Güneşimden kaç!

Gün içinde gölgede kalacak alanlar neresi, güneş ışınları hangi saatlerde zararsız? Güneş kremini ne zaman sürmeliyiz, ne kadar su içmeliyiz? Yaz aylarında ‘en yakın dostumuz’ olacak uygulamaları derledim.

Haberin Devamı

İklim değişikliğinde korkulan döneme geldik. Bu yıl ABD, tarihinin en sıcak 4 Temmuz’unu yaşadı. Sadece ABD değil, dünyanın dört bir yanından rekor sıcaklık haberleri gelmeye devam ediyor. Rekorlar, her yılın bir öncekinden daha da sıcak olduğu anlamına geliyor ki, küresel ısınma için başka ispata gerek kalmıyor. Bu sene iklim değişikliği ülkemizde de bariz hissedildi. Ocak ayında neredeyse tişörtle dolaşırken nisanda donuyorduk. Biliminsanları gelecek yıl iklim değişikliğinin yeni bir faza geçeceği konusunda hararetli uyarılara başladı. Dünya bu konuyu tartışadursun aşırı sıcakların olumsuz etkilerine karşı bireysel çapta önlemler almak mümkün. İşte sıcak hava akımlarında kendimizi bir nebze güvenli hissetmemizi sağlayacak 6 uygulama önerisi.

Haberin Devamı

Güneşimden kaç

‘KREM SÜRÜN’ UYARISI

UVIMate

Uzun ve yoğun biçimde maruz kalındığında güneş ışınlarının cilt sorunlarına ve kansere yol açtığı biliniyor. Cildin hücre dokusunu hasara uğratan aşırı ultraviyole (UV) ışınlarından korunmak önemli. Diğer yandan doğal şekilde bronzlaşma ve D vitamininin ciltte aktive olması içinse UV ışınları gerekli. UVIMate uygulaması, ışınların gün boyu en güvenli ve en tehlikeli olduğu saatleri bildirerek bilinçli bronzlaşmaya ve güneşin zararlı ışınlarından korunmaya yardımcı oluyor. Dünyanın her yerinde çalışan uygulama, isterseniz güneş kremi sürmeniz konusunda uyarıyor. D vitamini için en uygun saatleri de bildiriyor. Ücretsiz.

Güneşimden kaç

ÜCRETLİ VE ÜCRETSİZ

Drink Water ve Sukolik

Güneş ışınlarından kaçmayı başarsanız bile sıcak hava dalgaları terleme yoluyla su kaybettirmeye devam eder. Normalden fazla su içtiğinizi düşünseniz bile yeterli gelmeyebilir. Drink Water uygulaması dehidrasyona maruz kalmadan gün boyunca bedeninizin durumuna göre su içmenizi sağlıyor ve uyarıyor. Su içmeye motive eden uygulamanın
Sukolik isimli Türkçe bir benzeri de var. Drink Water, grafik analizlerle bilimsel bir arayüze sahip. Sukolik ise daha basit, sevimli ve kullanımı kolay bir arayüzle sunulmuş kullanıcılara. Sukolik tamamen ücretsiz, Drink Water uygulama içi ücretli özellikler barındırıyor.

Haberin Devamı

Güneşimden kaç

UV İNDEKS ÖZELLİĞİ

The Weather Channel ve Windy

Hava durumu takibini ciddiye alanların tercihi iki uygulamayla güneşin ve atmosferin durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. The Weather Channel, IBM tarafından geliştirilmiş ve hava durumu tahminleri süper bilgisayarlarla oluşturuluyor. Uygulamanın UV İndeks (güneş tam tepedeyken yer yüzeyine ulaşması beklenen UV radyasyon miktarının 0’dan 15’e uzanan bir ölçekle sınıflandırılması) özelliği de var. Windy ise arayüzü daha karmaşık olan fakat rüzgâr ve hava akımlarını ayrıntılı gösteren bir uygulama. Denizciler ve havacılar gibi profesyoneller kullanıyor. İki uygulama da ücretsiz.

Güneşimden kaç

GÖLGEYE SIĞINALIM

Shadowmap

Binlerce çeşit harita arasında bir de ‘Gölge Haritası’ olduğunu biliyor muydunuz? Uydu görüntüleriyle oluşturulan haritada bulunduğunuz alanda gölgelerin nasıl hareket edeceğini, saat kaçta nerenin gölgede kalacağını kolayca görebilirsiniz. Öğlen aracınızı nereye park edeceğinizi artık biliyorsunuz ve fark etmeden güneşte uyuyakalma endişesi de yok! Shadowmap’in arayüzü İngilizce ancak sezgisel olarak rahatça kullanabilirsiniz. Uygulamayı ücretsiz indirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Güneşimden kaç

KISA KISA 

Küresel ısınma insan beynini küçültüyor

Kaliforniya’da yeni bir araştırma, insan beyninin çağlar boyunca iklim değişikliğine bağlı evrim geçirdiğini ortaya koydu. Biliminsanı Jeff Morgan Stibel, iklim sıcak olduğunda beyin boyutunun soğuk havalara kıyasla daha fazla küçülme eğilimi gösterdiğini keşfetti. Araştırmada küresel sıcaklık, nem ve yağmur oranı gibi parametreler kullanıldı. Bu verilerin 50 bin yıl aralığında keşfedilmiş 298 insan kemiğine etkisi değerlendirildi. Fosiller yaşadıkları dönemlere göre gruplandıktan sonra 5 biner yıllık aralıklarla iklim değişim verileri kıyaslandı ve evrimin etkisi gözlendi. Stibel’e göre insan beyni boyut değiştirdiğinde bedende güçlü fizyolojik etkileri olabiliyor.

Haberin Devamı

‘Dünyayı insanlardan daha iyi idare ederiz’

Birleşmiş Milletler’in Cenevre’de düzenlediği AI (Yapay Zekâ) zirvesinin ‘AI for Good’ (İyilik için YZ) başlıklı toplantısında yapay zekâlı gelişmiş robotlar, dünyayı insanlardan çok daha iyi yönetebileceklerini iddia ettiler. Robotlar, insanlar gibi kurallara ve önyargılara kapılmayacakları için daha sağlıklı kararlar verebileceklerini söylerken, insani duyguları anlamakta yetersiz olduklarını da belirttiler. Büyük verileri işleyerek en doğru seçimleri yapabileceklerini ve insan liderlerden daha verimli olacaklarını öne süren robotlar, insan zihnini ‘dumanlı’ olarak tanımladı. Kürsüye çıkanlar arasında ünlü robotlar Ai-Da, Jam Galaxy Band vokalisti Desdemona, Ameca ve Sophia vardı.

Yazarın Tüm Yazıları