Uğur Yüksel

Yılın beklenen büyük bütçeli yapımlarından “Godzilla vs Kong”, sinema tarihinin meşhur iki canavarını karşı karşıya getiriyor. 1978 yapımı Fassbinder başyapıtı “Maria Braun’un Evliliği” ve kısa film tutkunlarına Akbank Kısa Film Festivali, haftanın diğer çevrimiçi seçenekleri… Haftanın kitabında bu hafta, Orhan Pamuk’un yazımı 5 yıl süren aşk, polisiye ve tarihi romanı “Veba Geceleri” var.

Haberin Devamı

FİLM

Uğur Yüksel

GODZILLA VS. KONG (HBO Max)
Yönetmen: Adam Wingard
Oyuncular: Alexander Skarsgård, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall, Brian Tyree Henry
2021-ABD, AVUSTRALYA-113’/AKSİYON, GERİLİM, BİLİMKURGU

Pandemi sürecinde vizyonu ertelenen büyük bütçeli yapımlardan “Godzilla vs Kong”, bugün ABD’de sinemalarda ve HBO Max’ta da çevrim içi gösterime girdi. “Kong: Skull Island/Kong: Kafatası Adası” (2017) ile “Godzilla: King of the Monsters/Canavarlar Kralı”nın (2019) devamı da olan film, sinema tarihinin iki meşhur canavarını karşı karşıya getiriyor. Dev goril King Kong ile nükleer radyasyonun uyandırdığı tarih öncesi deniz yaratığı Godzilla’nın arasındaki çatışmanın ortasında kalmış insanların hikâyesini izleyeceğimiz filmde, sinemanın son Tarzan’ı Alexander Skarsgård, Rebecca Hall ve “Stranger Things”in Eleven’ı Millie Bobby Brown başrollerde.

Uğur Yüksel

MARIA BRAUN’UN EVLİLİĞİ/DIE EHE DER MARIA BRAUN (İstanbul Modern Sinema)
Yönetmen: Rainer Werner Fassbinder
Oyuncular: Hanna Schygulla, Klaus Löwitsch, Ivan Desny
1978-ALMANYA-120’/DRAM

Haberin Devamı

İstanbul Modern Sinema’nın çevrimiçi gösterimleri usta sinemacı Rainer Werner Fassbinder’in filmleri ile devam ediyor. Yönetmenin filmografisinden beş filmin yanı sıra hayatını takip eden “Enfant Terrible” (2020) adlı biyografik filmin de izlenebildiği programda bu hafta sonu, 1978 yapımı başyapıtı “Maria Braun’un Evliliği”ni yakalayabilirsiniz. Başrolündeki Hanna Schygulla’yı da efsaneye dönüştüren ve ‘En İyi Yabancı Film’ dalında Altın Küre’ye de aday olan film, İkinci Dünya Savaşı’nın son günlerinde evlendiği eşi cephede kaybolan Maria adlı bir kadının tek başına ayakta kalma mücadelesini anlatıyor.

Uğur Yüksel

AKBANK KISA FİLM FESTİVALİ (Akbank Sanat)
Kısa film tutkunlarının gözde festivali bu yıl 17. yaşını kutluyor. Pandemi koşullarında çevrimiçi gerçekleşen festivalde 90 kısa ve 3 uzun metraj film gösteriliyor. “Festival Kısaları” bölümünde son bir yılın öne çıkan Türkiye filmleri yer alırken, “Kısadan Uzuna” bölümünün bu yılki yönetmeni, kısa filmlerinin yanı sıra ilk uzun metraj filmi “Zerre”yi de izleyebileceğiniz Erdem Tepegöz olacak. “Deneyimler” bölümünde Belçikalı yönetmen Jaco Van Dormael’in filmleri gösterilirken, “Özel Gösterim” bölümünde ise Uzak Doğu ülkelerinden seçilmiş kısa filmler izlenebilecek. filmonline.akbanksanat.com adresinden 1 Nisan’a kadar ücretsiz takip edebilirsiniz.

KİTAP

Uğur Yüksel

VEBA GECELERİ-Orhan Pamuk, Yapı Kredi Yayınları, RomanNobel ödüllü Orhan Pamuk’un yazımı 5 yıl süren yeni romanı “Veba Geceleri”, 1901 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun bir vilayetinde yaşanan veba salgını sırasında yaşananları anlatıyor. Sürükleyici bir siyaset ve aşk romanı olduğu kadar, polisiye ve tarihi roman raflarında da bulabileceğiniz kitap; pandemi, karantina, devlet ve birey konularını bir masal havasında kurgularken, içinden geçtiğimiz salgın dünyasına da göz kırpıyor. Pamuk’un ağzından kitabın yazım sürecini dinleyeceğimiz 12 videoluk serinin Yapı Kredi Yayınları’nın sosyal medya hesaplarında yayında olacağını hayranlarına duyurulalım.

Haberin Devamı

DAHA ÖNCE ÖLMÜŞ MÜYDÜK?-Anıl Cihan, İthaki Yayınları, Şiir
ÇAYLAK GAZETECİ-Vince Vawter, Kırmızı Kedi Yayınları, Roman
KLASİK POLİSİYE ÖYKÜLER-Kolektif, Çınar Yayınları, Öykü
AŞIRILIĞIN PEYGAMBERLERİ: NIETZSCHE-HEIDEGGER-FOUCAULT-DERRIDA-Allan Megill, Metis Yayıncılık, Felsefe

MÜZİK

Uğur Yüksel

NOVA-Ugur Project, Elektronik, EP
16 yaşında başladığı 20 yıllık müzik kariyerine 35 Plak, 300 Digital EP ve 500’den fazla derleme albüm sığdırmış prodüktör ve DJ Uğur Project’in yeni EP’si “Nova”, Set About Music etiketiyle yayında. En son ocak ayında yayınladığı “Hyno” adlı çalışmasıyla Avrupa müzik listelerinde ilk 10’a yükselen sanatçının yeni çalışması iki şarkıdan oluşuyor. EP’ye de adını veren “Nova”, ritim içinde ritim örülü dinamik ve değişken yapısıyla dikkat çekerken, ‘’Outsider’’ da etkileyici ses tasarımı, prodüksiyon teknikleri ve aranjesiyle sanatçının dans çağrısını yineliyor.

Haberin Devamı

CEHENNEM-Nova Norda, Alternatif, Single
SCREAM-Mercan Dede&Dexter Crowe, Elektronik, Single
BİLÛRA MİN (LIVE)-Cihan Haco, Dünya, Albüm
WHITE DRESS-Lana Del Rey, Pop, Single
KÖRKÜTÜK SON-Ekin Beril, Pop, Single
OLASILIKLAR-Yok Öyle Kararlı Şeyler, Pop, EP
ÇIPLAK-Sedef Sebüktekin, Pop, Single
NO SUCH THING AS FREE WILL-Deniz Cuylan, Deneysel, Single

Yazarın Tüm Yazıları