerinden katılmak mümkün.

Haberin Devamı

Ziyaret edilebilecek

Alóki’nin ilk hedefi sürdürülebilir çevreye katkıda bulunma amacıyla ağaçlandırma çalışmalarına metaverse üzerinden destek vermek. Alóki üyeleri NFT teknolojisiyle çalışan oyunu oynayarak metaverse’te bir ağaç dikmeyi başardıklarında Kosta Rika’daki bölgede de bir ağaç dikilecek. Madem ağaç dikecekler, niye dolaylı yoldan gidiyorlar diye düşünebilirsiniz... Aslında ağaç dikmek, projenin hem gerçekçi hem de sembolik bir boyutu. Küresel ısınmaya sebep olan karbon salınımı doğal yollardan azaltmanın en etkili yolu dünyayı yeniden ağaçlandırmak. Ağaçlar havadaki karbonu emip toprağın içine gömebiliyor. Bir insan vücudundan salınan yıllık karbondioksit miktarını dengelemek için yaklaşık 15 ağaç gerekiyor. İşin içine enerji ve fosil yakıtları girince, örnek olarak Amerika’nın emisyonları kişi başına bölündüğünde, her bir ABD vatandaşı için gereken ağaç sayısı 640’a yükseliyor. Yuvarlak bir hesapla, 2030’a kadar tüm dünyada 1 trilyon ağaç ekilirse ancak küresel ısınmanın önüne geçilebileceği hesaplanıyor.

Haberin Devamı

Alóki’nin kurucuları arasında eski IKEA yöneticisi Bartek Lechowski de yer alıyor. IKEA’yı müşteri odaklı bir marka haline getirme başarısıyla tanınan Lechowski aynı zamanda 30 milyon dolarlık yatırımla projeyi finanse eden isim. Sadece günlük hayat öğelerini metaverse’e taşımanın, yani normal hayatı kopyalamanın yeterince anlam taşımayacağını düşünen Lechowski metaverse projelerine bir amaç yüklemenin önemli olduğunu ifade ediyor. Hatta metaverse aracılığıyla uzun vadede doğaya erişimin herkes için daha demokratik bir hale gelebileceğine inanıyor.

Alóki, bir metaverse oyun dünyası olarak gelecek yıl halka açıldığında 750 hektarlık cangılın bire bir simülasyonunu deneyimlemek mümkün olacak. Orman bölgesi üç boyutlu tarayıcılarla metaverse ortamına aktarılacak. Kosta Rika’daki özerk bölgede ortak yaşam ve çalışma alanları da yer alacak. Alóki oyuncuları, sürdürülebilir çevreye katkıları ve oyundaki başarıları neticesinde istedikleri zaman Kosta Rika’yı ziyaret edip Alóki’nin fiziki mekânlarını kullanma imkânı bulabilecek. Projeyle ilgili gelişmeleri @Alóki.io Twitter hesabından takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Ukrayna’nın tarihi sanal dünyaya taşınıyor
Gerçek dünyayı metaverse’e yansıtan çalışmalardan biri de Heritage Hub tarafından yürütülen Ukrayna Tarihi Miras projesi.
Metaverse’te amaç dünyayı ağaçlandırmak

İsmini ‘Miras Aktarma Merkezi’ şeklinde çevirebileceğimiz Heritage Hub organizasyonu dijital tarama, 3D modelleme ve NFT araçlarını kullanarak kültürel ve yerel mirasların korunmasını ve bir metaverse müzesi üzerinden tüm dünyayla paylaşılmasını amaçlıyor. Rusya’nın işgaliyle kültürel anıtlarının ve varlıklarının önemli bir bölümünü kaybeden Ukrayna organizasyonun merceğindeki ilk ülke. Heritage Hub ortak kurucusu Brittany Kaiser, çalışmaların nasıl işleyeceğini şu sözlerle açıklıyor: “Projenin getirdiği çözümler üç aşamalı. Öncelikle tüm mirasın, kültürel alanların ve bir ulusun tarihi ve kimliği hakkında önem arz eden tüm öğelerin dijital bir arşivi oluşturuluyor. İkinci olarak tüm bu öğeler blokzincirine aktarılıyor ve şifreleniyor. Böylece verilerin değiştirilmesi, ortadan kaybolması ya da yok edilmesi önleniyor. Son olarak Web3 iş modelleri sayesinde bu öğelerin ve bölgelerin tarihi değerlerinin korunması için finansal kaynaklar yaratabiliyoruz.”
Kaiser, Ukrayna için inşa edilecek ilk metaverse’ün dünyadaki herkese, ülkenin önemli kültürel mirasını deneyimleme şansı sunacağını belirtirken Heritage Hub’ın diğer ortağı Taras Gorbul sanal turizm gelirlerinin ülkenin savaş sonrasında toparlanması için katkı yaratabileceğini söylüyor: “Kullanıcılar halen ayakta duran fakat gidilmesi zor olan bölgeleri ziyaret edebilecekler. Savaşta yıkılan fakat dijital olarak yeniden canlandırılan bölgeleri de ziyaret etmek mümkün olacak.”
heritagehub.org sitesi üzerinden hayata geçen proje tüm dünyadan bağış kabul ederken Ukrayna vatandaşları da tarihi öğeleri akıllı telefonları ve özel bir uygulamayla kaydederek arşivlemeye katkıda bulunabiliyorlar.

 

Yazarın Tüm Yazıları