Ne izlesem okusam dinlesem

Dünyaca ünlü Japonyalı yazar Haruki Murakami’nin kısa öykü serisinden uyarlanan ve Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar’ın en güçlüsü “Drive My Car”, başarılı oyunculukları ve Cannes’dan ödüllü senaryosuyla hafızalara yerleşen melankolik bir başyapıt. Daisy Ridley ve Tom Holland’ı buluşturan bilimkurgu “Kaos Yürüyüşü” ve sinemamızın auteur yönetmenlerinden Yeşim Ustaoğlu’nun ilk uzun filmi “İz”, haftanın öne çıkan diğer yapımları... Kitap raflarında bu hafta, Judith Butler’ın Metis Yayınları’ndan çıkan kitabı “Şiddetsizliğin Gücü: Etik-Politik Bir Düğüm” var.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

DRIVE MY CAR (Sinema)
Yönetmen: Ryusuke Hamaguchi
Oyuncular: Hidetoshi Nishijima, Toko Miura, Masaki Okada
2021-JAPONYA-179’/DRAM

Japonyalı yönetmen Ryusuke Hamaguchi’nin 50’den fazla ödül alarak geçen yıl festivallerin gözdesi olmuş son filmi “Drive My Car” sinemalarda. Çağımızın en popüler yazarlarından Haruki Murakami’nin ‘Men Without Women’ adlı kısa hikâye serisinden uyarlanan film, kaybettiği eşinin yasını tutan yönetmen Yusuke Kafuku’nun Hiroşima’ya bir festivale, Anton Çehov’un Vanya Dayı adlı oyununu sahneye koyması için davet edilmesi ile başlıyor. Burada zamanının çoğunu kendisine eşlik etmesi için tahsis edilen 20 yaşındaki şoförü Kafuku ile geçiren Yusuke, onunla birlikte yalnızlık, kayıplar ve yasla bezeli, sırların karşılıklı olarak açıklandığı bir dizi yolculuğa çıkıyor. Altın Palmiye için yarıştığı Cannes’da En İyi Senaryo, Ekümenik Jürisi ve FIPRESCI ödüllerini toplamış ve geçtiğimiz ay, yabancı dilde en iyi film kategorisinde Altın Küre alan filmin, Oscar şansı da oldukça yüksek görünüyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

KAOS YÜRÜYÜŞÜ/CHAOS WALKING (Sinema)
Yönetmen: Doug Liman
Oyuncular: Daisy Ridley, Tom Holland, Mads Mikkelsen, Demiah Bichir
2021-ABD, KANADA, HONG KONG-109’/BİLİMKURGU, AKSİYON, MACERA

Haberin Devamı

“The Bourne Identity” (2002), “Jumper” (2008), “Edge of Tomorrow” (2014) filmleriyle tanıdığımız Doug Liman’ın yönettiği bilimkurgu aksiyon türündeki film, Patrick Ness’in aynı adlı çoksatan roman serisinin ilk kitabından uyarlama. Yalnızca erkeklerin yaşadığı distopik bir dünyada geçen ve Violet adında gizemli bir genç kadının ortaya çıkmasıyla değişen dengeleri anlatan film, Star Wars serisinin Rey’i Daisy Ridley ve perdenin son Spider-Man’i Tom Holland’ı bir araya getiriyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

İZ (MUBI Türkiye)
Yönetmen: Yeşim Ustaoğlu
Oyuncular: Derya Alabora, Aytaç Arman, Mustafa Arslan
1994-TÜRKİYE-116’/DRAM

Haberin Devamı

Usta yönetmen Yeşim Ustaoğlu’nun ilk uzun filmi “İz”, MUBI Türkiye ekranlarında. 2019’da kaybettiğimiz Aytaç Arman’ın en başarılı performanslarından birini verdiği film, pavyon müzisyeni Cezmi Kara’nın gizemli ölümünün peşine düşen komiser Kemal’in başına gelen tuhaf olayları konu alıyor. İstanbul’un arka sokaklarını bu polisiye hikâyenin ana unsurlarından birine dönüştüren etkileyici kadrajları ve Uğur İçbak’ın başarılı görüntüleri ile dikkat çeken “İz”, sinemamızın gizli hazinelerinden ve nadide başarılı kara film örneklerinden.

DİZİ

YENİ DİZİLER

Ne izlesem okusam dinlesem

HOW I MET YOUR FATHER/Hulu
AS WE SEE IT/Amazon Prime
THE GILDED AGE/HBO
THE AFTERPARTY/Apple TV Plus

YENİ SEZONLAR

Haberin Devamı

SNOWPIERCER/Netflix, 3. Sezon
RESIDENT ALIEN/beIN CONNECT, 2. Sezon
BILLIONS/Showtime, 6. Sezon

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

ŞİDDETSİZLİĞİN GÜCÜ: ETİK-POLİTİK BİR DÜĞÜM-Judith Butler, Metis, Düşünce, 192 sayfa

Feminist ve kuir aktivist, yazar ve düşünür Judith Butler’ın iki yıl önce çıkan son kitabı Başak Ertür’ün çevirisiyle Türkçede. Toplumsal çatışmalarda şiddete ve şiddetsizliğe başvurmanın siyasi ve etik boyutlarını tartışan Butler, tavrını açıkça şiddetsizlikten yana alıyor ve bunu savunmak için de yeni bir tasavvur geliştiriyor. Bir yandan şiddetsizliği toplumsal eşitliğin bir gereği olarak temellendirirken, bir yandan da şiddetin öz savunma olarak meşrulaştırılmasında sorunlu bulduğu sınırı tartışmaya açıyor.

Haberin Devamı

OLABİLDİĞİNCE MUTLU-Jane Godwin, Çınar, Roman
ELLERİ KARA ÇOCUK-Umay Umay, İthaki, Şiir
SÖYLEYEMEDİĞİMİZ ŞEYLER-Kelly Rimmer, Bilgi, Roman
ESKİ DÜNYANIN YANGINI-Kalben, Holden, Roman

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

ESKİ DÜNYANIN YANGINI-Kalben, Albüm
ANNE KARNINDA-Hakan Mengüç, Tekli
BİR GECE DAHA-Bade Nosa, Tekli
SİRENLER-Mor ve Ötesi, Albüm
HIGH ALONE-Sevdaliza, Tekli
WATERCOLOR EYES-Lana Del Rey, Tekli
ÖLÜLER HARİÇ-Kana Kana, Albüm

Yazarın Tüm Yazıları